miércoles 17 julio 2024

miércoles 17 julio 2024

opinio_20n

Societat Malalta

Fa uns dies escoltava a la ràdio en un programa d’àmbit nacional, que conèixer a gent influent als àmbits polítics i econòmics era una de les poques formes d’escalar socialment. Conèixer, tindre gent coneguda que et poden fer una empenta en un moment donat per a millorar social i econòmicament. O cosa equivalent, l’enxufisme de tota la vida i que tant va potenciar el règim del dictador per tal d’anar eliminant a tota la gent que creia i defensava la legalitat de la Segona República.

I tot venia a conseqüència del casament de l’alcalde de Madrid amb una familiar llunyana del rei emèrit fugit a Dubai i de tots els personatges que hi van acudir i gaudir d’aquest acte social (i almenys per a mi coentíssim).

La dreta que ensenya els queixals
I tots aquests fastes i altres arreu del món, com per exemple la Fira d’abril a Sevilla, per no eixir de l’Estat Espanyol, s’estan donant mentre a Gaza s’està portant a terme un genocidi per part d’Israel. Són ja més de trenta-una mil persones assassinades. Més de tretze mil d’elles, criatures. Però sembla que no passe res, que visquem a un festival del consum permanent on res que no siga això mateix, comprar i consumir com a sinònim de vida, poguera tindre importància.

A Ucraïna continua una guerra entre l’OTAN i Rússia que estem pagant entre totes i tots, però que cada dia sembla més oblidada i llunyana perquè la de Gaza li ha guanyat la partida mediàtica. I d’altres com la de Iemen o altres com la del Txad, Somàlia, Burkina Fasso o el Congo, que s’estan donant al continent africà, ja ni en parlem. I molt menys de la seua falta de repercussió no sols mediàtica, també en allò que tocaria d’ajuda humanitària internacional i/o per part de l’ONU.

I no deixe de preguntar-me quin món deixarem a la gent que ve darrere. I la resposta sempre em fa por, perquè serà un món, una terra i uns oceans prou pitjors dels que nosaltres, la generació dels baby boomers ens vam trobar. I em fa por i, alhora em provoca molta tristesa perquè comprove com valors com la solidaritat internacional entre pobles està a poc a poc desapareixent. I no sols em referisc a l’ajuda humanitària internacional, també a l’explotació extractivista que s’està fent a tots els nivells als països i territoris més empobrits per part del que tenen més riquesa o, cosa que és el mateix, més cobdícia.

I s’explota de manera extractiva tot. Terres, persones per a la tracta i la prostitució, rius, aire… Tot s’hi val per tal d’acontentar-nos a la gent de l’anomenat primer món amb un nou mòbil, un cotxe nou o més roba o calcer. I així estem educant a les generacions que venen darrere. Una educació basada en el “tant hi tens, tant hi vals”. Així de dur.

Mentrestant, tots els dies veiem, llegim o sentim a dir que hi ha gent que mor de fam perquè Israel no deixa entrar ajuda humanitària a Gaza o, si ens preocupa un poc el món en el qual visquem, indagarem sobre altres guerres al món i descobrirem com, malauradament en totes elles es repeteixen les mateixes calamitats de desigualtats socials, violacions de dones i criatures com a forma d’humiliació, mort i fam. Són denominadors comuns en totes elles.

Però nosaltres, des del nostre còmode sofà i mirant des de la finestra al món en què s’ha convertit la televisió mirarem sense veure o sentirem sense escoltar, perquè la indolència s’ha apoderat de les nostres vides més o menys acomodades i ens donarà, una vegada més, igual el que passe a altre lloc del món, al carrer del costat o al poble veí.

I aquesta indolència s’està convertint en un càncer social i generalitzat que ens està emmalaltint social i individualment. Cada dia veiem més gent amb ansietat i amb problemes de salut mental perquè ens hem convertit en una societat malalta i insolidària que ja no mira per res que no siga el propi benestar.

Afortunadament, alguna gent encara creiem que valors com la igualtat, la sororitat i la fraternitat i, en essència, en els valors de les persones com a única forma de motor de canvi per millorar, tot i que siga un poc, el món en el qual visquem.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tere Mollá

Tere Mollá

Empleada pública del Govern valencià des de 1983. Sindicalista. Formadora en Igualtat d'Oportunitats, Violència de Gènere, Micro masclismes i Coeducació des de 2006.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Tere Molla buena

Sorpresas

OPINIÓN Esta semana estaba corrigiendo los ejercicios de un curso que estoy impartiendo para...

“Tenemos que hacer mucha pedagogía, televisión ven mucha, fútbol de barrio no tanto”

Maria Pilar Porta Arrabalín, es centrocampista y capitana CE Europa, un club fundado en 1907...

Campaña contra la violencia de género: “No te saltes las señales. Elige vivir”

Este martes 13 en Madrid, la ministra de Sanidad, Política Social e Igualdad, Leire Pajín,...