Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Share

Primeres crítiques dels portaveus oficials del FSM de Dakar

Caos al inici d’activitats al recinte de la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar

La primera roda de prensa del Comitè Organitzador del Fòrum Social Mundial (FSM) de Dakar, dimarts al vespre, va fer paleses les dificultats logístiques inicials i d’organització a les que s’han hagut d’enfrontar els més de 7.500 organitzacions participants de 130 països de tots els continents. S’han enregistrat per dur a terme les més de 1.000 activitats previstes, que es desenvolupen al recinte de la Universitat Cheikh Anta Diop (UCAD) de Dakar, a la Corniche oest de la capital senegalesa.

El primer dia del FSM, dilluns 7, dedicat a ‘Àfrica i la Diàpora’, va ser una mica caòtic. Primer hi van haver moltes confusions i canvis de programa, fins i tot la suspensió d’activitats perquè no hi havien prou espais disponibles. Els estudiants s’estaven a dins d’algunes aules destinades a realizar diferents conferències i actes dels participants del FSM. També hi havia cues d’estudiants per matricular-se a la Biblioteca on està el Centre de Premsa mentre d’altres indrets s’usaven per fer exàmens.

donasenegal

Va ser un dia una mica desesperant d’anar amunt i avall intentant localitzar, primer, el programa oficial definitiu i les localitzaciones dels actes. Les escases impressions de la programació van acabarse deseguida. La segona part de l’odissea era despres, buscar els indrets  on s’havia de que celebrar l’activitat escollida, si l’havies pogut localitzar. Moltes no estaven ni apuntades a les portes on corresponia i d’altres tampoc estaven indicades als taulons de les Facultats corresponents…. A la nit moltes organitzacions encara no sabien quin era el seu espai per les activitats de l’endemà.

taoufikbenabdallah

Aquest problema de desorganització general i logística, com va indicar a la roda de premsa un dels portaveus del Comitè Organitzador, el profesor Babacar Diop, va ser degut a l‘insuficient compromís dels membres dels responsables del Fòrum Social. Faltaba un acord precis amb la direcció de l’UCAD per la utilització de les salles’. Per aixó és va demanar una major col.laboració a les autoritats administratives del recinte universitari pels dies posteriors i es va aconseguir el permis i la logística per poder colocar multitud de tendes de campanya on s’estan celebrants diverses activitats des del dimarts 8. Així ‘es va confirmar la voluntad de la coexistencia entre les activitats del Forum i la realitat quotidiana dels estudiants’, segons Diop.

 

El  sec reta ri general del Fòrum Social Africà i també del Comité del FSM Taoufik Ben Abdal ah , va explicar que d’acord amb les fonts policials senegaleses,  en la marxa d’obertura hi van participar unes 70.000 persones i va donar les dades de les organitzacions inscrites. Va explicar també que la seguretat estava molt ben organitzada. Nosaltres també vam constatar a la marxa d’inici que, davant de cada delegació hi havia una mena de muralla de joves amb samarretes negres, que anava obrint camí en la desfilada. Segons Ben Abdallah, ‘eren conscients de l’eventualitat de tensions entre les delegacions saharuahui  i marroquina’.

Aquestes prevencions no van evitar, però, uns violents enfrontaments verbals en alguna de les activitats realitzades per la delegació saharaui, segons ens indicá el professor Rafael Grasa, assistent  a la sessió feta a la Facultat de Ciències Polítiques i Jurídiques el dilluns. Dimarts, els enfrontaments verbals van tenir lloc a l’avinguda principal de la UCAD, on les persones de la delegació saharaui feient una marxa exigint el dret a l’autodeterminació, que alguns marroquins pretenien boicoteijar amb gestos i crits.

EL FSM de Dakar és l’ edició número 11 del procés, iniciat el 2001 a Porto Alegre, Brasil, i la tercera vegada que se celebra al continent africà. Una edició africana va tenir lloc a Bamako (Mali) el 2006 i la internacional a Nairobi (Kenia) el 2007.

 

En aquesta trobada a Senegal es tracten tres grans temàtiques que són : aprofundir la crítica al capitalisme; reforçar les resistències als sistemes d’opressió i discriminació i construir les alternatives democràtiques i populars. Tots aquests conceptes estan englobats en 12 eixos estratègics de treball.

Aquest dijous 9 s’acaben els tres dies de les activitats autoorganitzades i comencen les Assemblees de Convergència per continuar després les accions dels moviments internacionals del FSM de Dakar i fins la propera cita del Fòrum Social Mundial.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Al món acadèmic sionista no hi ha lloc per a la dissidència

En un comunicat difós el 12 de març, la Universitat Hebrea de Jerusalem va anunciar...

Antonio Machado, memòria custodiada

Per Monique Alonso, fundadora de la Fundación Antonio Machado de Collioure Aquest és el títol...

VETLLA PER LA DEMOCRÀCIA AL PERÚ – CONSOLAT PERUÀ A BARCELONA

Difonem aquesta valuosa convocatòria del “Col.lectiu de Peruanes i Peruans per unes Eleccions Netes”. Esperem...