Ja està en marxa el Fòrum Social Mundial-FSM 2018. S’ha iniciat aquest dimarts 13 de març a Salvador de Bahia (Brasil) amb el lema ‘Resistir és crear, Resistir és Transformar’ i durarà fins al dia 17.
Aquest divendres 16 de març tindrà lloc la principal acció unitària feminista: l’Assemblea Mundial de Dones. L’organització ha proposat que les dones s’alliberin d’altres activitats per poder debatre conjuntament qüestions de gènere, pautes feministes i la lluita global de les dones.
Les pautes de l’Assemblea s’han estat preparant amb les organitzacions feministes i els sectors de dones dins dels moviments socials que, a més, han tingut connexió directa amb les convocatòries del passat 8 de març, segons la Xarxa Dona i Mitjans, integrant del grup facilitador del FSM. A la ciutat de Salvador, la participació en l’Assemblea va estar dissenyada pel mateix grup organitzador de les activitats del Dia internacional de la Dona que ja va vincular les seves accions amb les del FSM 2018 i va triar per a la tradicional marxa del dia 8 un lema associat al del FSM ‘Dona, resistir és transformar’. I aquesta frase es va exhibir en una bandera vertical col·locada en el Elevador Lacerda, un punt turístic que uneix la zona baixa amb l’alta de la ciutat.
Tribunal contra el racisme
La proposta de l’Assemblea Mundial de Dones va ser portada al Consell Internacional del FSM l’ any 2017 a partir de diàlegs entre diferents organitzacions i, sobretot, en base a les preocupacions de les dones que viuen en situacions de guerra, com les combatents kurdes, la solidaritat amb les resistents de l’ocupació de Palestina i també l’organització de Dones Negres Brasileras contra el feminicidi i l’assassinat de la seva joventut.
Protagonitzat per organitzacions de les xarxes de dones negres, el grup ha preparat, a més de la participació a l’Assemblea, un Tribunal contra el racisme i una gran Marxa de Dones Negres.
Com a resultat d’un llarg procés de discussions en el Col·lectiu Brasiler i consultes nacionals i internacionals a 1.500 organitzacions, les 1.300 activitats del FSM 2018 s’han organitzat a partir de 19 eixos temàtics: Ancestralitat, Terra i Territorialitat; Comunicació, Tecnologies i Mitjans lliures; Cultures de Resistències; Democràcies; Democratització de l’economia; Desenvolupament, Justícia Social i Ambiental; Dret a la Ciutat; Drets humans; Educació i Ciència, per a l’Emancipació i la Sobirania dels Pobles; Feminisme i Lluita de les Dones; Futur del FSM; LGBTQI + i Diversitat de gènere; Lluites anticolonials; Migracions; Món del Treball; Un Món sense Racisme, Intolerància i Xenofòbia; Pau i Solidaritat; Pobles Indígenes; i les Vides Negres Importen.
Articulació de lemes i banderes en els eixos
La novetat per a aquesta edició és unir els eixos els lemes i les banderes, amb el propòsit de contribuir al procés de mobilització i articulació de les diferents resistències, que són obertes i poden ser proposades per xarxes, plataformes, organitzacions i moviments socials. Alguns lemes ja suggerits han estat: “La vida no és mercadería” o “Ciutadania sense Fronteres”, entre d’altres.
L’espai on se celebren la majoria de les activitats (les convergències, les autogestionades i les político-culturals) és el Campus d’Ondina, de la Universitat Federal de Bahia (UFBA), així com altres indrets de la ciutat de Salvador que es convertiran en territoris de diàleg i convergència del FSM 2018, com el Parc del Abaeté, a Itapuã i el Parc de Sant Bartolomé.
Al FSM hi ha representants del Moviment de L@s Treballador@s Rurals Sensa Terra (MST), Moviment de L@s Treballador@s Sense Sostre (MTST), la Unió Nacional d’ Estudint@s, sindicalistes, parlamentaris i parlamentàries i el Consell Internacional del FSM, la majoria dels quals ja van estar presents el gener a la ciutat de Porto Alegre en la trobada El dia de la lluita anti-Davos i per la democràcia.
Resistència a l’ofensiva del capital internacional
També La Cimera dels Pobles ‘Fora de l’OMC’, celebrada a meitats de desembre a Buenos Aires (Argentina), paral·lelament a la trobada de l’Organització Mundial del Comerç, va denunciar les propostes d’acords violatoris de drets, va debatre estratègies de resistència i va concloure amb una Declaración contra l’avenç dels acords de lliure comerç.
I el document de la Cimera va anunciar al final, la convocatòria per a les següents grans accions internacionals: el 8 de març amb la lluita i paralització de les dones i també la convocatòria del FSM 2018 . “Les organitzacions i moviments de la Cimera dels Pobles fora de l’OMC demanem la continuïtat de les lluites de resistència a l’actual ofensiva del capital internacional contra els drets dels pobles, en la construcció col·lectiva de la propera edició del Fòrum Social Mundial 2018, a Salvador, Bahia, Brasil, del 13 al 17 de març” afirmaven aleshores.
Imatges de la Marxa d’apertura