Monday 24 June 2024

Monday 24 June 2024

Compartir

Sissy Vovou: La nostra aposta és consolidar el feminisme en el govern de Syriza

Sissy Vovou – © David Papiol 

El feminisme grec té un gran desafiament en l’actual context polític del seu país. Sissy Vovou, una de les seves principals activistes, afirma que sense les propostes feministes no serà possible un canvi real durant el govern de Syriza. 

 

 

Es diu en ambients de dones activistes i polítiques feministes que per a comprendre millor la posició del feminisme grec davant les eleccions del 25 de gener i la nova configuració del govern de Syriza s’ha de parlar amb Sissy Vovou, membra fundadora i militant d’aquest partit. Ella és integrant del Moviment Feminista Autònom de Dones de Grècia i una activista incansable en diversos moviments com la Marxa Mundial de les Dones, la Iniciativa antinacionalista-antimilitarista grega, el Fòrum Social Grec, i el moviment contra el Tractat Transatlàntic TTIP, entre d’altres.

Vovou és a Barcelona fent una sèrie de conferències organitzades i promogudes per UGT Catalunya en el marc del 8 de març. Per aquest motiu, aprofitant la seva propera presència, La Independent ha dialogat amb ella.

 

Has estat una de les activistes incansables de Syriza abans de les eleccions. En reiterades declaracions a premsa vas expressar que la victòria de Syriza és el començament d’una nova època per al teu país. No obstant això, vam veure que l’alegria de les feministes es va esborrar quan Tsipras va decidir anomenar només a homes com ministres. Què va passar?

El patriarcat és a tot arreu, per desgràcia. És cert que la representació de les dones és baixa en Syriza, però és encara més baixa en qualsevol altre partit del meu país. Tenim una presència de dones de només el 15% en aquest govern, i el 30% de les dones membres  de Parlament són de Syriza. Això vol dir que el partit va deixar enrere no només les demandes de paritat de les dones, sinó també la consciència dels votants de Syriza. Això ha de canviar.

 

Tu vas arribar a disputar el lideratge de Syriza a Tsipras durant el congrés fundacional del partit, el 2013. En aquell moment, vas assenyalar que ell no escoltava les demandes de les dones. Has sostingut que moltes dones en el partit no parlen de drets femenins perquè si fós així es trencaria el consens. Per què participar doncs en un  partit amb un líder principal que no és afí als interessos de les dones?

Jo i moltes feministes participem en aquest partit perquè volem un canvi social. El moviment feminista ha d’estar sempre present i ser independent per pressionar a favor de la igualtat de gènere.

 

És més còmode militar a Syriza o al Moviment Autònom de Dones?

El moviment de dones autònomes estarà present fins a aconseguir la fi del patriarcat. I la participació paritària de les dones és molt necessària i sine qua non. Però hi ha altres paràmetres importants en la nostra lluita. Lluitem contra les jerarquies i la iniquitat no només a favor de les dones sinó de tota la ciutadania. Necessitem molts canvis, és per això que estem lluitant en diversos fronts.

 

A Grècia, en els últims sis anys de recessió econòmica sembla haver-se empitjorat molt la situació. El país ha caigut 33 llocs en l’índex d’igualtat de gènere del Fòrum Econòmic Mundial. Ocupa ara la posició 91. Per exemple, persisteix una considerable desigualtat salarial entre homes i dones, en un país on el 44% de la força de treball és femenina. Quins canvis consideres que es donaran amb el govern de Syriza en favor dels drets humans de les dones?

Tenim l’expectativa que Syriza implementi el seu programa a favor de la igualtat. Aquest existeix, però està “amagat” entre les pàgines interiors. Creiem amb fermesa que la igualtat es promourà sempre que hi hagi un canvi de consciència en qui lideri les polítiques, i volem intentar crear espais per a les dones, amb la finalitat de visibilitzar i fer valer els arguments i propostes polítiques feministes, ja que són les úniques que poden generar el canvi.

 

Quin creus que és el principal desafiament perquè Syriza faci aquests canvis?

L’única possibilitat és la consolidació del moviment feminista dins del govern. Estem treballant en aquesta direcció.

 

Quines són les principals reivindicacions del moviment feminista grec per superar la crisi?

Ocupació i autonomia econòmica per a les dones, la fi de l’objectivació dels cossos de les dones, la fi del sexisme en els mitjans i en la societat, el canvi de la consciència de les dones i els homes, la pràctica de la solidària i sostenible de l’economia i la reproducció de la vida, la fi de la trata de dones i l’explotació sexual i moltes qüestions més.

 

Com avalues aquest primer mes i dies del govern de Syriza? Creus que les mesures anunciades en el seu primer dia de govern es faran realitat?

Hi ha una gran pressió per part dels governs de la Unió Europea que segueixen “l’únic camí possible”, com se sol dir, el camí cap a l’austeritat i de la desigualtat social. Si volem obrir un nou camí necessitem la solidaritat dels pobles europeus a favor del canvi a Europa i de la presència dels feminismes europeus per tal d’implementar el programa de Syriza.

 

Hi ha algunes crítiques que Syriza està moderant la seva radicalitat en els canvis polítics, socials i econòmics i que ara té una política de centre. Què en penses?

Syriza és un partit d’esquerres que es va presentar a les eleccions amb dues promeses, un programa de reformes d’esquerra dins del país i trencar l’hegemonia de la troica. Per poder fer el primer i sobreviure políticament, el nou govern havia de convèncer els grecs que havia aconseguit la segona.

Però, Syriza està sotmès a una forta pressió dels lobbies econòmics d’Europa, que es freguen les mans destruint els pobles i els països amb mesures d’austeritat. És a causa d’aquestes pressions que ha moderat les seves polítiques. Així i tot, crec que el futur està del seu costat, per intentar aplicar el seu programa. Comptem amb la solidaritat dels pobles europeus que estan sotmesos a similars mesures, encara que menys apressants. 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Marxa de Catrinas a San Cristobal, en homenatge a 900 dones assassinades a Mèxic

Escrit per Libertad López SemMexico / La Independent San Cristobal de las Casas. Mexic. Dones...

Madrid:Isabel Oyarzábal i l’Organització Internacional del Treball / La Independent / Notícies Gènere

L’Agrupació ateneista coordina aquesta ponència amb motiu de el centenari de la creació de...

Dones Indígenes: Cossos, territoris i vides en comú

Aura Lolita Chávez Ixcaquic, presidenta del Consell dels Pobles K’iche’, per a la Defensa...