Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Primera estàtua de les sufragistes a Londres

Després de cent anys del dret al vot de les dones angleses que, segons el moment i els països, el vot femení fou aprovat, revocat i tornat a aprovar, el passat 24 d’abril, per primera vegada una dona, la sufragista Millicent Fawcet, ocupà un lloc davant del Parlament, a la Plaça de Westminster.

Onze personatges de la història, tots homes, ocupaven el lloc, entre ells Churchill, Gandhi, Canning, Mandela i Lincoln.

Segons va informar la BBC, el Parlament es va decantar per l’estàtua a Millicent Fawcet (1847-1929), a la Plaça del Parlament, coincidint amb el centenari de la Llei que va permetre el dret al vot de les dones majors de 30 anys el 1918. després de sospesar els arguments a favor i en contra d’autoritzar un monument a la polèmica Margaret Thatcher; i d’ enfrontar-se al moviment rival que advocava per posar una estàtua d’Emmeline Pankhurst, una altra lideresa sufragista radical i més coneguda.

Estatua sufragistas Parlament

 

Però Fawcet, no només lluità per la universalitat del vot femení sinó que va defensar els mètodes pacifistes de protesta, impulsant la mobilització de la classe treballadora. Va promoure les oportunitats educatives de les dones i va participar en la fundació del Newnham College, el segon que va admetre dones a la Universitat de Cambridge.

La feminista Caroline Criado Pérez, va dir en el discurs d’inauguració, en què hi varen ser la Primera Ministra Theresa May i l’Alcalde de Londres Sadiq Khan, que la campanya per erigir l’estàtua d’una dona a la plaça de Westminster es va iniciar fa dos anys recollint més de 85 mil signatures. Assenyalà que després d’adonar-se que només hi havia efígies d’homes, es va posar a treballar per donar a les dones un lloc. En l’al·locució va dir: “Les dones lamentablement segueixen subrepresentades en totes les àrees de la vida cultural i política britànica, passa igual en els seus estàtues”.

May en la seva al·locució va declarar: “Jo no sería aquí avui com a primera ministra, cap diputada ocuparia el seu seient al Parlament, ni tindríem els drets i proteccions què gaudim avui, sinó fos per Millicent Fawcet“. Per la seva banda l’alcalde de Londres Sadiq Khan va manifestar: “Avui és un dia històric. La plaça del Parlament ha deixat de ser un lloc que només acull escultures d’homes”.

L’efígie de bronze que porta a les mans una pancarta en què es llegeix “Courage calls to courage everywhere” (El coratge truca al coratge a tot arreu), és un extracte del discurs que Fawcet va fer després de la mort de la sufragista Emily Wilding Davison, que va morir atropellada per un cavall a l’ Epsom Derby de 1913.

La figura esculpida per l’artista contemporània anglesa, Gillian Wearing, guanyadora del premi Turner d’art contemporani el 1997, és un fidel reflex de la vestimenta de l’època i l’estil de vestir de Millicent Fawcet.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Els jocs de la fam*

OPINIÓ La crisi alimentària colpeja el món. Es tracta d’una crisi silenciosa, sense grans titulars,...

Nicaragua: sense dades exactes de nenes embarassades per violació

El 40 per cent de víctimes no accedeix a la justícia: CDD Cap autoritat nicaragüenca...

RIPVG y RNP-México: Investigar, juzgar y sancionar la violencia contra periodistas en México

La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG), la Red Nacional de...