Wednesday 12 June 2024

Wednesday 12 June 2024

Txetxenia – Russia: Elena Milachina amenaçada pel president de Txetxènia / La Independent / Notícies gènere

 

Per Mercedes Arancibia. SemMéxico

El president txetxè, Ramzan Kadírov, ha publicat un vídeo a Instagram on amenaça de mort a la periodista russa Elena Michalina. Aquesta amenaça té a veure amb la publicació d’un article al diari Novaya Gazeta sobre la pandèmia de Covid-19 a Txetxènia, segons una informació d’Amnistia Internacional (AI), que s’ha dirigit a les autoritats russes per demanar-los que protegeixin a la periodista i vetllin per la seva seguretat.

 

El 12 d’abril Novaya Gazeta publicava un article de Michalina sobre la pandèmia a Txetxènia. A l’endemà, el president Kadírov demanava a Instagram al govern rus, i al Servei Federal de Seguretat FSB (antic KGB), la detenció de «aquests no-humans que escriuen i provoquen a poble». Després anunciava que si les autoritats russes no actuaven, «algú a Txetxènia hauria de cometre un delicte per silenciar la periodista».

En declaracions al Comitè per a la protecció dels periodistes, CPJ, Michalina ha assegurat estar «realment espantada. Les seves amenaces són veritablement serioses i és un home perillós. Sé que si decideix matar-me ho farà ».

No és la primera vegada que amenacen Elena Michalina pels seus articles sobre Txetxènia. El 2017 va revelar la desaparició i assassinat de desenes d’homosexuals, el que va provocar que des de la principal mesquita de Grozni es fes una crida a la «yijad» contra ella i contra el seu diari, Novaya Gazeta, sis dels seus periodistes han mort assassinats en els últims anys, començant per Anna Politkovskaya, assassinada el 7 d’octubre de 2006 a l’entrada de casa seva a Moscou, per la seva cobertura del conflicte txetxè.

El passat mes de febrer, Michalina i l’advocada Marina Doubrovina van ser agredides a cops a l’entrada d’un hotel de Grozni, quan es disposaven a assistir al judici d’un blocaire acusat de possessió il·legal d’armes després de publicar un vídeo sobre algunes propietats que podrien pertànyer a famílies txetxenes properes a el poder.

Segons va explicar la periodista, un grup d’unes quinze persones, entre les quals hi havia dones cobertes amb vels negres, les van agredir perquè l’advocada «defensa els wahhabis que han matat als nostres marits», en referència als combatents islamistes. Després les van tirar a terra i les van colpejar mentre un home gravava tota l’escena.

El 2019, la Universitat Lliure de Bèlgica, ULB, va concedir a Elena Michalina el títol de doctor honoris causa coincidint amb el 3 de maig, Dia Internacional de la Llibertat de Premsa.

El president txetxè Ramzan Kadírov, dictador, membre de el partit Rússia Unida i fervent defensor de Vladimir Putin, està acusat per l’ONG Memorial d’haver ordenat els assassinats de la periodista i militant dels drets humans Natalia Estemirova, el 15 de juliol de 2009, i del polític liberal Boris Nemtsov, el 27 de febrer del 2015.

Periodistes i defensors de drets humans l’acusen de segrestar, torturar i executar a opositors sense inculpació ni judici.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps

La Regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats ha impulsat la creació del...

Barcelona: Trobada d’entitats al Moll de la Fusta / La Independent / Notícies gènere

El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (les entitats que en formen part i l’Ajuntament de...

Des de Barcelona: Poema d’Assumpció Forcada

25 DE NOVEMBRE Humiliades, torturades, presoneres, lapidades, silenciades, assassinades, cremades, degollades, violades, discriminades, enganyades, amenaçades,...