Sunday 14 July 2024

Sunday 14 July 2024

Republica

Compartir

República catalana amb veu de dona?

 

 

L’abdicació del rei ha provocat una mena de convulsió en la societat, a Catalunya on el dret a decidir podria conduir a una República catalana i a la resta de l’estat espanyol per un canvi de sistema polític.

Per a la dona la república ha estat l’únic sistema polític que va posar al mateix nivell en drets i igualtat a dones i homes.

S’ha exigit al carrer, la realització d’un referèndum, on la ciutadania pogués triar un canvi en el sistema polític, passant d’una monarquia parlamentària a una república.

En el cens de 1930 de l’Estat Espanyol, hi havia un 44,4% dones analfabetes i la participació en la vida política, era gairebé inexistent, sent una minoria de dones (gairebé sempre de la burgesia) les que tenien accés a aquesta participació.

Amb la República es va realitzar una revisió de les lleis que discriminaven les dones, incloent en la constitució republicana el dret al sufragi femení.

Tots els afers referents a la família es va legislar des de la llibertat i la igualtat. Va suposar una gran audàcia en un país on el patriarcat forma part de la vida quotidiana com una cosa natural. Cal recordar, però, que aquesta constitució només va ser votada per homes.

 

mujeres libre

 

 

A Catalunya, en l’àmbit de l’educació, es van potenciar les escoles mixtes i laiques, es van abolir les assignatures domèstiques i religioses i es van crear escoles nocturnes per a treballadores.

A la resta de l’estat també s’avançà en aquest sentit i es va reduir significativament l’analfabetisme femení.

Es va legalitzar l’avortament el novembre del 1936 quan Federica Montseny exercia de ministra de Sanitat. També en la República la dona es va incorporar de forma massiva al treball remunerat. 

La República va atorgar dignitat i autoritat a les dones, deixant de ser tractades com a menors d’edat per passar a ser ciutadanes de ple dret, per participar  en la vida pública.

A Catalunya, fins i tot, es va arribar més lluny, i es va permetre la dispensació d’anticonceptius, es va despenalitzar i legalitzar l’avortament, es va decretar l’abolició de la prostitució reglamentada i es va prohibir contractar dones en treballs considerats com perillosos o durs.

 

sufragistas

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat Espanyol: Una bona notícia per al feminisme / La Independent / Notícies Gènere

“La regulació de la Igualtat Salarial proposta pel govern i avalada pel Consell d’Estat...

25N Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones

La Independent fa un recompte històric relacionat amb aquesta data i el seu significat. EDITORIAL:...

La 2 ª Fira discapacitat i Ocupació de Barcelona s’ha celebrat amb èxit

Ha tingut un gran èxit de participació que ha superat la passada edició. La Fira...