Friday 29 September 2023

Friday 29 September 2023

El CIC denuncia que 8tv vulnera els drets de la víctima del ‘cas Alves’

25/05/20

El Consell de la Informació es veu en la necessitat de recordar el Criteri 9è del Codi Deontològic dels Periodistes

El programa El Circ difon un vídeo que atempta contra la intimitat de la noia que va denunciar l’agressió sexual, i durant deu minuts especula sobre els fets, sense aportar cap informació nova. Tractar un fet tant greu com un espectacle representa una ‘revictimització’ que atempta contra els principis deontològics del periodisme.

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) lamenta i denuncia la falta de rigor de la cadena 8tv en el tractament d’una informació sobre el ‘cas Alves’. A partir d’algunes imatges extretes del vídeo captat per les càmeres de seguretat de la discoteca Sutton, on van passar els fets, el conductor del programa i l’informador dediquen més de 10 minuts a especular sobre el que hauria passat al reservat i al bany de la sala de festa.
El que 8tv anuncia com una exclusiva del programa no aporta cap informació nova. És un relat que, en conjunt, vulnera el dret a la intimitat de les persones i converteix en espectacle un fet molt greu. Les imatges no expliquen res de nou, i tot es redueix a una excusa per elucubrar sobre què va passar al bany. Per tant, el CIC, considera que aquest vídeo no té la rellevància, la transcendència, ni l’interès social, com per ser emès. L’únic que aporta és morbositat.

Un dels informadors arriba a parlar de la “presumpta” víctima i de les seves paraules es podria concloure que no hi va haver agressió perquè semblaria que van entrar al bany de mutu acord, i només “ells saben què va passar”. De tot plegat se’n pot extreure la conclusió que no es podria demostrar l’agressió.

El tractament que fa El Circ d’un tema tant seriós com aquest posa en evidència les males pràctiques que sovint incorren els programes on es tracta la informació com a mer entreteniment, com un espectacle per aconseguir audiència a qualsevol preu.

El CIC es veu en la necessitat de recordar que el Criteri 9è del Codi Deontològic dels Periodistes  diu amb tota claredat que “les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat, particularment les més vulnerables”, i que “cal evitar les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies”. Amb el tractament informatiu que es fa, el programa El Circ  vulnera aquest precepte i, com a conseqüència, revictimitza la noia que va denunciar l’agressió. Un presumpte delicte pel qual el futbolista segueix en presó provisional.

Carla Vall i Duran (@CarlaVall) posted at 2:10 p. m. on dt., de set. 12, 2023:
La volen matar però ELLA provoca l’accident.

La publicació a 8tv de les imatges de les càmeres de l’interior de la discoteca on es va produir la presumpta violació, en què gairebé es veu la cara de la noia, poden suposar una nova agressió a la víctima amb conseqüències penals. Via @Cronica_Libre

Celia Castellano (@17Mn) ha tuitat a 11:12 a. m. on dt., de juny 06, 2023:
Estaria bé que no assistís a actes d’aquest tipus un home denunciat per una presumpta agressió sexual a dues treballadores. Almenys, fins que no acabi el procés penal. És un gest de mínims. 
https://t.co/84fpThAyPL

L’any 2016, quan estava començant @CFWIJ , vam estudiar l’estat de la indústria de les dones en dècades anteriors. Una de les moltes troballes va incloure un fet impactant: només UN % #womenjournos va rebre #PulitzerPrize entre 2006-2016. Avui, estem encantades d’animar a tots els #womenjourno GUANYADORES!

El mitjà continua fent reportatges sobre temes i empreses sense visibilitzar les dones que hi ha en l’empreneduria.mic continua amb els seus reportatges d’homesic continua amb els seus reportatges d’homes

Reportatge a l’Econòmic del dia 16 d’abril de 2023

#SriLanka : la presentadora de notícies de televisió #IsharaDewendra dimiteix després que el cap li demanes favors sexuals per promocionar-la. “Tot i haver informat les autoritats sobre l’assetjament que vaig patir, no es va prendre cap mesura”, diu. #CFWIJ exigeix

@ITNSriLanka realitza una investigació sobre l’alt funcionari de la xarxa

#Turkey : el regulador de la radiodifusió multa les emissores abans de les eleccions. #CFWIJ uneix 19 Int. organitzacions de premsa lliure que demanen a RTÜK que deixi d’obstaculitzar la cobertura crucial i garanteixi eleccions lliures i justes.

Segons Plano Informativo, la Xarxa de Periodistes de San Luis Potosí van donar suport a les denúncies públiques de diverses comunicadores contra reporters potosins acusats d'assetjament sexual i violència de gènere. Que van ser assenyalats i exhibits a l'estenedor d'assetjadors durant la marxa pel Dia Internacional de la Dona.
Info a Plano Informativo | 13/03/2023 | 

		

#Deepfakes : l’amenaça amb milions de visualitzacions que s’acarnissen amb les dones i desafia la seguretat i la democràcia. Fitxers de vídeo, imatge o veu manipulats amb programari d’intel·ligència artificial de manera que semblin reals.

@el_pais

És que la defensa de Gordillo em sembla bogíssima. Com si t’acusessin d’explotació laboral i diguessis “sí, els exploto laboralment, però a les càmeres es veu que continuen treballant i acceptant els calés”. I tots els periodistes: “ua, és que té raó, presumpció d’innocència”

La meva col·lega @CFWIJ Sophie Fergus escriu sobre la intimidació i les amenaces que pateixen #womenjournalists per cobrir les conseqüències de #earthquake a #Turkey . #Journalists han estat molt impedides per l’estat enmig d’una tragèdia, i això no només censura els mitjans de comunicació sinó també el públic.

El que em frustra és que la informació sobre els presos polítics a #Belarus poques vegades es retuiteja i s’informa on. Més recentment, el brillant @washingtonpost va publicar un article d’opinió.
M’agradaria demanar als meus col·legues dels mitjans occidentals que ajudin a fer-hi llum. Necessiten atenció.

De debò. M’encenc. REALMENT AQUESTA IMATGE representa el puto dolor dels que patim càncer? La por, les nàusees, vomitar, la sonda nasogaàstrica, la cicatriu, no tenir cabell, el mareig, les vies, el porta, el DOLOR.
Tenim una societat que no vol parlar del dolor.

En aquest cas es tracta d’una firma “d’advocats” ( i una advocada en aquest genèric masculí plural).

Llegiu l’article de Mercè Otero, “Què fem amb els superlatius?”. Parla sobre els superlatius que empren els mitjans per parlar de les dones en el cinema i el teatre.


Enhorabona a @sergivicente guanyador del Premi Bertín del podcast d’ @oye_polo @anapolo___ i @oyesherman pel lamentable tuit de l’altre dia!
Encara esperem una resposta contundent del Consell d’Administració de @beteve i de @bcn_ajuntament
https://t.co/9SaZWSy90D

OPINIÓ I Avui parlem de la llei del ‘sí és sí’: @CarmePorta qüestiona el tractament mediàtic de les agressions masclistes.
https://t.co/EwF9x7R8b5

Mèdia.cat – Observatori Crític dels Mitjans (@MediacatCat) ha tuitat a 8:45 p. m. on dj., de febr. 02, 2023:
OPINIÓ I @CarmePorta: “A mesura que els mitjans han anat normalitzant les informacions sobre les violències masclistes, passant de la invisibilitat fins a la hiperexposició, hi ha hagut un canvi d’imaginari. Però tot i així les xifres d’audiència “manen””
https://t.co/EwF9x7RG0D
 

Ja és trist que tothom ho vegi, que sortim els tres a totes les fotos oficials i ni tan sols des de l’emissora on fem el programa s’anomeni a la @neusssi quan es parla del Búnquer. En fi. https://t.co/EjrUBYychW
 

Ens alegra que hi hagi companyes i companys que s’avergonyeixin del mal tractament que fan els mitjans de comunicació de les violències masclistes i que ho denunciïn

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.