viernes 03 mayo 2024

viernes 03 mayo 2024

Compartir

Catalunya: avantprojecte de llei que “dotarà d’independència” el Consell Nacional de Dones de Catalunya / La Independent / Notícies gènere

El Govern de la Generalitat ha presentat l’avantprojecte de llei que modificarà el Decret 65/2014 que regula el Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC). En ell s’hi “incorpora una composició del Consell més independent” i sense la presència del Govern de la Generalitat.

 

 

 

 

El Ple del CNDC ha començat amb un minut de silenci per les dues dones assassinades aquesta setmana a mans de les seves parelles.  Dol al qual ens sumem l’Equip de La Independent i les periodistes i comunicadores de la XIDPIC.CAT, representades al CNDC per Teresa Carreras.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó afirma que serà l’objectiu del proper executiu aprovar-lo com a acord de Govern. 

El CNDC serà un òrgan consultiu del Govern i el Parlament, amb  funcions de promoció de la participació i l’associacionisme de dones o proposar mesures als poders públics.

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) és l’òrgan col·legiat de participació i consulta de l’Institut Català de les Dones (ICD) que integra representants de 442 entitats en favor de la igualtat i la promoció de la dona, i treballa en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu. Promou la participació i l’associacionisme de les dones, incentiva el treball en xarxa i fa propostes sobre qüestions que afecten les dones i l’equitat de gènere.

La presidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i de l’ICD, Laura Martínez, ha explicat que s’ha iniciat una avaluació participativa de la de la llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes mitjançant l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), amb la propia implicació del CNDC i dos grups de treball de l’Observatori de la Igualtat de Gènere. També s’han reactivat dos grups de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista: el d’abordatge de les violències sexuals i el de tràfic i explotació sexual de dones i nenes.

La vicepresidenta segona del CNDC, Montse Pineda, ha subratllat que “tanquem un procés de treball amb el Govern actual. Ha estat una legislatura de molta feina interna i estem orgulloses de la feina d’incidència política que hem fet tant en el Parlament com en el Govern. Volem que el CNDC sigui una entitat amb autonomia i fonamental per generar política pública”.

Eugenia Bretones ha presentat el Projecte de millora del funcionament i reforma del Decret i ha explicat que “calia el reforç de la perspectiva democràtica i de rendició de comptes dels òrgans consultius del Govern. 

Neus Pociello ha posat de relleu que “arribem al moment que totes les entitats del CNDC puguem fer aportacions a la proposta d’avantprojecte de Llei per assegurar que CNDC sigui entitat de dret públic”. 

 

Grups de treball i ATD

Carme Riu, coordinadora del Grup de Treball Dones i Discapacitats, ha destacat que “Ja és hora que s’implementi una llei de l’economia personal per a que cada dona i persona pugui se autònoma”. Es tracta que les dones que fan feina de cures i atenció sense retribució passin a ser contributives i augmentaria així el PIB i la igualtat respectant la diversitat. 

Laia Rosich, del GT d’abordatge de les violències masclistes feu una crida a la participació per tenir més representació territorial en entre altres temes, la modificació de la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència masclista.

Montserrat Lorite, de l’Assemblea Territorial de Dones (ATD) de Lleida, ha explicat que es centren en l’abordatge post-covid. i que “ara és moment de cuidar les dones i tornar a fer projectes presencials on elles siguin protagonistes i les primeres beneficiades”.  També volen ser la veu de Lleida en el CNDC i visibilitzar les entitats de ponent.

Mònica Aldegunde, de l’ATD de Girona, ha explicat com els mitjans virtuals, activats per la pandèmia, han facilitat espais de coneixement i trobada. Rosa Llurba, de l’AT de Tarragona, ha assenyalat la dificultat de comunicació a causa de la pandèmia. 

Finalment el Ple del CNDC  ha ratificat la proposta de creació del Grup de Treball per les Relacions entre l’Administració Pública i les Entitats, i la incorporació de 9 entitats.

Budó ha finalitzat la seva intervenció al plenari del Consell amb un agraïment i comiat a les entitats que en formen part. “Com a societat tenim molts reptes però el CNDC ha fet bona feina, ha permès avançar en les polítiques de dones al nostre país i és una organització pionera”, n’ha destacat.

 

CNDC logo

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Entra en vigor el Reglamento de parejas estables / La Independent / Noticies Género

El pasado 1 de abril entró en vigor el Reglamento para el Registro de parejas...

Poema de Assumpció Forcada

25 DE NOVIEMBRE   Humilladas, torturadas, prisioneras, lapidadas, silenciadas, asesinadas, quemadas, degolladas, violadas, discriminadas, engañadas,...

PASSEJADA FEMINISTA

         

...