viernes 19 julio 2024

viernes 19 julio 2024

Compartir

100 entitats volen que la Casa Elizalde aculli l’exposició “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”

La campanya té la finalitat que ” la direcció del centre La Casa Elizalde es replantegi la censura d’una imatge i la posterior cancel·lació de l’exposició “Dones palestines sota l’ocupació israeliana” i la reprogramin.


El 25 de gener va finalitzar una campanya de recollida de signatures per poder veure a la Casa Elizalde una exposició de la fotògrafa Patricia Bobillo.  Aquest 7 de febrer s’han lliurat acompanyant una carta de l’autora a la directora del centre de la Casa Elizalde, Miriam Alcaraz

 

Ha aconseguit nombroses adhesions, al voltant de de cent entitats, associacions, sindicats, empreses…. i quatre-centes persones sotasignants que demanen: “El compromís del centre La Casa Elizalde amb el dret a la llibertat d’expressió i la no exclusió de mostres que reivindiquin igualtat de drets entre les persones i els pobles”.

En una carta lliurada a la directora de la Casa Elizalde, senyora Miriam Alcaraz, les entitats i persones sotasignants afirmem que:

 ” En ser la Casa Elizalde, una institució pública, un equipament municipal al servei de la ciutadania,  ha de servir per mostrar totes les realitats que hi ha al nostre món, per dures i conflictives que siguin, i advocar pel respecte del Dret Internacional i per la preservació de la justícia social, sense la necessitat que la institució hagi de prendre partit o posicionarse en el contingut de les mostres.

Una entitat pública no pot censurar fotografies, títols o texts d’un treball foto-periodístic per tal de “no generar debat”, doncs no és propi de la Democràcia. És per això, que us volem expressar la nostra disconformitat davant de la cancel·lació de l’exposició “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”. Volem obrir debats, volem llibertat d’expressió, volem solidaritat amb les persones més vulnerables, volem visibilitzar la lluita de les dones d’arreu, volem que ens obrin els ulls no que ens els tanquin. 

El conflicte àrab-israelià afecta a totes les facetes de la vida diària de les dones palestines; siguin metgesses, estudiants, artesanes, polítiques, mares o filles… dins i fora dels Territoris Ocupats Palestins. No es pot ometre el patiment però tampoc la lluita silenciosa i perseverant que han dut les dones al llarg de tot el desenvolupament del pla d’ocupació sionista sobre el territori palestí. Avui en dia ja considerat, per historiadors, experts i per nombrosos estudis de les Nacions Unides, com una neteja ètnica i un estat d’Apartheid que atempta contra la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides i viola tots els drets humans dels palestins i palestines.

La fotògrafa Patricia Bobillo Rodríguez sempre ha treballat des de la dignitat i el respecte als Drets Humans i la justícia social en tots els temes socials que ha tractat. Per tot això, estem indignades i indignats amb la cancel·lació de la seva exposició “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”.

Exigim el compromís dels centres públics i de La Casa Elizalde en aquest cas, per tal que no tornin a excloure treballs que reivindiquin igualtat de drets entre les persones i els pobles.”.

La carta està signada per: Ca La Dona, Feministas en Movimiento (FeM) de Málaga, AFOCER Agrupació Foto-Cine Cerdanyola Ripollet, USTEC-STE’s(Unió Sindical de treballadors i treballadores Ensenyament de Catalunya),…fins un centenar d’entitats i més de 400 persones.

La Independent ha estat informada que el 12 de gener es va celebrar una reunió entre Miriam Alcaraz i la fotògrafa Patricia Bobillo que va concluir sense cap acord formal i sense ser admeses les peticions de l’autora. Per part de la direcció de la Casa Elizalde el fet de no haver realitzat l’exposició és per causes tècniques.

Així va respondre també el Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquím Forn, en el marc de la Comissió del Plenari de Presidència i Règim Interior, a la regidora de ICV-EUiA, Elsa Blasco, quan aquesta va demanar al govern municipal, qui havia decidit anul·lar l’exposició “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”, i per quines raons.

Joaquím Forn  va respondre que la decisió pertanyia a la Casa Elizalde i que havia estat presa per motius tècnics i no de continguts. La regidora, Elsa Blasco, va respondre que ICV-EUiA considerava que des de la direcció del centre havien actuat d’una forma poc professional i que aquesta de decisió semblava més aviat ideològica que no pas tècnica. Manifestà també que l’obligació de l’Ajuntament es vetllar per la pluralitat de continguts en les diferents exposicions que es programinn en els equipaments municipals i que s’havia de vetllar cara  a la commemoració del 8 de març, per difondre la situació de les dones arreu del món, les discriminacions que pateixen i la defensa dels seus drets. La regidora d’ICV-EUiA va expressar el seu desig que l’exposició es pugui programar el més aviat possible.

La fotògrafa Patricia Bobillo, espera que el conflicte es resolgui favorablement ben aviat i està agraïda amb el  munt de propostes d’exposició que li han fer arribar de diversos llocs i que confirma seran ateses aquest mes de febrer per tal que es pugui veure l’exposició durant el mes de març i en endavant.

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cine asiático con mirada de mujeres

La globalización o el progreso en algunos países asiáticos no ha significado siempre un...

Argentina: Dol per la desaparició de Carmen Argibay / La Independent / Noticies Genere

No hay traducción disponible Carmen Argibay, Foto:alertareligion.blogspot.com La Dra. Carmen Argibay, fou la primera dona...

“Guerrilleras”, la participación de las mujeres en la lucha social

Se presentará en Barcelona el libro Guerrilleras, Antología de testimonios y textos sobre La participación...