Saturday 20 July 2024

Saturday 20 July 2024

Compartir

Qui som les DONES REPORTERES, de Mataró?

Aquest col·lectiu de reporteres fan xarxa amb La Independent aquest nou curs 2013-2014Dones Reporteres, Mataró” és una experiència que començà, com a tal, amb un grup de dones que s’engrescaren a fer ràdio, però no ràdio per entretenir-se, sinó per aprendre de la reflexió des de la perspectiva de gènere.

Dones Reporteres, ha estat i és una “escola d’ aprenentatge”, que a nivell individual ha suposat un creixement personal per cadascuna de nosaltres, però el que més ens ha interessat és l’experiència col.lectiva. Una escola d’exigència i disciplina, que ens demana rigorositat en el treball.

Les diferents generacions que configurem actualment Dones Reporteres, ens permet analitzar els temes proposats des d’una visió polièdrica. Visió complexe des de la nostra generació, però també des de la nostra formació i experiència vital.


Dones_Reporteres_Mataro

El que sí compartim Dones Reporteres és el laboratori d’idees, idees que desenvolupem des de la perspectiva de gènere, convertint-se en propostes, descobertes.

“Amb veu de dona”, títol que porta el nostre programa de ràdio, ens ha permès conèixer persones, pensaments actituds, moviments, col·lectius… que ens han fet reflexionar, descobrir nous arguments; també ha servit per trencar estereotips que formen part de la nostra educació o del coneixement popular. I com no, també ens ha permés fer xarxa amb altres col·lectius i aprendre a analitzar, conversar des d’ aquest biaix de gènere.


Al llarg d’ aquest curs hem pogut parlar de…

Dones gitanes, descobrint els seus fulls de ruta per trencar els esterotips existents, de salut i dones, del paper de la dona en els moviments socials; hem aprofondit la crisi amb mirada de dona i hem descobert a les dones pageses.

Tractar el dret a decidir amb el propi cos, i aprofitar la xarxa que ens uneix a “Red nosotras en el mundo” ens ha permés analitzar des de visions molt diferents la situació de la dona aquí i a El Salvador, pel que fa a la mateixa temàtica.

La violència de gènere, és un tema recorrent que toca parlar-ne sovint, però entrar a les microviolències, aquesta violència tractada tant subliminalment ens ha ajudat a obrir els ulls .

L’experiència, que vàrem iniciar ara fa dos anys i que anomenem “info-xerrades”, complementa alguns dels temes tractats en algun dels programes però sobretot ens permet donar visibilitat. La ràdio és el mitjà, l’objectiu és el treball cap a la igualtat, entre homes i dones.

Aprofundir en la història del feminisme local, va ser analitzat per una de les dones més actives les anys 70 a la nostra ciutat. Vàrem reconeixer l’ esforç que havien fet i la repressió que havien patit per defensar algunes de les idees que avui podem gaudir. Va ser una ocasió per donar visibilitat al seu treball amb la satisfació de que hem recollit el que elles havien sembrat.

Però també vàrem descobrir la feina que fan “Mujeres de Matagalpa”, treballant amb les dones de Nicaragua, compartint les experiències, les accions realitzades i, aprofitant el nostre altaveu, hem divulgat el seu treball.

La nostra xarxa de col·laboradores i d’amigues i amics, s’engrandeix cada dia però també, i això ens alegra, creix el coneixement que es té de la nostra feina.

Tot i així volem ampliar aquest contactes. Sabem que les xarxes de dones tenen molt de poder per enfortir-se elles mateixes però també per aconseguir millores socials. És per aquest raó que anem obrint noves finestres que ens permeten comunicar i lluitar cap a la felicitat personal i col.lectiva.

Complir cinc anys, ens encoratja per complir-ne molts més però sobretot voldríem extendre l’experiència a altres dones i homes perquè utilitzin amb naturalitat les ulleres liles.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Sensibilitzar sobre altres realitats promovent el diàleg intercultural”

Fins la presentació del llibre El jardí de les ombres, Marta Coll, va ser...

Catalunya: Avançen els Plans d’Igualtat / La Independent / Notícies gènere

Des de l’any 2013, 40 empreses han inscrit els seus plans al registre de...

Les Mosses d’Esquadra celebren els seus 25 anys al cos de Policia

Dimarts 13 de desembre, a la tarda, es va celebrar al Palau de la...