A mitjans del mes de juliol, al CCCB de Barcelona, tindrà lloc la presentació en societat de l’Observatori Cultural de Gènere (OCG), que s’ha posat en marxa per iniciativa de l’escriptora Ma.Àngels Cabré, que farà un any ja va promoure la “Carta Oberta al Conseller Mascarell demanant-li paritat en la cultura
L’OCG té com objectiu denunciar la falta de paritat en els diferents àmbits culturals, contextualizar aquesta falta d’igualtat de gènere mitjançant informes que incorporin dades i reflexions ben fonamentades i, també, organitzar activitats relacionades amb les dones i la cultura per propiciar el debat, com ja es fa amb les Tertúlies Salambó.
L’Observatori donarà a conèixer els resultats del seu 1er Informe, que en aquest cas s’ha fixat en els mitjans de comunicació i que sota el títol “Tenen veu les dones al periodisme d’opinió?” ha dut a terme amb l’estreta col·laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC).
L’informe, centrat en premsa escrita, ràdio i televisió, ha analitzat les columnes i seccions d’opinió de les capçaleres més rellevants, així com programes de ràdio i televisió de ben variats registres, sempre en l’àmbit català. Vol servir per convidar a posar sobre la taula la sempre poc debatuda qüestió de la minsa representativitat de les dones als mitjans i, així mateix, aspira a plantejar una reflexió al voltant del periodisme que volem: democràtic i plural, on tinguin cabuda en igualtat de condicions tant la opinió de les dones com la dels homes.
Que a ple segle XXI la opinió que reben els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya sigui descarament masculina en un tan elevat tant per cent confirma que, tot i que el talent no té sexe, tant el poder com la opinó encara el tenen. Perquè en aquests moments de canvis radicals en l’ordre mundial i de replantejament de quina és la funció dels mitjans de comunicació, en aquests temps de nous lideratges (clarament femenins en gran part), es obligat que els agents de la comunicació assumeixin la responsabilidad d’incentivar un equilibri de gènere en els seus continguts. I és que certament no podem parlar de diaris i de cadenas de ràdio i televisió responsables quan deixen de banda una qüestió tan fonamental, amb una incidència tan gran sobre les seves lectores i els seus lectors, oients i espectadores i espectadors.
La presentació comptarà amb la presència de Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), de Carolina Barber, presidenta de l’ADPC, i de Ma. Àngels Cabré, directora de l’OCG, així com de dues reconegudes professionals del periodisme que, tot i tenir veu al nostre periodisme d’opinió, formen part d’aquest percentatge minoritari que l’OCG i l’ADPC han volgut treure a la llum en xifres que parlen alt i clar d’una realitat masclista i, per tant, lamentablement esbiaixada que diariament es cola en les nostres llars i contribueix a construir el nostre escenari col·lectiu.