miércoles 26 junio 2024

miércoles 26 junio 2024

Compartir

25N 2015. Contra la Violencia: Manifest Desmilitaritzem l’educació

 

En el marc de la II Setmana Internacional d’Acció contra la Militarització de la Joventut, la campanya Desmilitaritzem l’Educació denuncia la permanent presència de l’exèrcit en el Saló de l’Ensenyament i el Festival de la Infància de Barcelona.

 

Dones x Dones….No volem a l’exèrcit en espais educatius, ni a Catalunya ni enlloc.

La campanya Desmilitaritzem l’Educació va néixer fa set anys arran del Fòrum Social Català, en el qual un grup d’entitats vinculades al foment de la pau i l’educació es van organitzar per denunciar i realitzar accions de rebuig per la presència de forces armades en espais educatius i d’oci infantil i juvenil.

Un dels objectius de la campanya és sensibilitzar a la comunitat educativa i la societat catalana en relació als mecanismes de legitimació de la imatge de l’exèrcit en espais on hauria de promoure’s el sentit crític, la transformació i la justícia social i la resolució no-violenta dels conflictes.

Denunciem que es presenti a les forces armades amb una imatge edulcorada dels seus principis, (principalment l’obediència i la disciplina), com una opció “divertida” de formació professional, o que no s’aprofundeixi en l’anàlisi del desequilibri entre el pressupost del Ministeri de Defensa i les greus retallades imposades a les partides socials.

A nivell internacional, la Internacional de Resistents a la Guerra promou des de fa tres anys una acció descentralitzada i distribuïda per visualitzar el rebuig global a aquesta estratègia de “normalització” de la guerra en escoles i instituts.

Accions diverses en diferents països pretenen denunciar la lògica de glorificar personatges i guerres com a mecanismes de resolució de conflictes, esdeveniments de “entreteniment militar” orientats a la joventut per encoratjar-los al reclutament i acceptar la seva professionalització per la via militar, etc.

En el cas de Catalunya, la permanent presència de l’exèrcit en el Saló de l’Ensenyament i el Festival de la Infància ha estat denunciada i rebutjada per una bona part de la població, des de la campanya Desmilitaritzem l’Educació s’han fet arribar a les institucions i entitats organitzadores diferents mostres de rebuig, fins al moment sense cap compromís ni resposta clara.

La particularitat de Barcelona és encara més cridanera, amb una llarga tradició de moviments a favor de la pau, seu d’organitzacions i esdeveniments que promouen la construcció d’una cultura de pau global i l’evident sensibilitat solidària a favor de la resolució no-violenta dels conflictes per part de la seva població, no s’explica que la ciutat permeti o no qüestioni el rol de l’exèrcit en espais educatius de la infància i joventut.

Per tot això, des de la campanya Desmilitaritzem l’Educació fem una crida a l’Ajuntament de Barcelona, a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya i a les diverses forces polítiques perquè es posicionin i expressin el seu rebuig en relació a la presència de la propaganda militar en escoles, instituts i altres espais educatius i d’oci infantil i juvenil.

És moment de posicionar Barcelona i Catalunya en l’avantguarda internacional de la cerca de millors, pacífics i més justos mecanismes de convivència global.

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Las mujeres como agentes activas de paz

Marta Macias. Foto @ ACCD Entrevista a Marta Macias, directora de la Agencia Catalana...

Sara Lovera 55 copia

Dues precandidates assassinades a Chilapa, Guerrero: Feminicidis?

OPINIÓ En una setmana van ser assassinades dues precandidates a una diputació local a...

La Marea Violeta s’estén per la Plaça Sant Jaume

Contra les mesures que vulneren els drets de les dones i fan augmentar la seva...