sábado 13 abril 2024

sábado 13 abril 2024

Cal millorar la salut sexual i reproductiva de les dones

A la tercera Jornada de Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva, organitzada el dilluns 11, per coordinadora ESSIR, s’han realitzat diverses taules d’entitats que treballen sobre salut i feminisme.

En aquesta jornada titulada: “Avenços i reptes en la garantia de drets sexuals i reproductius’ s’han compartit experiències i projectes entorn els drets sexuals i reproductius. Durant tot el matí l’Hub Social Barcelona, ha esdevingut un espai on compartir diferents experiències i projectes desenvolupats tant per les institucions com per entitats comunitàries. L’ESSIR  és l’entitat coordinadora de les associacions que participen en l’estratègia que es proposa.

La benvinguda la va donar, Marta Villanueva, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, qui ha volgut destacar alguns dels projectes de l’ESSIR, com la campanya de comunicació ‘‘Visca el sexe lliure (d’infeccions)’ o el fulletó sobre la tria de mètodes anticonceptius. Respecte a la jornada, la regidora ha matisat la importància de la introducció de l’educació sexual al currículum educatiu: “Totes les persones hauran de prendre algun dia decisions crucials sobre la seva salut sexual i reproductiva i l’educació és la clau per prendre aquestes decisions en base a una informació adequada i basada en evidències científiques”. “Els drets sexuals i reproductius contribueixen a garantir la llibertat, la dignitat i la igualtat. Ens doten de poder individual i col·lectiu i ens atorguen independència per viure la nostra vida d’acord amb els nostres desitjos i decisions.” ha conclòs.

Després van parlar Montse Pineda, secretaria de Feminismes de la Generalitat de Catalunya i  Marta Melgosa, representat de les Entitats de la Estratègia de Salud Sexual i Reproductiva (ESSIR). Pineda va anunciar que el 18 d’aquest mes es presentarà un estudi i resolucions sobre la violència al camp de l’obstetrícia.

Entitats que comparteixen  la salut sexual i reproductiva.

L’Estratègia reproductiva és un marc d’actuació que s’ha dissenyat conjuntament amb la participació de diferents agents institucionals i comunitaris de la ciutat. Es fonamenta en les múltiples aliances entre aquests agents per impulsar la protecció, el respecte i la garantia dels drets sexuals i reproductius, que són drets humans. Posa l’accent a prevenir les infeccions de transmissió sexual, l’embaràs no desitjat o no planificat i la violència sexual, procurant l’accés a mètodes preventius i a serveis de qualitat.

El desenvolupament de l’Estratègia s’organitza a partir del treball en xarxa i, per això, es dota de diferents espais de treball i participació. En aquesta jornada hi ha hagut dues taules, la de Drets sexuals i reproductius, a nivell local i internacional, i la segona  sobre experiències i bones pràctiques, en la que van intervenir representants d’entitats i de l’administració sanitària. La jornada va estar presentada i conduïda per la periodista Laura Aznar.

La salut sexual i reproductiva encara no arriba a totes les dones

Silvia Aldavert, coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, va aprofundir en l’historia  i situació actual dels drets, i sobretot va destacar de la tasca que desenvolupa l’Observatori de Drets Reproductius, que treballa per la no discriminació i ha fet estudis entre joves i a diverses empreses sobre aquest tema. “Malgrat els avenços de la legislació, l’avortament no es molt accessible per a les dones que ho reclamen, i la atenció afectiva, sexual i reproductiva encara no està normalitzada. La anticoncepció tampoc arriba al sector de les més joves” va explicar Aldavert amb unes xifres molt eloqüents; Segons l’estudi fet,  les 43% de les joves enquestades, un 71 de les dones  es senten menystingudes”.

A la segona taula, també s’ha estat d’acord, en que es manté una violència invisible en el marc institucional i sanitari, sobretot vers les dones amb discapacitats, col·lectius de lesbianes i també amb les noves mares, durant el part quan es dona a llum o volen desenvolupar una maternitat diferent,  protegida i més acompanyada, es senten soles i víctimes d’un sistema que no escolta la seva veu. Han comprovat des de fa molt temps, a Sida Studi, tal com va explicar Clara Martínez. “Es segueix imposant un vell model de tractament, que guanya al nou model, mes proper i inclusiu. Els dret reproductius també son drets humans que no sempre es respecten, per exemple en el cas de esterilitzacions practicades a dones amb discapacitat.  “Tampoc es te en compte les opinions de les dones amb diversitat sexual, a les que s’infantilitzà, i no se’ls informa dels risc que poden patir si no estan ben informades sobre sexualitat i reproducció”,  segons va explicar Patricia Carmona, del projecte: “Tu cuerpo, tu fuente de plaer” , la educació sexual no és considera important pel al col·lectius, amb diverses discapacitats, psíquiques i físiques, i això pot afavorir els abusos.

Per a Laura Diaz, una de les promotores de Petra, maternitats feministes, “resulta increïble que malgrat la lluita de tanta anys, en el moment del part i la lactància, moltes dones ho viuen sense tenir ningú control ni informació de possibles riscos “. Cal seguir lluitant per poder donar a llum d’altra manera,  i sentir-se mes acompanyades, abans i després del part…”

La Taula de l’Estratègia compartida de salut sexual i reproductiva vol ser l’espai de participació i de presa de decisions en relació a l’orientació de l’estratègia. La Taula està formada per representants de les institucions (Ajuntament, Generalitat i consorcis mixtos) i per entitats i associacions, així com societats científiques. El Grup Motor de l’Estratègia és un equip de treball operatiu que lidera el desenvolupament del pla de treball aprovat per la Taula. El Grup Motor està format per un nombre reduït de representants de les entitats i institucions de la Taula.

Consulteu la info anterior sobre salut sexual i reproductiva, el programa,  així com les entitats adherides,  publicada per la WEB de l’Ajuntament 

Consulteu  Resumen Jornada

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Maribel Nogue

Un cop l’any toca, i la resta?…

No hay traducción disponible OPINIÓ Ningú posa ja en dubte les raons que tenim les...

Acte de lliurament del Premi 25 de Novembre

Acte de lliurament del Premi 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la...

ANÀLISI PROGRAMA SI per FMAC

    SI     MÓN DEL TREBALL Incorporar clàusules socials als processos de contractació...