sábado 02 diciembre 2023

sábado 02 diciembre 2023

Compartir

Candidates al Parlament Europeu davant la igualtat d’oportunitats

No hay traducción disponible

 

 

logo eelccions europees

 

 

El passat 7 de maig candidates de les llistes al Parlament Europeu de diverses formacions de l’àmbit català van ser convidades per Fem Talent i l’Observatori Dona, Empresa i Economia a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona

 

 

01candidateseuro03

 

El debat fou per conèixer les accions i idees previstes al seus programes electorals per a la promoció de la igualtat d’oportunitats i la gestió del talent femení a Europa.

Les candidates que hi van participar van ser Esther Niubó, 2a candidata i Secretària de Política Europea del Partit dels Socialistes de Catalunya, Marta Canós, 4a candidata de la llista de CiU i Núria Lozano, Cap de llista d’EUiA i 2a candidata de la coalició ICV-EUiA. La candidata d’Esquerra va excusar la seva asistència a l’acte, que fou presentat per Anna Mercadé i moderat per Silvia Majò

Entre els diferents temes del debat hi hagué el de la diferència salarial entre dones i homes, que arriba al 25%, i Niubó va recordar que des de la UE es vol acabar amb aquesta discriminació i va proposar reduir cada any aquesta diferència en un 2% i penalitzar a les empreses que no ho compleixin, a més de signar un pacte social dels Estats membres per a reduir aquesta bretxa i penalitzar als que ho incompleixin.  Canós va explicar que el Parlament Europeu no te competències sobre aquest tema però que hi te capacitat d’influència i que cal donar competències a les institucions europees per a posar-hi sancions.

Per la seva banda,  Lozano va dir que aquesta discriminació vulnera la Carta Europea dels Drets fonamentals i que s’ha d’abordar també el tema dels salaris indirectes o diferits per tal d’acabar amb aquesta bretxa, que mostra que Europa no ha evolucionat tant en aquestsentit.

 

01candidateseuro02

 

 

Representació de les dones a la política

Un altre tema candent és el de la presència de les dones als més alts càrrecs de representació política. Segons Canós, “hem de fer que cada cop hi hagi més representants dones que d’acord amb la realitat social” per a ressaltar a continuació que hi han hagut avenços, ja que ara al Parlament Europeu un terç de parlamentaris són dones. “Hem de crear el nostre lobby d’influència per a defensar els nostres interessos com a dones”, va afegir la candidata de CiU.

Per a  Lozano, la poca representació respon a un model social que atorga un determinat rol a les dones i que, “tot i que formalment s’accepta la nostra participació, encara hi ha fortíssimes reticències”. Totes van coincidir amb que els partits s’han de modernitzar perquè queda molt camí per recórrer per a que la presència i participació de les dones als partits sigui equilibrada. En aquest sentit cal destacar que tant PSC com la coalició ICV-EUiA presenten llistes “cremallera” (home-dona-home-dona, etc.) a aquestes eleccions europees.

Segons la candidat d’ICV-EUiA, “s’ha de continuar fent pedagogia per tal que les dones participin als partits polítics”, ja que hi ha una mena de por a tenir responsabilitats. Per a  Niubó “cal dir que sovint les dones tenim altres preferències i no optem per la política”.

 

Conciliació vida laboral i familiar

Sobre aquest important tema, la candidata socialista va presentar la seva proposta de permís de maternitat de 40 setmanes amb sou complert, que la seva formació defensarà al Parlament Europeu, i va explicar que el Parlament Europeu no te competències en usos del temps tot i que els horaris europeus li semblen els més racionals. Per a ella, cal una racionalització del temps de treball productiu i reproductiu. Segons Canós, en aquest sentit, “cal aprofitar les bones pràctiques que altres països han aplicat sobre aquest tema”.

 

01candidateseuro01

 

 

Quotes i talent femení

Però si hi ha un tema veritablement candent a la UE aquest és el de les quotes a les llistes electorals i als Consells d’administracions de les empreses. La candidata del PSC va expressar que al principi no era partidària d’aquesta mesura però que ara creu que és “imprescindible”, tant per a l’àmbit polític com a les empreses. Segons Niubó, “cada Estat, a l’hora de nominar comissaris, hauria de fer-ho de manera paritària”. Per a ella, “no podem prescindir del talent femení”. Per la seva banda, la candidata de CiU va dir que “des de les dones de Convergència estem a favor de les quotes”, tot i que al seu partit no s’hagin implantat. Per a Núria Lozano, “son imprescindibles perquè venim d’una situació totalment irregular”. Segons la candidata de ICV-EUiV, “les quotes haurien d’estar a tots els llocs de decisió de la UE”.

 

Sobre el que pot fer la UE per les dones, Esther Niubó va dir que “hi ha molta feina per fer ja que a nivell europeu les polítiques d’austeritat estant afectant greument la vida de les dones; ara és la oportunitat de reorientar la UE cap als seus principis de solidaritat”. Per a la candidata de CiU, cal apel·lar a la participació de les dones a les eleccions, ja que a les darreres eleccions només un 38,5 de les dones van votar. També va ressaltar que és podran fer més coses si el Parlament Europeu tingués més competències i si a Catalunya hi tingués més sobirania. 

Per la seva banda, Lozano va assenyalar que “pel fet  de ser dones tenim unes problemàtiques comunes arreu d’Europa i les polítiques d’austeritat les estan agreujant;

 

 necessitem un major compromís per part de tothom per a canviar les coses”. Segons ella, “aquestes eleccions són decisives per a, o bé continuar donant suport a les polítiques de la “troika” o canviar de model”.

 
 
 
Parlament europeu
 
 
 
 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Móviles, Mobile World Congress y República Democrática del Congo

¿Es compatible ser directivo o directiva de una empresa tecnológica con ser responsable y transparente?...

Ninguna ministra en el nuevo gobierno de Grecia

    Tal como se quejaban numerosas eurodiputadas de Grecia, Francia, Italia, Portugal y de...

Barcelona: Ciclo expositivo Blanc sota negre: Blanca Casas Brullet/ La Independent / Notícies gènere

  La exposición “Blanca Casas Brullet: Fer dir” forma parte del ciclo “Blanc sota negre....