domingo 08 septiembre 2024

domingo 08 septiembre 2024

Conveni d’Istanbul, Cedaw sombra, pels drets de les dones

 

 

A la primera quinzena de maig, la Comissió Europea, ha proposat que la Unió Europea, ratifiqui el Conveni d’Istanbul del Consell d’Europa.

És un tractat internacional, global, per poder combatre la violència contra les dones i la violencia domestica, quedant palès el compromís i l’interès de la Unió Europea d’incidir en l’eradicació de la violencia de gènere.

Segons les declaracions de la comissària de Justícia, consumidores i Igualtat de Genere, Vera Jourova: “La proposta que  presentem envia un missatge clar: les víctimes de la violència contra les dones han d’estar millor protegides a tot Europa. Una de cada tres dones de la UE ha patit violència física o sexual, o ambdues. Tambe  la meitat de totes les dones han patit assetjament sexual després dels 15 anys. Aquestes xifres són inacceptables i van en contra dels nostres valors. La proposta d’avui perquè la UE ratifiqui el Conveni d’Istanbul és un pas endavant tant en la nostra lluita contra la violència com en la garantia de la igualtat de gènere. Per garantir una aplicació coherent a tots els nivells, insto així mateix als Estats membres que encara no han ratificat el Conveni a que ho facin sense demora”.

 

 

 

ratificando-el-convenio-de-Estambul copia

 

 

 

Actualment no hi ha dades suficients per a per fer un balanç i poder demostrar la procedència de la violència contra les dones. L’adhesió de la UE, obligaria als països a lliurar dades a l’oficina d’Estadistiques Euroestat. D’aquesta manera, es localitzaria la procedència de la violència de gènere, i alhora es prendrien mesures més precises, que facilitessin la resolució del problema.

També es podrà informar a través de l’òrgan de control del Conveni per a una aplicació correcta i eficaç dins de les seves responsabilitats, i alhora la UE a nivell internacional, milloraria la seva actuació en la lluita contra la violència de gènere.

El conveni d’Istanbul, és el tractat internacional més complet pel que fa a la lluita contra la violència que s’exerceix contra les dones en general. Va entrar en vigor a l’agost de 2014, i ha reconegut que aquesta violència és una violació dels drets humans. També hi posa mesures per prevenir la violència, protegint a les víctimes i detenir els culpables.

 

 

 

COFZgz

 

 

Aquesta proposta d’adhesió al Conveni d’Istanbul es debatrà al Parlament Europeu. L’aprovació és necessària per a realitzar el conveni per la UE. Hi ha més de dotze Estats que ja han ratificat el Conveni, entre ells: Àustria, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal i Suècia. Un altres tretze Estats membres l’han signat però no l’han ratificat encara. S’esperen més signatures i ratificacions en els propers mesos.

Els punts més importants són protegir i garantir la seguretat a les víctimes i perseguir els violents, i té un seguit d’aspectes que ho avalen; tipificar la violència contra les dones, incloent la violència psíquica, física, violència sexual i violació, assetjament, mutilació genital, avortament i esterilitzacions forçoses.

La policia podrà fer fora al violent del seu domicili on practica la violència. També ha de garantir cases d’acollida amb places suficients a tot el país, així com crear línies gratuïtes d’ajuda durant les 24 hores per tot el pais, d’assessorament immediat. Garantir centres d’ajuda, que siguin d’accés fàcil i ràpid, d’assessorament mèdic en cas de violació o violència sexual i donar tota aquesta informació sobre els drets, garantir-la i en un llenguatge comprensible en tots els idiomes.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El cuerpo humano reactiva un mercado moribundo

OPINIÓN  En el mundo sobran carretadas de productos inservibles, absurdos, que no tienen ninguna utilidad.

...

Barcelona: Xerrada: ‘Parlem sobre la llei contra la violència vers les dones’/: PIAD Ciutat Vella

Dijous, 28 de novembre a les 18 hXerrada: ‘Parlem sobre la llei contra la violència...

Centro 8 de Marzo: Observatori Dona, Treball i Societat. Debats sobre el Temps Parcial

El document de Laura Arroyo, Directora del Centro 8 de Marzo, descriu les característiques de...