Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Compartir

Visió de gènere, encetem un debat cara al Congrés de Periodistes de Catalunya

 

Ha estat anunciada la realització del VI Congrés de Periodistes de Catalunya que, centrat fonamentalment en la necessària adaptació de la professió i dels mitjans a la nova realitat tecnològica i econòmica i en “recuperar el periodisme ben fet”, no fa evident que inclourà també la urgència de la perspectiva de gènere en el dia a dia de les notícies i les redaccions, fet que ha provocat algunes veus crítiques.

 

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), Neus Bonet i Bagant, ha assegurat que “sens dubte, des del primer moment,” s’ha tingut en compte la qüestió de gènere en preparar la temàtica i la participació de ponents al VI Congrés que es realitzarà el proper 11 de novembre a Barcelona.

Bonet ha respost així, mitjançant una carta enviada a la presidenta de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT), Montserrat Minobis, qui li havia mostrat la seva preocupació sobre aquest aspecte.

La manca de la perspectiva de gènere que s’observa en la presentació de l’esdeveniment, així com en els temes de debat de les diferents taules al programa, també van cridar l’atenció a Marta Corcoy de l’Associació de Dones Periodistes (ADPC) i a Joana Gallego, experta i professora de periodisme en el Màster de Comunicació i Gènere de Universitat Autònoma de Barcelona, quan van ser consultades per La Independent.

Aquestes veus, encara que van ser crítiques, van mantenir un to positiu en afirmar que en el VI Congrés és possible “fer propostes efectives i aplicables” per aconseguir una més equitativa visibilitat de la dona en la informació periodística.

 

Paritat en les ponències

No hi ha “cap congrés ni esdeveniment públic que s’hagi fet a Catalunya on hi hagi hagut, com en aquest, una escrupolosa igualtat en la representació d’homes i dones en les ponències (en aquest cas tenim 19 dones i 18 homes) i asseguro que aquesta aritmètica no és fruit d’una casualitat, sinó d’una intencionalitat i d’un treball acurat que hi va haver al darrere “, va assegurar Neus Bonet.

Corcoy va dir que, després d’analitzar el programa amb deteniment en l’ADPC, es va veure que efectivament “s’ha fet un esforç en posar dones en les taules, on pràcticament hi ha paritat; però, és cert que els continguts passen de llarg pels temes de gènere “.

En el llistat de ponències figuren les periodistes Mònica Terribas, Esther Vera, Montserrat Besses, Cristina Puig, Anna Surinyach, Sara Sans, Carme Basté, Karme Peiró, Milagros Pérez-Oliva, Ariadna Trillas, Carme Colomina, María José Recoder, Laia Forés, Silvia Cobo, Laura Fanals, Lourdes Ballarin, Cristina Gallach, Carla Vilaseca i Mònica Planas. D’altra banda, els homes estan encapçalats pel president de la Generalitat, el periodista Carles Puigdemont, i a més hi ha Dan Gillmor, Andreu Buenafuente, Louis Casa Horeau, Josep Vives, Marius Carol, Vicent Partal, Enric Hernández, Salvador Alsius, Pere Rusiñol , Jordi Grau, Luis Collado, Josep Carles Rius, Lluís Bassets, Vicente Ferrer, Carles Prats, Roger Jiménez i Jaume Girò.

Tal com ho explica la informació del CPC, es va buscar, a més, la participació de “tots els directors de diaris de Catalunya, els fundadors de nous mitjans que s’han creat al nostre país en els últims anys, o figures destacades del periodisme”.

 

Temes del Congrés

En la publicació on line que va fer el CPC per anunciar la realització del Congrés, explica que durant aquestes jornades es presentarà el nou Codi Deontològic i que, a més, a les taules rodones les ponències estaran centrades en: garantir un periodisme de qualitat i que a alhora s’adapti als nous hàbits de consum informatiu de la ciutadania.

“L’ofici del periodisme passa per una profunda transformació provocada per la irrupció de les noves necrologies, que multipliquen els canals i formats d’informació disponibles i qüestionen els models editorials i de negoci dels mitjans de comunicació”, afirma la web i després afegeix que “reivindiquem els valors de la qualitat, l’excel·lència, la credibilitat i la responsabilitat per sobretot, i adaptats a la nova realitat (…) en defensa del dret fonamental a la informació dels ciutadans en una societat democràtica”.

Les i els que treballen des de la perspectiva de gènere, van estranyar no trobar en aquesta publicació alguna referència a la necessitat d’oferir continguts periodístics de forma equilibrada i incloents pel que fa als gèneres.

“Es troba a faltar, d’alguna manera, la visió de gènere o els problemes específics del periodisme en relació als temes de gènere i la situació desigual entre homes i dones en l’exercici del periodisme, que es pot resumir, breument, en la major precarietat laboral que afecta les dones, entre altres qüestions”, va dir Joana Gallego.

Sobre que el Congrés no té una taula específica sobre el tractament de qüestions de gènere i d’altres que afecten específicament a les dones en els mitjans de comunicació, Bonet va dir emfàtica que “i tant que parlarem d’aquesta qüestió!” Ja que seran “les pròpies ponents “les que ho han de posar sobre la taula” amb els seus propis fets, paraules i experiències … d’una manera transversal en tot el Congrés”.

Va assegurar que aquest tema es debatrà en totes les taules, des de la qual inclou l’aplicació del nou Codi Deontològic, la dels directors de diaris i la de nous mitjans de comunicació o la de formació de periodistes.

 

Temes que s’haurien de tractar

Gallego ha afirmat que “és de justícia que s’abordi la desigualtat de gènere en la societat i, en el periodisme en particular, tenint en compte, sobretot, que els mitjans de comunicació, al meu entendre, han experimentat un retrocés en el que es fa a la representació informativa dels temes de gènere: violència contra les dones, avortament, bretxa salarial, sexualització del cos, trivialització de la informació quan es refereix a les dones, etc.”.

Per a ella, el títol d’una taula, si n’hi ha, podria ser: “Com abordar la informació amb perspectiva de gènere” o “Com incloure la perspectiva de gènere en la informació” o “Què pot aportar la perspectiva de gènere a la informació”.

Montserrat Minobis va dir que li “preocupa que no hi hagi cap taula o ponència sobre feminització dels estudis i professió, on les dones són majoria i amb sous precaris; ni sobre gènere en general; ni sobre problemàtiques tan greus com el tractament informatiu de la violència de gènere, la prostitució i el tràfic de dones i nenes”.

Corcoy, en canvi, pensa que “no hem de fer apartats propis de gènere, sinó que el tema ha de tractar-se de forma transversal”. Ha afegit que, tenint en compte que ja no hi ha possibilitats ni temps, en el VI Congrés s’han de fer diferents aportacions i propostes relatives al gènere, com: la creació d’un Observatori permanent, la implicació directa del CPC amb les direccions dels mitjans i campanyes de formació, entre d’altres.

El Primer Congrés de Periodistes Catalans es va celebrar el 1978. Les següents edicions van ser el 1992, el 1996, el 2000 i el 2004. “Considerem que va arribar el moment de tornar a organitzar un congrés de la professió que, entre d’altres, avali el nou codi Deontològic i permeti un intercanvi d’opinions fructífer sobre com millorar l’estat del sector i de la professió “, assenyala el CPC.

 

VI Congres CPC 1

 

VI Congres CPC 2

 

VI Congres CPC 3

 

VI Congres CPC4

 

VI Congres CPC5

 

 

 

Més informació a:
Congrés de Periodistes 2016

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya-Maghreb: REVISTA Expressions maghrébines: Écrivaines d’Algérie / La Independent / Notícies gènere

  Acaba d’aparèixer l’últim número d’Expressions maghrébines, revista internacional dedicada a les cultures magribines, indexada...

Acte en memòria de la periodista russa Anna Politkòvskaia

El dimarts 4 d’octubre tindrà lloc l’acte en memòria de la periodista russa Anna Politkòvskaia...

Àngels Gregori, guanyadora dels Joc Florals de Barcelona

La notícia inclou la glosa de Marta Pessarrodona en exclusiva per a La Independent  ...