Thursday 08 June 2023

Thursday 08 June 2023

Compartir

Xiapas – Mèxic: les dones tindran la meitat dels càrrecs d’elecció popular / La Independent / Noticies Gènere

Amb tota una nova instrumentació jurídica legal que garantirà la lliure participació de les dones en total paritat, lliure de violència i igualtat de condicions, inclosos els pobles originaris, i amb un règim sancionador més fort que no permetrà que els actes no quedin impunes, s’ha iniciat a Chiapas el procés electoral 2021.

 

 

 

En aquest nou procés es renovaran 123 ajuntaments i 40 diputacions locals, en total sumen mil 654 càrrecs d’elecció popular, amb la participació de 14 partits polítics, 10 nacionals i quatre locals. Procés que es realitzarà al mig de la pandèmia de Covid-19, amb un nombre considerable de persones afectades i defuncions.

El governador de l’Estat, Rutilio Escandón Cadenas, va presidir l’obertura del procés electoral, ha assegurat que la participació de les dones és cada vegada més important, perquè Xiapas necessita de la seva capacitat i talent, intel·ligència i preparació acadèmica per dirigir i prendre decisions substancials. I va convocar a no afectar el procés democràtic amb la presència falsa de les dones, evitant el nepotisme i el tràfic d’influències.

Per la seva banda, el Conseller President, Oswaldo Chacón, va dir que seran les eleccions més grans en la història de l’entitat, perquè es realitzarà amb el major padró electoral en la història de Xiapas, això és tres milions 3.728.739 persones electores d’acord a la llista nominal.

En aquesta entitat de sud-est mexicà s’elegiran el mateix dia un total de mil 694 càrrecs locals: 24 diputacions per majoria relativa i 16 per representació proporcional, cadascun i cadascuna amb les seves respectives persones com a suplents, és a dir: 80.

La resta, 1.614, s’elegiran en 123 ajuntaments -123 presidències municipals, 246 sindicatures -entre propietaris i suplents- i 1.245 regidories -propietaries, suplents i plurinominals-.

Hi participen 14 partits polítics, 10 nacionals: els partits Acció Nacional, Revolucionario Institucional, Revolución Democrática, del Trabajo, Verde Ecologista de México, Movimiento Ciudadáno, Movimiento de Regeneración Nacional, Fuerza por Mèxico, Encuentro Social y Redes Sociales Progresistas. També quatre locals: Partido Chiapas Unidos, Partido Podemos Mueve a Chiapas, Partido Alianza Nacional y Partido Popular chiapanenco.

 

Vigilaran paritat i violència política de gènere

En el marc del procés electoral amb avanços i aplicacions de les accions afirmatives estipulades en la llei, es vigilarà el compliment en el registre de candidatures indígenes, tant per diputacions com en ajuntaments, amb el registre obligatori minim del 50 per cent de districtes locals i el 75 per cent d’ajuntaments que corresponen a 33 municipis, catalogats pel Instituto Nacional de Elecciones (INE), ha sostingut la consellera electoral, Blanca Parra Chávez durant la seva intervenció.

Així mateix, per primera vegada no podran obtenir una candidatura aquelles persones que no respectin el requisit de “no haver resultat culpable de violència política de gènere, o s’hagi desvirtuat la manera honesta de viure, o es trobi en el registre nacional de persones sancionades en matèria de violència política contra les dones per raó de gènere. De la mateixa manera es sancionarà als partits polítics que no respectin la paritat horitzontal.

La consellera electoral Maria Magdalena Vila Domínguez es va comprometre a sancionar la violència política a raó de gènere i va cridar a les dones a no tenir por de la competència, a aixecar la mà per denunciar, va dir després de reiterar el compromís del Instituto de Elecciones y  Participación Ciudadana per tutelar els seus drets.

Vila Domínguez els va demanar les proves i documentar-ho tot per poder demostrar els actes que siguin comesos en contra seva, la prova dels fets va dir, és el “taló d’Aquil·les” en els procediments administratius sancionadors. Afirmà que no es cansarà d’assenyalar que es necessita un règim sancionador més fort, que no permeti que els actes quedin impunes.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: MÀSTER OFICIAL Preinscripció oberta per al Màster en Construcció i Representació d’Identitats Culturals (CRIC) / La Independent / Notícies gènere

Cuba: Debats sobre la violència de gènere

8M 2021: Concentració Comunicadores Feministes