Tuesday 25 June 2024

Tuesday 25 June 2024

Compartir

“WONDERWOMEN”: Un viatge per les dames de la cultura

 

 

 

Amb motiu de la publicació del meu assaig Leer y escribir en femenino (Editorial Aresta), on es passa revista a les moltes dificultats que han tingut les dones al llarg de la història per accedir a la literatura, com a lectores i com a escriptores, la passada primavera vaig anar un dia com entrevistada al programa WONDERLAND, de Ràdio 4 (RTVE), dirigit i presentat per la periodista Rosa Gil.

Vaig trobar en ella una gran complicitat i va sorgir llavors la idea de fer una secció que contribuís a donar veu a la petjada que havien deixat les dones en els diversos sectors culturals, aportacions de gran significació que no sempre són suficientment recordades i a les quals, encara que han omplert pantalles, museus i pàgines de diaris i de revistes, sempre és un plaer tornar-hi com qui va a una gran festa amb convidades d’excepció.


ROSA_GILLa periodista Rosa Gil

 

Així va néixer “WONDERWOMEN”, un viatge a través de les grans dames de la cultura universal, que ha arrencat al setembre i durarà tota la temporada 2013/14, és a dir fins a finals de juny. Deu mesos d’homenatge a les grans dames del segle XX en els quals passarem revista a grans actrius, escriptores, músiques, pintores, fotògrafes, ballarines, arquitectes, dissenyadores… I és que el segle XX, indiscutiblement el segle de les dones, ha estat generós en dones que han fet història en les moltes disciplines que té la cultura, encara que la Història amb majúscules no sempre els hi hagi posat massa fàcil: algunes van veure reconegut el seu talent molt tard, unes altres van ser protagonistes de veritables odissees vitals per arribar a ser el que ara són en la nostra memòria col·lectiva…


COCO_CHANELCoco Chanel

Hem començat el nostre viatge amb un programa sobre COCO CHANEL, una francesa dotada d’un talent més que poderós qui, malgrat el seu origen humil i el trist horitzó que tenia al seu davant, va saber servir-se de la seva força de voluntat per construir un imperi de la moda que encara avui ressona en les passarel·les de l’alta costura amb gran intensitat. Una dona que va crear estil, que va alternar amb els i les més grans i que es va erigir en una referent del luxe, sí, però que així mateix va alliberar al sexe femení del barroquisme dels seus abillaments i de l’opressora cotilla. D’ella va dir l’escriptor André Malraux: “Al segle XX a França hi ha tres noms que passaran a la Història: De Gaulle, Picasso i Chanel”.

De Marlene Dietrich a Chavela Vargas, Mercè Rodoreda, Dora Maar, Leni Riefensthal, Simone de Beauvoir, Pina Bausch, María Moliner, Tamara de Lempicka, Billy Holliday, Margarida Xirgu, Gerda Taro, Carmen Amaya... , les grans dames de WONDERWOMEN configuraran un mosaic de rostres de dones d’alçada. Qui això signa traçarà els seus perfils, posant l’accent en els seus grans assoliments i també en petites anècdotes de vegades poc conegudes, i l’equip de WONDERLAND s’ocuparà d’afegir-los els acompanyaments sonors adients. Amb aquesta secció setmanal, que pot escoltar-se ja cada dijous (el programa s’emet de 14 a 15 hores, de dilluns a divendres), volem recordar que l’aportació femenina ha estat, i segueix sent, fonamental en la construcció de la nostra modernitat cultural.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Eulàlia Lledó per Maria Roig

Hollywood – Pamplona

Esperem que les denúncies de les valentes actrius, guionistes, directores i resta de professionals...

Entrevista a Lluïsa Julià, directora de la Revista de Catalunya

Lluïsa Julià Capdevila és investigadora i crítica literària. Es va doctorar amb un estudi sobre...

Reforçant el bon tractament informatiu del VIH-SIDA als mitjans

II Premi periodistic atorgat per Mediosysida Concidint amb la publicació de la primera nota periodística...