viernes 31 mayo 2024

viernes 31 mayo 2024

Barcelona: Projecte Formació en dades Obertes, per a dones professionals d’àmbits socials

Fins dimecres 1 de febrer està oberta preinscripció per demanar una beca.

Dimarts 24 de gener es va fer la presentació del projecte de Formació Dades X Dones X Barris a l’espai Lidera, de Barcelona Activa al Poblenou.

Lourdes Muñoz Santamaría fundadora d’Iniciativa Barcelona Dades obertes, lidera el projecte de formació, per a saber com visualitzar les dades i dominar la seva gestió. I en aquesta presentació dels 5 mòduls del Programa de formació, en 14 sessions d’unes 100 hores, que s’nicia el dimecres 8 de febrer.  Les pre-inscripcions per a participar en el projecte segueixen obertes, però es tancaran aquest dimecres 1 de febrer

“Es una formació de 14 setmanes (més 3mesos) dirigida a tots tipus de professionals, però cal destacar que les periodistes en actiu o en atur se’n poden aprofitar especialment. El domini de les dades són importants per a tothom, però mes per a professionals que les poden necessitar en el seu dia a dia. I per a elles serà molt convenient obtenir el Certificat Professional Dades Obertes Socials Visual, amb reconeixement internacional sobre les Dades Obertes Institute, dirigides a dones”- explica Santamaria.

Aquest projecte vol formar dones per a trobar treball o posicionar-se millor en aquest, millorant les seves capacitats digitals. La formació està dirigida prioritàriament a dones dels barris de Sant Genis i de Sant Martí. Però també està obert a participants -especialment interessades- d’altres barris de la ciutat de Barcelona. S’ofereixen 50 beques a les persones seleccionades per a integrar-se en aquesta formació”

En ser la primera vegada que s’ofereix a Barcelona un curs avançat de gestió de dades per a dones,  Lourdes M. Santamaria,  a la presentació va explicar detalladament aquesta tecnologia encara bastant desconeguda, però cada vegada més necessària en les empreses i entitats. “El projecte de formació vol ensenyar fent tot el posible sobre l’àmbit de les dades, que és una de les capacitats més demandades per empreses i institucions”. 

Lourdes Muñoz Santamaría

Santamaria, enginyera informàtica de professió i feminista reconeguda, aporta una llarga trajectòria en la creació de xarxes de dones i en la implementació de projectes sobre igualtat en l’àmbit digital i en l’ús de tecnologies orientades a aconseguir avançar en la igualtat de les dones. És la presidenta de l’associació Dons en Xarxa, que es va crear el 2006, ha liderat la plataforma sheleader.eu i ha organitzat durant diversos anys la trobada  de Womens Liders Tics. Coordina diversos projectes per a aplicar la tecnologia data en l’àmbit públic i social i en processos d’innovació pública amb l’ús de dades obertes. A la fi de novembre 2022 va rebre uns dels premis de Comunicació no Sexista que concedeix anualment l’ ADPC (Associació de Dones Periodistes de Catalunya).

Dominar la gestió de les dades obertes serveix per a: Disposar de dades per conèixer millor l’entorn i detectar oportunitats; Dominar les dades per a millorar els processos interns; Divulgar i comunicar de manera innovadora -amb dades i els seus resultats- en diferents àmbits; i Processar dades per a poder analitzar-les i prendre decisions.

Malgrat ser un curs de formació avançada de cost elevat, tal i com es pot veure a la pàgina WEB d’Open Data (consultar-la per a tenir + informació i per a emplenar el formulari d’inscripció). Santamaria subratlla, que “Oferim  beques per a participar en la formació, però cal fer la pre-inscripció  i desprès pagar un dipòsit que es tornarà a finals d’abril o maig, quan s’atorguin els títols”. Ella i el seu equip de formació, estan convençudes que: “En 14 setmanes és factible convertir-se en usuària i dominar les dades. Cal tenir en compte que entre la preinscrites es farà una selecció prèvia de les participants. Es tindrà en compte el seu nivell de formació, per a assegurar la comprensió de les classes, l’interès real que aportin i un compromís d’assistència de 80% de les classes que s’impartiran els dimecres a la tarda durant 4 hores seguides. No demanem més”.

Quan s’acabi la formació les integrants del curs tindran un Certificat de Dades obertes Socials Visual i un Certificat de Periodisme de Dades i hauran elaborat un projecte final. [+info ]

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sant Martí. Barcelona: Premi Jove de Còmic per a la prevenció de la violència masclista / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible El districte de Sant Martí convocarà properament el Premi Jove de...

Propostes de les organitzacions espanyoles per a l’ONU Dones

ONU Dones ha de presentar un projecte de Pla Estratègic a la seva Junta Executiva...

Isabel Muntane 2

‘On són les dones?’

Isabel Muntané, codirectora del máster de Género y Comunicación de la UAB “La inercia...