Sunday 06 October 2024

Sunday 06 October 2024

Share

Veus, debats i reflexions de dones en el Kosmopolis

 

 

“Aquest món canviant requereix un canvi de sensibilitat radical que sembla que només aporten les dones” i “la seva creativitat es vol reflectir” deia Vicenç Villatoro, director general del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en la inauguració del novè any de Kosmopolis.

En aquesta nova edició anual, s’ha incorporat, en efecte i per primera vegada, un programa especial de conferències, performances i debats sota el nom de Constel·lacions Femenines, que pretenia reivindicar “l’extensa, profunda i no sempre visible creativitat femenina”, segons l’organització. Els temes plantejats en diferents taules i actes van anar des de l’envelliment i les discriminacions que comporta, fins la maternitat o les formes alternatives a la família tradicional, i també va reflectir els prejudicis que existeixen sobre la literatura escrita per dones.

S’han realitzat 40 activitats, hi han hagut 130 personalitats convidades, entre veus noves i reconegudes de la literatura i la cultura internacional, i hi han assistit més de 10.000 persones.

 

2017 Kosmopolis-Dones2.lidiaVilalta

Des de l’esquerra, Marina Espasa, Laura Huerga i Bel Olid (Lidia Vilalta)

 

Aquesta secció especial, femenina i feminista, l’han coordinat Bel Olid, escriptora, traductora i presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Laura Huerga, editora i fundadora de l’Editorial Raig Verd i la filòloga i responsable, des 2016, de la oficina de la UNESCO ‘Barcelona Ciutat Literària’, Marina Espasa.

Escriptores clàssiques i contemporànies en català

Elles tres van presentar, a més, en aquest marc i en el Pati de les Dones del CCCB el matí del dijous 23, el llibre Women Writers in Catalan, que es dirigeix a agents literaris i al món de l’edició internacional perquè coneguin la literatura que s’està fent a Catalunya. Segons Bel Olid, el llibre és un “projecte col·lectiu” on les persones implicades “han donat més del que se’ls demanava” i que ha tingut el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Després de “la selecció de 460 documents i uns 1.200 mails”  s’ha obtingut un resultat de veus de “diferents generacions i amb molts estils interessants i atractius perquè les editorials s’animin” afirmava Olid. Són 10 escriptores clàssiques i 50 contemporànies les escollides, continuava, perquè “projectin la nostra escriptura per l’infinit i el més enllà”. La selecció, a  més, prosseguia, té dues funcions “celebrar que existim i demostrar que som aquí i som diverses”. Bel Olid va donar-li les gràcies a Laura Huerga  per “la seva feina i per l’esforç per aconseguir el finançament” i va acabar expressant el desig que totes elles puguin ser més conegudes i traduïdes.

 

Cartografia literària de Barcelona

Marina Espasa, va parlar en nom de l’Ajuntament. Va recordar l’existència del projecte ‘Cartografia literària de Barcelona’, que havia presentat la vigília, a la inauguració del Kosmopolis. Va afirmar que hi haurà “un Llibre-Catàleg que portarem a diferents fires” i va recordar que la ciutat comtal està integrada en una Xarxa de 20 metròpolis mundials. Precisament va anunciar que la propera trobada ha de celebrar-se aquest mes d’abril a Barcelona.

Les 10 escriptores que s’han considerat clàssiques són Montserrat Abelló, M. Àngels Anglada, Maria Aurèlia Capmany, (la) Victor Català (Caterina Albert), Maria Mercè Marçal, Anna Murià, Teresa Pàmies, Joana Raspall, Mercè Rodoreda i Montserrat Roig. De les altres 50 escriptores, 4 es consideren com ‘talents emergents’ (Anna Ballbona, Alícia Kopf, Marta Orriols i Gemma Ruiz), 21 són poetes i la resta son les contemporànies. Moltes de les protagonistes omplien el recinte del CCCB en el moment de la presentació.

 

2017 Kosmopolis-Dones3.lidiaVilalta

Foto de familia’ de totes les escritores al Pati de les Dones del CCCB (Lidia Vilalta)

 

La feminista australiana i especialista en Estudis de gènere Lynne Segal  va participar en la jornada inaugural amb la seva intervenció ‘L’Escàndol d’envellir’, que va presentar Laura Huerga. La professora Segal és autora de diversos llibres, l’últim Gender, Desire & the Scandal of Ageing a més, de ‘Why feminism? i Out of time: the pleasures and the Perils of ageing , experiències i invetigacions que va anar desgranant en la seva presentació.

Divendres, el debat que va moderar Bel Olid, amb Orna Donath,  Maria Llopis  i Brigitte Vasallo reflexionava per què ‘La família ha mort. Visca la família’. I va ser un dels actes que va registrar una important afluència de públic, tot i la intensa pluja que queia a Barcelona.

El dia del tancament i sota la batuta de Marina Espasa, la novel·lista, poeta i editora escocesa, Kirsty Logan, i l’escriptora francesa Sophie Divry, van dialogar sobre ‘Personatges femenins i mons (im) possibles’.

El punt final d’aquesta novena edició de Kosmopolis, que va durar cinc dies i va acabar el diumenge 26, va ser el recital poètic de la poeta britànica PJ Harvey.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

tere moll

Desacredita que alguna cosa queda

OPINIÓ Aquesta dita ve a tomb per exposar el que avui m’he proposat escriure. Acabem...

Lula Da Silva crea Ministeris de la Dona, Promoció Igualtat Racial i dels Pobles Indígenes

Inicia un govern d'esperança i reconstrucció després de quatre anys de govern d'ultradreta. "La ciutadania...

Els feminismes tornaran a prendre el carrer a la convocatòria global del 15-O

El 15 d’octubre es compleixen 5 mesos de la manifestació del 15-M, que sota...