Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

Compartir

Urgeix el compromís d’autoritats amb els drets de les dones

 

 

 
És fonamental que les instàncies encarregades d’impartir i procurar justícia a les dones víctimes de violència emetin les ordres de protecció amb sentit d’urgència i afecció a la deguda diligència, ha afirmat la presidenta de l’Institut Nacional de les Done, Lorena Cruz Sánchez.

 

“És primordial que les persones encarregades de la procuració i impartició de justícia estiguin ben capacitades, siguin responsables en l’aplicació de la perspectiva de gènere en el desenvolupament de la seva tasca i es comprometin amb els drets de dones i nenes amb convenciment, vocació d’igualtat i de respecte als drets humans “, ha afegit.

Cruz Sánchez va fer aquestes afirmacions durant la inauguració del “Taller: ordres de protecció, mesura urgent davant d’actes de violència que poden culminar en feminicidi”, el passat 13 de juliol, a la ciutat d’Acapulco.

 

2. fotojulil 2016

 

En aquest taller es van abordar temes com: situació de les víctimes de violència de gènere des d’un enfocament de dret; protocol per a jutjar amb perspectiva de gènere; emissió, implementació i execució de les ordres de protecció des de l’experiència judicial; alerta de violència de gènere; emissió, implementació i execució de les ordres de protecció des de l’experiència ministerial i de la defensa penal amb perspectiva de gènere.

Ha apuntat que la procuració i impartició de justícia són aspectes de la màxima rellevància. El tema és prioritari, ja que, ha indicat, una de les últimes recomanacions de la CEDAW, la Recomanació General 33, està totalment centrada en aquests temes, pel fet que els avenços han estat molt lents i la garantia de justícia molt llunyana per a milions de dones i nenes a Mèxic.
Respecte a la situació de violència contra les dones en l’Estat de Guerrero, va afirmar que d’acord amb l’Estudi “La Violència feminicida a Mèxic, Aproximacions i Tendències 1985-2014”, el 2014, aquesta entitat es va situar en el primer lloc de les entitats federatives amb una taxa de mortalitat per presumptes homicidis de dones de 9,64.

Segons informació de la Procuradoria General de Justícia de l’Estat de Guerrero, de gener de 2012 a desembre de 2013 es van conèixer 3.655 fets de violència contra les dones, dels quals es van emetre 995 mesures de protecció, és a dir només 27,2 per cent de les dones que van denunciar, van rebre algun tipus de protecció.

Per això, la correcta aplicació de les ordres de protecció són una mesura per comminar l’agressor a abstenir-se de fustigar, intimidar, amenaçar o posar en perill la vida de la dona i de la seva família, ha puntualitzat.
“Avui tenim una bastida juridiconormativa més complerta; comptem amb protocols d’investigació ministerial, policial i pericial amb perspectiva de gènere per al delicte de feminicidi i per a la violència sexual, però cal aplicar-los, usar-los i millorar-los”.
Durant aquest acte,  Cruz Sánchez va difondre per primera vegada que l’Institut Nacional de les Dones va tenir presència dins de la Conferència Nacional de Procuració de Justícia.
“Aquest espai ens va permetre transmetre un missatge molt clar: és a la procuració de justícia on més hem de treballar, on hem de restablir la confiança ciutadana; on és urgent atendre dones i nenes amb coneixements, eficiència i sensibilitat”.

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Premis de Comunicació No Sexista 2020

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) ha celebrat aquesta nova edició dels Premis...

Mayor Oreja lidera un moviment dins del Parlament Europeu contra l’avortament

Segons Mayor Oreja, el “menyspreu a la vida, als drets dels no nascuts” s’està convertint...

Tere Molla 1 bis

El gènere de la política i la política de gènere

OPINIÓ Com tothom sap el proper 26 de maig tindran lloc les eleccions municipals...