domingo 24 septiembre 2023

domingo 24 septiembre 2023

Catalunya: a Lucía Caram i a Teresa Forcades se’ls hi vol questionar el seu activisme / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible

Dones, activista social Lucia Caram i activista d’esquerres Teresa Forcades, independentistes, ambdues monjes

La Vanguardia del 19 de maig treia aquest titular “El Vaticà examina l’activisme de les monjes Caram i Forcades” i aquest sotstítol “Lucía Caram, dominica, ha estat cridada a capítol a Roma; Teresa Forcades, benedictina, es planteja l’exclaustració per ser candidata a la presidència de la Generalitat”.

 

 

 

 

Caram i Forcades 1

 

Sor Lucía Caram (Tucumán, Argentina, 1966), monja dominica del convent de Santa Clara de Manresa, segons La Vanguardia fou cridada a capítol per la nunciatura de la Santa Seu a Espanya i el passat divendres va ser rebuda al Vaticà pel secretari de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada.

Teresa Forcades (Barcelona, 1966), segons la Vanguardia també podria ser objecte d’atenció ja que ha fet un pas més i acaba de comunicar a la plataforma Procés Constituent, de la qual és fundadora, que podria demanar una excedència del monestir per encapçalar una candidatura de confluència de l’esquerra sobiranista a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre.

Ambdues han respost ampliament als mitjans, reivindicant la seva tasca i les seves idees i el seu dret d’activisme i participació social i política. També ambdues han criticat que se les acusa en la seva condició de dones, i com a independentistes a banda de l’activisme.

És ben cert que molts homes d’esglesia han participat activament en la política, capellans i bisbes i si bé poden haber rebut crítiques ideològiques de la banda dels contraris, mai han estat objectes de desqualificació per exercir aquest dret ciutadà (des del primer alcalde democràtic de Santa Coloma,  Lluís Hernández fins al bisbe Pere Casaldàliga).

Caram ha confirmat que la passada setmana va anar a Roma per iniciativa propia per tractar sobre les crítiques a la seva persona. També ha explicat que durant el Referendum del 9N fou amenaçada de mort.I ha estat justament ha estat aquesta setmana, després de les declaracions quan ha participat  per primer copo en un acte públic de CiU, com a moderadora.  

 

    Caram i Forcades 9  Caram i Forcades 10  Caram i Forcades 11

Caram i Forcades 2  Caram i Forcades 3

 

 

 

Caram i Forcades 5  Caram i Forcades 6  Caram i Forcades 8TV 1

 

Teresa Forcades en una entrevista a 8 al dia de 8TV, va explicar que es postularà com a candidata en nom de Procés Constituent, però volgué remarcar  que esperarà a plantejar-ho en una reunió ja prevista el 14 de juny i, a més, prefereix esperar que es convoquin les eleccions ja que desconfía del president Mas “perquè hi ha hagut il·lusió i després s’acaba frustrant”. Demanarà doncs l’excedència quan les eleccions hagin estat convocades oficialment. També vol constatar que el seu lideratge no sigui degut a l’ hàbit”.

Va explicar que la seva proposta inclou a la CUP, a Iniciativa i a Podem, i que és una proposta unitària però rupturista.

En l’àmbit més personal va dir que l’abadesa no l’ha pas amonestada ja que “la meva abadesa ajuda a cada monja a ser coherent”.

 Finalment, el ministre de l’Interior, Fernández Díaz, ha entrat també en el debat responent avui a periodistes a Tarragona i ha negat pressions contra la monja Sor Lucía Caram a fi que aquesta religiosa s’allunyi de la política. Tot i negar aquests rumors considera que utilitzar “monges per fer política al segle XXI no és normal”. I en altres declaracions les relaciona “amb un altre nacional catolicisme”.

En les diverses enquestes televisives més del 75% de la ciutadania opina que ambdues monjes com a ciutadanes tenen tot el dret de fer política o activisme.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Primera Jornada de los Bancos del Tiempo del Maresme

   Los Bancos del Tiempo son los únicos bancos que funcionan sin dinero. Sólo se...

Fòrum Dona i Menopausa va reunir més de 250 persones

Els dies 19 i 20 d’octubre, a través de conferències i tallers, prestigiosos experts com...

“Les proporcions entre les aportacions de l’Estat i la Generalitat a la Llei de la dependència són cada any més injustes” diu Neus Munté /La Independent/Noticies gènere

El finançament públic de la Llei ha passat d’un 65,58% de la Generalitat davant un...