martes 28 mayo 2024

martes 28 mayo 2024

Compartir

Barcelona: El Centre LGTBI de Barcelona obre la seva Jornada Anual amb un reconeixement a Empar Pineda

 

 

 

El Centre LGTBI de Barcelona obre la seva Jornada Anual amb un reconeixement a Empar Pineda

 

El Centre LGTBI de Barcelona celebrarà la seva jornada anual, que porta per títol “Memòria s’escriu en femení”, el 20 de novembre, amb un reconeixement a l’activista pels drets de les dones, lesbianes i altres identitats dissidents Empar Pineda.

Nascuda a Hernani el 1944, Pineda va ser militant comunista i lluitadora antifranquista, per la qual cosa va ser expulsada de la universitat a Madrid i empresonada durant la dictadura. Durant la transició es va traslladar a Barcelona, on assegura que va descobrir el feminisme gràcies a les seves companyes de lluita del Moviment Comunista de Catalunya.

El 1976 va formar part de la Coordinadora Feminista de Barcelona que va organitzar les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. Un any després va participar a la primera manifestació LGTBI de Barcelona, i el 1981 va ser fundadora del Col•lectiu de Feministes Lesbianes de Madrid i va participar en la creació de la Comissió Pro-Dret a l’Avortament.

Posteriorment ha estat portaveu de la xarxa Otrasvocesfeministas, directora de les revistes Nosotras que nos queremostantoiDesdenuestra acera, i ha sigut part activa del ColectivoHetaira en defensa dels drets de les treballadores sexuals. També és part del col•lectiu LGTB de persones grans Fundación 26 de Diciembre.
“Hem decidit reconèixer la trajectòria d’Empar Pineda com a figura clau en la lluita pels drets de les dones i del col•lectiu LGTBI, amb una visió crítica i oberta alhora, capaç d’incorporar noves perspectives en l’exercici de la llibertat sexual i de gènere. És una referent per a les generacions més joves i una companya pel llarg camí que queda per fer”, ha declarat Andreu Agustín, director del Centre LGTBI de Barcelona.

Per la seva banda, Katy Pallàs, presidenta de l’Associació Famílies LGTBI i vicepresidenta de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, ha assenyalat que “vam estar d’acord en retre homenatge a Empar Pineda per la feina, el coratge i visió de la lluita lèsbica i feminista”.

“La seva lluita perquè les dones recuperessin el poder sobre el seu propi cos i la capacitat de prendre decisions sobre la seva pròpia vida van estar fites que cal valorar en justa mesura, i més ara que sembla que anem fent passes enrere. La trajectòria de l’Empar Pineda ens recorda d’on venim i representa un model d’activista en la qual emmirallar-nos”, ha afirmat Pallàs.

El reconeixement donarà inici a la Jornada Anual, que té per títol “Memòria s’escriu en femení” i en la qual es pretén retre homenatge a la memòria de les dones lesbianes, bisexuals i transque, amb les seves trajectòries activistes, han assentat les bases per a que noves generacions puguin desenvolupar-se amb una mica més de llibertat.

Les activitats s’estructuraran al voltant de dues taules rodones, la primera de les quals parlarà amb dones que han modelat i protagonitzat els espais de resistència lèsbics a la ciutat, amb la participació de referents com l’escriptora Isabel Franc; la responsable del Centre de Documentació de Ca La Dona, Mercè Otero, o la representant del lesbianisme separatista Dolors Majoral.

Posteriorment, a la segona taula es repassarà la petjada dels activismes de dones lesbianes, bisexuals i trans, amb la participació d’activistes com Pepa Nolla, presidenta honorífica de l’Associació de Famílies contra la Intolerancia X Gènere; Elisabet Vendrell, professora universitària i ex presidenta de l’associació de Famílies LGTBI; Carme Porta, periodista, fundadora d’idemTV, editora i autora de diversos llibres i membre de la Xarxa Feminista i de Ca la Dona i Sofia Bengoetxea, activista pels drets de travestis i crossdressers, que va ser coordinadora d’EnFemme.

La Jornada es tancarà amb la presentació del documental Barcelona fora de l’armari, de Helpium TV, que recorre diferents fites de la lluita pels drets de les persones LGTBIAQ+ a Barcelona i vol ser un reconeixement a persones i agrupacions que van ser les primeres en posicionar-se pel dret a viure una vida plena.

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

25N hasta cuando ?

Más de dos mil mujeres se manifestaron por las calles de Barcelona el pasado...

El optimismo de Arianna Huffington

“Esta podría ser la época dorada del periodismo”, me dijo Arianna Huffington en la SER,...

Entrevista: Mis encuentros con Fatema Mernissi

Fotografia: vocessobreelvelo.blogspot.com La primera vez que me encontré personalmente con Fatema Mernissi fue en...