Thursday 13 June 2024

Thursday 13 June 2024

Vanessa Springora desferma un escàndol cultural a França amb el seu llibre «El consentimiento»

Per Ana Fornaro. Diario digital femenino

El 1977, molts intel·lectuals i escriptors francesos van demanar públicament  l’alliberament de tres homes acusats de pedofília. El redactor de la carta era Gabriel Matzneff, escriptor llavors conegut, provocador i brillant.

Avui ja els francesos no ho recorden gaire però la publicació del consentiment (fins i tot sense traducció al castellà), de l’editora Vanessa Springora, va obrir la caixa de Pandora de la pedofília i la seva freqüent apologia entre certa elit artística i intel·lectual del seu país. Ella explica la seva relació amb Matzneff, quan ell tenia 49 anys i ella 13. Ara és temps de debat amb el brusc canvi que el tema del consentiment en general ha tingut a tot el món amb l’impuls feminista, que encara troba moltes resistències a França, sobretot quan alguns creuen que pren paràmetres nord-americans.

Una dècada després del Maig Francès, encara pul·lulaven els reflexos llibertaris del “prohibit prohibir” i una carta oberta en el diari Le Monde demanava l’excarceració de tres homes acusats de tenir relacions sexuals amb nois menors de 15 anys.

Entre les persones signants hi havia Simone De Beauvoir, Jean Paul Sartre, Roland Barthes, Gilles Deleuze i l’escriptor Philippe Sollers, per nomenar als més coneguts. Tots donaven suport a la causa i a la reforma del Codi Penal: calia alliberar-los perquè s’els estava jutjant des d’una moral judeocristiana a combatre. Res més notable que treure als més joves de les lògiques familiars opressives i donar-los el seu dret al gaudi.

Va haver-hi una gran absència entre els signants: Michel Foucault, qui públicament havia exigit diverses vegades la modificació del Codi i criticat el concepte jurídic de consentiment, es va negar a participar-hi. El redactor de la carta era Gabriel Matzneff, un escriptor prolífic i provocador, dandi golfa de Saint-*Germain de Près que estava en l’apogeu de la seva visibilitat i advocava per aquestes pràctiques.

Molt poca gent recordava aquesta carta oberta de signatures famoses i les noves generacions no tenien idea de qui és Matzneff, però la seva obra i, sobretot el seu accionar, van tornar amb la força del reprimit en les últimes setmanes desfermant una ventada la intel·lectualitat francesa. El detonant va ser l’anunci i publicació de Le consentement (El consentiment), un llibre de memòries o “novel·la documental”, on l’editora Vanessa Springora explica al detall la seva relació amb “M”, quan ella tenia 13 anys i ell 49.

El llibre, que va vendre 65 mil còpies només en la primera setmana, és un testimoniatge cru, intel·ligent i ben documentat d’una persona trencada. Però el que va agitar a tants escriptors i supervivents de l’època no va ser el testimoniatge puntual d’una relació abusiva de dos anys sinó que aquest vincle – i totes les pràctiques de Matzneff- eren avalades i fins i tot celebrades públicament pels seus contemporanis, molts d’ells vius encara.

El affaire Matzneff va ser tapa de revista dels diaris francesos més importants; va ocupar hores radials i televisives i va vessar en la premsa internacional quan, a principis de gener, tan sols un dia després de la sortida del llibre, la Fiscalia de París va obrir una recerca d’ofici a l’escriptor per presumpta violació. Mentre l’opinió pública debatia si feminisme o puratinisme, si abús sexual o costums d’una altra època, la editoral Gallimard retirava de circulació l’obra de l’escriptor de 83 anys, una decisió que no havia ocorregut en les seves 140 anys d’existència. “Censura!”, exclamarien alguns.

Però van ser els menys i ho van fer en veu baixa, perquè els temps van canviar, fins i tot per a la cultura francesa i el seu vincle esquizofrènic amb els feminismes. Cal recordar que quan Me Too va explotar a França el 2017 amb el lema propi #Balancetonporc (denúncia al teu porc) va haver-hi una resistència ferotge.

Mentre es destapava una olla d’abusos que van esquitxar des del periodisme fins al món de l’espectacle i la política, cent dones famoses, entre elles actrius icòniques com Catherine Deneuve i l’escriptora Catherine Millet, van publicar un manifest en contra del moviment que veien, no sols com a moralitzador i punitivista sinó – i aquí hi ha la clau- com una moguda extrangeritzant. Una carta bastant semblant a la que va publicar Matzneff 40 anys abans demanant l’alliberament dels tres homes.

França sempre ha estat molt orgullosa del seu esperit de seducció i històricament ha tingut una relació d’amor-odio amb la cultura nord-americana, entre la fascinació i el menyspreu pel que considera una cultura grotesca i puritana. Però aquests últims tres anys han estat d’una intensitat inusitada per als debats entorn del consentiment i malgrat el ploriqueig de Michel Houellebecq i dels seus amics contra el feminisme, es va arribar a un tipus de consens on la galanteria és masclisme, on l’abús sexual va més enllà d’una violació i que hi ha certs límits que millor no creuar, fins i tot per al parnaso de l’art i la literatura. I un d’aquests límits és la pedofília.

Llavors la publicació Le consentement arriba en un moment clau. L’eix del debat no va ser tant si Matzneff és un ser menyspreable per haver estat un pedòfil tota la seva vida – pràctica que despullava en els seus assajos i diaris- sinó si era possible jutjar amb la mirada actual les “modes” d’un altre temps. El problema – un d’ells- és que l’assumpte Matzneff va deixar en evidència la complicitat d’un medi cultural i artístic que encara té supervivents.

Prohibit per a menors

“Penso que els adolescents, els nois joves, diguem d’entre 10 i 16 anys, estan potser en l’edat en què les pulsions afectives i també les pulsions sexuals són més fortes perquè són noves. I crec que no hi ha res més bell i fecund per a un o una adolescent que viure un amor. Sigui amb algú de la seva edat (…) però també amb un adult que l’ajudi a descobrir-se a si mateix, a descobrir la bellesa del món creat, la bellesa de les coses”, diu un passatge del seu assaig Els moins de 16 ans (Els menors de 16 anys), un llibre que va presentar el  1975 en el programa Apostrophes, un clàssic de la televisió francesa del qual seria assidu. Allí, impune i a l’aire, revelava els seus gustos pels més joves mentre era aplaudit pel crític literari i conductor Bernard Pivot, i els altres convidats.

Amb la publicació de Le consentement, el periodisme va sortir a buscar a còmplices d’aquesta època. Molts van parlar mitjançant el silenci – el cas de Sollers i ex editors de Le Monde– però uns altres van sortir a defensar-se. En el seu compte de Twitter, on té més d’un milió de seguidors, Pivot va escriure: “En els anys ’70 i ’80, la literatura era abans que la moral; avui dia la moral és abans. Moralment és un progrés”. Aquest tuit (que porta implícita la part “literàriament és un endarreriment”) va al nucli d’una polèmica fal·laç: la vinculació entre la moral i l’art. La societat francesa sempre s’ha mostrat ufana de separar aquests camps, però en fer la distinció en realitat els està posant al mateix nivell, com si actes i representació fossin el mateix. Com si mantenir relacions amb púbers fos igual que escriure novel·les sobre pedofília.

El tema és que Matzneff, presentat com a hereu d‘Henry de Monthérlant i André Gide – tots dos coneguts pels seus gustos pels nois bén nois-, erudit en filologia clàssica i amant de les tradicions grecollatines, no va viure a l¡época de la Grècia Antiga sinó que habita la nostra. I no sols l’habita, sinó que fins no fa massa era públicament recompensat per la seva obra. El 2013 va rebre el premi Renaudot, el més important de les lletres franceses, per una recopilació dels seus assajos filosòfics i fins l’any passat es van anar publicant de manera sistemàtica catorze volums dels seus diaris íntims on detalla totes les seves relacions amb nens i adolescents i el seu amor pels “culs frescos” .

També aquestes últimes setmanes, el públic es va assabentar que des de fa una dècada rep una pensió del govern francès i viu en un departament donat per la Municipalitat. Mentre el ministre de Cultura sortia a injuriar públicament l’accionar de Matzneff, li continuava pagant el lloguer. Difícil per a les víctimes denunciar o tan sols intentar oblidar al seu abusador quan tot el camp literari i mediàtic el protegia. Tant els diaris Libération com Le Monde (del qual va ser columnista) li van servir durant molts anys d’escut enfront de velles denúncies i rumors.

Fins avui cap de les seves víctimes havia tingut la possibilitat i el poder per a deixar-lo en evidència. Però Springora, l’autora de Le consentement, no és qualsevol persona: acaba d’assumir com a directora de Julliard, la mateixa editorial que va publicar en els ’70 l’obra de Matzneff.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat Espanyol: La campanya ComeConDerechos posa al centre els drets de les jornaleres / La Independent / Notícies Gènere

El col·lectiu Jornaleras deHuelva en Lucha (JHL) llança la campanya ComeConDerechos per conscienciar la...

Premi Narratives digitals per la prevenció de la violència masclista

De les 10 obres participants, el jurat ha triat el vídeo realitzat per l’alumnat de...

ANÀLISI PROGRAMA PP per FMAC

PP MÓN DEL TREBALL Fomentaremos un cambio en Cataluña que impulse pautas de comportamiento...