Sunday 30 June 2024

Sunday 30 June 2024

Compartir

Silenci còmplice de la UE davant l’assetjament sexual en institucions

 

 

La Unió europea és una abanderada dels drets igualitaris de la dona, tot i això, l’inici de la campanya “Pixi too”, “Jo també”, ha tret a la llum pública casos d’assetjament sexual fins ara desconeguts en establiments públics de la UE.

N’hi va haver prou amb que una sola dona trenqués el silenci a Hollywood, després de la denúncia al poderós Productor Harvey Weinstein, perquè es conegués l’assetjament sexual a què es veuen sotmeses les dones en la seva vida diària.

No es tracta només del maltractament físic, verbal o psicològic, sinó d’altres formes de violència, algunes més dissimulades, que es produeixen per personatges amb poder en àmbits privats de les que gairebé ningú parla. Sembla que hi hagués un pacte fosc i secret de la societat que prohibeix parlar del tema per vergonya o por.

D’aquests comportaments generadors de violència, recurrents en la societat a través de la història, acceptats i considerats naturals en altres èpoques, no se n’escapa cap, de cap lloc ni espai encara en aquests temps. Tot i les campanes contra l’assetjament, la por a denunciar segueix marcant tendència.

Així, refugiats en el silenci de testimonis i víctimes, els assetjadors continuen campant  orgullosament per les institucions, emparats en la immunitat i argüint que “a algunes dones els agrada que les assetgin” comentari de l’eurodiputat polonès, Janusz Korwin-Mikke; o el silenci còmplice d’una postura generalitzada dels homes, masclista com altres, reflectida en la frase del ministre d’Economia francès Bruno Le Maire, quan va admetre que “no denunciaria a un col·lega si sabés que és un assetjador actiu”.

Les denúncies presentades per les víctimes d’assetjament en les institucions europees han donat peu a què es sol·liciti la millora en els procediments interns per denunciar els assetjadors i que s’obrin investigacions que arribin a bon port. Aquest dijous el Ple del Parlament Europeu, votarà una resolució per combatre l’abús sexual.

Les eurodiputades que no es salven, entre elles algunes víctimes d’assetjament, exigiran que es formulin mesures i es millorin les eines existents per posar fi a l’assetjament sexual en els llocs de treball, que resulti útil a les víctimes i que posi en cintura als assetjadors.

Ahir en una entrevista per Euro News, Sofhie In’t Vel, vicepresidenta del Grup de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa, deia que havia viscut l’assetjament i no s’en sentia orgullosa, “és denigrant, et sents humiliada”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ma. Àngels Viladot

El perquè de les ‘manadas’

OPINIÓ L’objectiu de les agressions sexuals en grup no és tant obtenir plaer sexual sinó...

Projecte Vaca. Creadores escèniques s. XXI. Més que un llibre

Obrint portada, contraportada i solapes apareix un ramat de vaques que porten 20 anys...

Yayo Herrero. Generar formes comunitàries en cultures individuals

Per Sarah Babiker En aquesta entrevista, la pensadora eco-feminista Yayo Herrero reivindica la “justícia materna”...