sábado 30 septiembre 2023

sábado 30 septiembre 2023

Debat sobre Revolucions arabs: visibilitat de les dones en els moviments social pel CTD de Barcelona

Desmentint tòpics, en les recents revolucions hem pogut veure a moltes dones, amb vel o sense, manifestant-se per els carrers de les ciutats àrabs, reivindicant llibertat i el seu dret a jugar un paper protagonista en els processos de democratització dels seus països.

El protagonisme ha estat sols d’una elit de dones universitàries? Com en certa manera ja va passar en els moviments de independència, passat l’entusiasme revolucionari, tornaran les dones a la seva situació anterior? Pot parlar-se d’un moviment feminista en aquestos països?

En les eleccions (Tunísia, Egipte) els partits islamistes estan guanyant posicions importats, pot tenir un impacte molt negatiu per a les dones i les seus drets? Aquestes son algunes de les preguntes que es podran debatre amb Mònica Leiva, periodista, i amb Yolanda Aixelà Cabré, investigadora, a l’acte que organitza el CTD el dia 26 de gener (Agenda La Independent)

Mònica Leiva és periodista independent i analista especialitzada en el món àrab i musulmà. Entre 2003 i 2008 ha viscut i treballat a l’Orient Mitjà i des de llavors continua vinculada amb la zona. Entre les seves cobertures informatives hi destaquen la guerra del Líban de 2006, la crisis nuclear iraniana, el conflicte palestino-israelià, el setge de Gaza i, més recentment l’inici de la revolta a Síria. Entre els mitjans més habituals amb qui col·labora s’hi troben la Cadena SER i el diari ARA.

Yolanda Aixelà Cabré fou, de 1999 a 2001, Conservadora al Museu Etnològic de Barcelona. De 2001 a 2008, fou Professora Titular d’Escola Universitària a la Universitat d’Alacant. Des de 2008 és Científica Titular a la Institució Milà i Fontanals on investiga en diferents programes interdisciplinaris. Ha realitzat treball de camp a Egipte, Marroc, Guinea Equatorial i Espanya. Ha participat a diferents projectes de recerca sobre migracions, musulmans, africans, multiculturalisme i canvis socials a l’Àfrica subsahariana, sempre des d’una perspectiva de gènere. Ha estat professora visitant al SOAS, Gran Bretanya i al Laboratoire d’Anthropologie Sociale -CNRS- EHESS, França (juliol 2003). És vicepresidenta de la ONG, CEIBA.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

BARCELONA: Exposició ‘Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies’ a la Bonnemaison

No hay traducción disponible  “Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies” es l’exposició fotográfica que...

Catalunya i Estat Espanyol: Concursos literaris sobre el coronavirus / Notícies Gènere / La Independent

No hay traducción disponible Entitats, com “Llibre Solidari” ha convocat un concurs, i Clásicas y Modernas publica...

Las mujeres de Túnez más allà del jazmin

  OPINIÓN La juventud y las mujeres han sido las principales protagonistas de la denominada...