viernes 11 octubre 2024

viernes 11 octubre 2024

Catalunya, amb Mahsa Amini, pels Drets Humans a l’Iran

La manifestació a Plaça Sant Jaume. Foto @Teresa Carreras

Sota el lema “Dona, vida, llibertat” més de tres mil persones, segons La Independent,  van exigir a la teocràcia iraniana en un acte de protesta a Barcelona, dissabte 21-1-2023, llibertat per la ciutadania d’aquell país, en una marxa que va recórrer des de la Plaça de Catalunya, La Rambla i el carrer Ferran fins arribar a la Plaça de Sant Jaume.

La manifestació a Plaça Sant Jaume. Foto @Mina (*)

“Per un ball al carrer. Per un petó sense por” així va començar la interpretació a la Plaça de Sant Jaume de la cançó Baraye del músic iranià  Shervin Hajipour que s’ha convertit en l’himne de les protestes per l’assassinat el passat mes de setembre de la jove, de 22 anys, Mahsa Amini a mans de la policia de la moral iraniana per no dur correctament posat el hijab. 

La manifestació a Plaça Sant Jaume. Foto @TeresaCarreras
La manifestació a Plaça Sant Jaume. Foto @TeresaCarreras

“La manifestació de dissabte va ser molt seguida per catalans i catalanes que estan amb el poble iranià. Ens van acompanyar moltíssimes persones i vam sentir el suport real de totes les entitats que es van sumar al nostre manifest. Era un dia molt important- va dir a La Independent- Mina (*), iraniana que viu a Barcelona. És va visibilitzar la ràbia per la injustícia de l’assassinat masclista de Mahsa Amini. També per donar a conèixer el suport dels catalans i les catalanes cap a la nostra lluita i la de la nostra comunitat per així condemnar les barbaritats que el règim islàmic està fent”.

Aquesta és una lluita començada per les dones iranianes  i que molts homes estan seguint per protestar contra les violacions dels drets humans que es produeixen cada dia a l’Iran i amb el desig de fer caure al règim dels aiatol·làs. És una lluita de les iranianes, però també de les afganeses, les sirianes i totes les dones que vulguin viure en igualtat amb els homes en una societat en pau. 

Mina a la manifestació. Foto @TeresaCarreras

Mina s’ocupa de dissenyar l’estructura dels actes de protesta i sempre barreja la cultura sefardita amb la catalana i la d’altres punts de l’Estat espanyol amb les reivindicacions polítiques.  Ella juntament amb altres iranians i iranianes a la diàspora barcelonina han creat el grup Cercle d’Art de Tehran. Van fent danses als diversos barris de Barcelona i, quan poden, pel territori per demostrar que elles són també  víctimes de la repressió política i que lluiten per la supervivència política  dels que estan a dins del país.  “Volem un canvi de règim”, diu Mina.

Bijan Fazlikhan  és d’origen iranià, fa 42 anys que viu a Badalona,  està casat amb una catalana, la Núria i dissabte eren a la manifestació.

Va arribar a Catalunya quan tenia només en tenia 18, era l’any 1981. Havia de fer el servei militar i va marxar per esquivar el que ell en diu una guerra injusta, la guerra irano-iraquiana que va durara vuit anys i a la qual l’obligaven a anar. 

En Bijan pertany al nucli d’iranians que viuen a Catalunya i no és la primera vegada que ha sortit al carrer a manifestar-se contra el règim dels aiatol·làs.

“Hi estem acostumats. Hem sortit cada vegada que hi ha hagut un daltabaix-. Però sobre tot ara des del setembre que van matar a la Mahsa, la policia patriòtica i aquell assassinat va ser el detonant”. 

Foto @TeresaCarerras

Dissabte que bé tornaran a sortir per protestar contra la repressió dels aiatol·làs i pel poc interès que té el responsable de la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell que no assisteix a les sessió del Parlament Europeu a Estrasburg. 

També perquè després que el Parlament Europeu aprovés demanar que el Guardians de la Revolució Islàmica estiguessin a la llista d’organitzacions terroristes de la UE Borrell va trucar al ministre d’Exteriors iranià, Hosein Amirabdolahian per dir-li que aquesta decisió del PE no tenia caràcter vinculant i que probablement necessitaria una decisió judicial.

“Per això, tornarem a sortir al carrer aquesta dissabte”.

La comunitat iraniana de tot Europa denuncia que des del setembre passat, data de l’execució de Mahsa Amini, el règim iranià ha detingut més de 20.000 persones i n’hi ha almenys un centenar amb risc de ser executades  per haver participat en les protestes contra el govern dels aiatol·làs, vint dels quals ja esperen al corredor de la mort”. 

La campanya “Dona, vida, llibertat”, en contra del règim iranià i en defensa dels drets humans al país  s’ha fet sentir per tot el món, especialment a Europa.

Aquestes reclamacions s’han defensat des del manifest, llegit en persa i en català, que ha tancat l’acte que ha rebut el suport de més de quaranta entitats catalanes. 

“La lluita pels drets humans- diu el manifest- no té sentit sense la llibertat de les dones. I això és per a totes”. La Mahsa Amini va encendre la metxa plantant cara a unes normes repressives amb les quals no hi estava d’acord. Homes i dones de totes les procedències han sortit  al carrer a Barcelona, per la Mahsa. 

El Parlament Europeu  ha condemnat, en la sessió del 19 de gener,  les violacions dels drets humans a Iran i ha demanat més sancions contra el règim dels aiatol·làs. I a més ha demanat que els Guardians de la revolució Islàmica estiguin a la llista d’organitzacions terroristes de la UE.  Per la seva part, les institucions europees han sancionat a 37 persones i entitats a la República Islàmica per col·laborar en la repressió de les protestes al carrer.  Els ministres d’Exteriors comunitaris han donat llum verda a una quarta ronda de sancions contra Iran aquesta setmana a Brussel·les.

El paquet inclou sancions contra 18 persones i 19 entitats dels règim dels aiatol·làs.

Foto @Mina

Mina (*): La Independent no cita el seu cognom per motius de seguretat

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Cursos de Formación con perspectiva de género

El centro de formación permanente en género Indera virtual, que tiene un espacio de enseñanza...

Pide ONU incluir a las mujeres en planes nacionales contra COVID-19

Propone Antonio Guterres aumentar inversiones en servicios en línea y apoyo a la sociedad...

Valéria Pereira: “Coméis agrotóxicos prohibidos en Europa a través de la soja”

Las activistas brasileñas de gira por Madrid, Granada y Barcelona muestran la verdadera cara de...