Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

Vergonya del meu país

 

 

OPINIÓ

La Duma estatal, el Parlament rus, acaba de votar a favor de la despenalització de les «pallisses toves»  dins la família. Tres-cents vuitanta membres del Parlament van votar a favor d’aquesta esmena a l’actual Codi Penal i 3 en contra.

L’esmena exclou el càstig penal, abans eren fins a 2 anys de presó, per «dolor sense conseqüències» infringit en parents propers.

Aquest culpable, d’acord amb el Codi Civil, hauria de ser responsable d’una multa de fins als 30.000 rubles- $ 500-, una detenció de 15 dies o treballs per a la comunitat.

En cas de dany físic greu – certificat per un metge- o d’un segon acte de violència la responsabilitat serà penal d’acord amb la llei. Aquest va ser l’últim pas d’un llarg debat entre el Parlament, els experts i la societat civil. Va guanyar el poder.

Experts, grups de dones, com el Consorci d’ONG’s de Dones i l’Associació de Centres de Crisi Anna van suggerir que es mantingués el càstig penal per cops a dones embarassades i nens. Així mateix que s’apliqués càstig penal totalment obligatori en el cas dels menors. Aquestes suggeriments no es van aconseguir incloure.

Els principals experts del Ministeri d’Afers Interiors, la Fiscalia General, l’Institut de Psicologia Criminal, la Cambra Pública de la Federació de Rússia i el President del Consell de la Societat Civil i Drets Humans van demanar posar fi a aquesta iniciativa legal. Segons ells, podria ser perjudicial per superar la violència domèstica i podria promoure nous actes i una atmosfera de crueltat.

Al mateix temps, una llei especial dedicada a la prevenció, a la lluita contra la violència domèstica i la crueltat en la família encara està esperant la seva audiència a la Duma de l’Estat, malgrat l’acord general entre tots els ministres i fins i tot la voluntat política. El president Vladimir Putin va expressar la necessitat d’evitar la violència domèstica per al públic en general. Ho va confirmar a la televisió durant una reunió amb la societat civil i experts i fins i tot amb funcionaris de l’ONU. La llei dedicada a la violència domèstica i la crueltat en la família podria ajudar a construir la maquinària eficient per prevenir i combatre la violència, que és el que realment s’ha difós a Rússia, en totes les classes, des de camperols i sense llar fins a les famílies oligarques.

No només són les víctimes de la violència i els centres de crisi dels treballadors, sinó que la Policia Comuna estan esperant aquesta llei. Desafortunadament, aquesta llei no té un fort suport de lobbing i hi ha els interessos financers darrere, potser aquesta és la raó d’un  procediment tan lent.

No hi ha dubte que vergonyosament -i no absolutament necessari- una esmena recent faria encara més problemàtic el destí d’aquesta llei tan necessària.

I en tot cas donarà llum verda a totes les tendències i accions agressives possibles al país, i promouria la violència com a forma “natural” de resoldre els problemes familiars.

Però les dones a Rússia, i molts grups civils no es donen per vençudes ni vençuts. Milers de signatures a Internet, així com opinions d’experts han d’aturar aquesta iniciativa vergonyosa.

Espero que el President escolti les seves veus i no signi l’esmena. Desenes de manifestacions i accions de protesta han tingut lloc a Moscou i altres ciutats de Rússia. Molts mitjans de comunicació, de tota mena, presten atenció a la violència domèstica com una vergonya del nostre país i de la societat, i criden a prendre mesures per aturar-la i impedir-la. I per empènyer el Parlament rus a acceptar la llei dedicada a la violència domèstica i el càstig dels delinqüents.

*Nadezhda Azhgikhina es vicepresidenta de la Federació Europea de Periodistes (EFJ)

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: El llenguatge sexista de cada dia en els mitjans de comunicació / La Independent / Notícies gènere

El dia 29 de novembre el diari El Periódico de Catalunya publicava en les seves...

Internacional: Una ONG ajuda a combatre la pobresa menstrual / La Independent / Notícies gènere

Period. The menstrual movement és una organització internacional sense ànim de lucre, creada el...

CSW59 Encara no hi ha Igualtat de Gènere als Media

Així ho demostra un estudi preliminar sobre 8 països de diferents continents presentat a Nova...