Friday 22 November 2024

Friday 22 November 2024

RSF rep el IX Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió

 

Entrega de la litografia per Antonio Franco.Foto: Lidia Vilalta

 

La periodista Malén Aznárez, actual presidenta de la secció espanyola de Reporters Sense Fronteres (RSF) ha rebut aquest dilluns a Barcelona el IX Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió.

Aquest premi el dona cada any aquesta Fundació catalana coincidint amb el dia Internacional de la Llibertat de Premsa.

En aquesta ocasió, l’obsequi ha consistit en una litografia de l’artista xilè Guillo pel treball efectuat per aquesta organització, en el món, però especialment a l’Amèrica Llatina. A l’acte també hi era present l’expresidenta de RSF del 2004 al 2012, María Dolors Massana.

Primer, el director de Casa Amèrica va recordar que aquesta seu barcelonina ja ha acollit diferents periodistes llatinoamericans que han hagut de fugir de Colòmbia, Guatemala i Mèxic. Antoni Traveria va assenyalar que en aquest any 2014 ja han estat 11 els periodistas assasinats, 3 a l’Amèrica Llatina. La situació de Mèxic ha millorat, però encara és molt difícil i va recordar les paraules d’una periodista de Veracruz qui va assenyalar “no volem seguir enterrant als col·legues”. Travería va celebrar el recent alliberament dels periodistes Marc Marginedas, Ricardo García i Javier Espinosa, a qui se’ls ha concedit el premi Manuel Vázquez Montalbán, i va recordar que cada vegada és més complicat treballar en les zones de conflicte.

Malén Arnáez, que va parlar després de l’exdirector d’El Periódico, Antonio Franco, va afirmar que “a Síria hi ha una apagada informativa” perquè ja no s’estan enviant periodistes i es va lamentar “del retrocés professional” que això significa, perquè ara “només existeix propaganda”: la de Baixar al-Assad i la dels rebels gihadistes. La presidenta de RSF opina que ” la situació és caòtica en la professió i que la censura a Internet és tremenda”. Existeix en més de 60 països i l’últim cas ha estat Turquia, però també passa a l’Índia i altres llocs. Però va recordar que són les multinacionals les que efectuen la censura, com va passar amb Google a la Xina.

 

CasaAmerica foto2.LidiaVilalta

 Presidenta de RSF i el director de Casa  America, Antoni Traveria

Foto:Lidia Vilalta

 A Llatinoamèrica “la sentim molt a prop” va afirmar Arnáez i va recordar a Gabriel García Márquez, que “és un mestre per a nosaltres” encara que va lamentar que “el periodisme ja no és l’ofici més bell del món, com éll deia”. En l’informe del 2013 que confirma l’assassinat de 19 periodistes i comunicadors del món, es parla de la professió com “un acte heroic que es paga amb la mort” en molts països, sobretot al Brasil, Guatemala, Colòmbia, Hondures i Mèxic en l’àmbit iberoamericà.

En l’acte del dia internacional de la llibertat de premsa realitzat el dia 3 a Madrid, Arnáez va informar que es van atorgar els premis a 100 herois i heroïnes de tot el món, entre els quals hi ha les mexicanes Lydia Cacho (ja premiada per Casa Amèrica en una altra ocasió) i Verónica Basurto (que ha estat exiliada un any a Espanya), la colombiana Claudia Julieta Duque (que viu una mena d’exili intern i segueix rebent amenaces) i altres tantes persones.

 

CasaAmerica foto3.LidiaVilalta

Malen Arnáez. Foto: Lidia Vilalta

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Xile aposta per un periodisme no sexista

Nova publicació sobre periodisme amb perspectiva de gènere Dues periodistes xilenes ens van proposar més...

Catalunya: Conveni de col.laboració entre Ensenyament i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya / La Independent / Notícies gènere

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) té entre altres missions la d’integrar la respectiva...

Barcelona: Laura Freijoo a la Sala 5 monos / La Independent / Notícies gènere

Laura Freijo I’m sure cartel slqeb 2013 A partir del 8 de gener i després...