viernes 21 junio 2024

viernes 21 junio 2024

Catalunya: Col·legi De Periodistes de Catalunya amb el dia de la Llibertat de Premsa

La reivindicació passa per apel·lar la corresponsabilitat de les empreses periodístiques, les administracions, sector empresarial i especialment la ciutadania.

El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros Cuadras, avançà a Lleida el Manifest que ha elaborat la institució periodística pel 3 de maig, amb motiu del Dia mundial de la Llibertat de Premsa. En el decurs del VII Simposi que organitzà la demarcació de Lleida del Col·legi, el degà recordà que l’objectiu de la commemoració no és altre que “fomentar la llibertat de premsa al món i reconèixer que una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica”.

Per aquest motiu el comunicat recorda que “les notícies falses estan fent malbé els pilars dels sistemes democràtics i és difícil trobar maneres eficients d’aturar el seu efecte demolidor. Sens dubte, la principal i més efectiva és el periodisme. Per aquest motiu, fa anys que veiem com els més interessats en propagar informació tòxica ataquen de manera descarada la credibilitat dels mitjans i dels i les periodistes”. El comunicat remarca que “per aconseguir que el periodisme pugui ser l’antídot contra la desinformació cal que es pugui exercir amb plenes garanties i en això tots i totes hi tenim responsabilitat”.

D’aquí que s’apel·li els i les periodistes, “que hem de lluitar per fer prevaldre el nostre codi deontològic per sobre de qualsevol embat, per difícil o incòmode que sigui de superar”. A les empreses periodístiques “que tenen en la qualitat dels productes informatius la clau de la competitivitat, que passa, necessàriament, per eliminar la precarietat i recuperar la credibilitat”. A les administracions “que tenen l’obligació de garantir el dret a la informació dels ciutadans i i ciutadanes i, per tant, l’exercici professional lliure de coaccions i d’ingerències de qualsevol tipus”. I a les empreses en el seu conjunt “que en la manera de comunicar els seus valors, construeixen la identitat corporativa”.

I, finalment, a la ciutadania “que amb la seva opció de consum d’informació afavoreixen la consolidació d’un periodisme de qualitat i útil per defensar la seva llibertat individual i col·lectiva. La informació mai és gratuïta”.

El degà Joan Maria Morros recordà que “l’exercici lliure del periodisme ens afecta a tots. Exigim-lo i fem-lo possible”.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Andalucía: 25 N. Seminario en línea de la FeSP y del SPA sobre periodismo y género / La Independent / Notícies gènere

En el marco del Día Internacional de la Eliminación de la Violencia contra la...

Feministes haitianes paren la supressió del Ministeri de la Condició de la Dona i els seus Drets

FLAIX El primer ministre designat pel nou govern, Daniel Gérard Rouzier pretenia desmantellar el Ministeri...

Colleen Lowe Morna: La mitad de la población es invisible en los medios

Entrevistamos a la presidenta de la ONG sudafricana fundada en 2001 ‘Gender Links for...