Wednesday 24 April 2024

Wednesday 24 April 2024

Compartir

Premis L’Oréal-UNESCO For Women In Science 2022

Dues científiques espanyoles, premiades amb els premis L’Oréal-UNESCO For Women In Science 2022.

45 científiques procedents de més de 35 països han estat reconegudes en les tres darreres edicions amb aquests premis.

Les científiques espanyoles Ángela Nieto i Cristina Romera Castillo van recollir, el 23 de juny, a París a la seu de la UNESCO els seus premis L’Oréal-UNESCO For Women In Science 2022.

Allà van participar en diferents actes juntament amb les 45 científiques procedents de més de 35 països que han estat reconegudes a les tres últimes edicions amb aquests prestigiosos guardons, que tenen com a objectiu visibilitzar el talent femení en l’àmbit científic.

 

 

Premios-LOreal-UNESCO-Women-Science-2022

 

Àngela Nieto


Ángela Nieto (Madrid, 1960) ha rebut el màxim reconeixement del programa, que reconeix una eminència científica femenina a cadascun dels cinc continents.

Després de ser seleccionada com a premiada per Europa, la professora de l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH) a Sant Joan d’Alacant es converteix en la segona espanyola que rep aquest prestigiós guardó internacional des del seu origen el 1998, només darrere de Margarita Salas, a qui li va ser atorgat l’any 2000.

Nieto ha estat premiada pels seus descobriments fonamentals sobre el canvi d’identitat de les cèl·lules durant el desenvolupament embrionari per disseminar-se i formar diferents teixits.

Unes troballes que obren camí alhora cap a la investigació sobre la forma de propagació del càncer a altres òrgans en forma de metàstasi, per la qual cosa el seu treball té una important influència a l’hora d’avançar cap a millors estratègies terapèutiques.

L’ADN i les proteïnes

Ángela Nieto va començar la seva carrera científica explorant com interactuen l’ADN i les proteïnes, per després derivar la seva tasca cap a la comprensió de la interacció entre les cèl·lules.

Després va evolucionar el seu estudi al desenvolupament dels embrions en diferents models animals per formar teixits i òrgans. Actualment és la presidenta de la Societat Internacional de Biologia del Desenvolupament, una institució per ajudar a promoure aquest camp a tot el món.

Durant l’acte de lliurament, Ángela Nieto va afirmar: “Espero que plegats puguem fer del càncer una malaltia totalment tractable. Cal recordar que significa centenars de malalties diferents, algunes de les quals ja tenen un pronòstic molt millor que fa dues dècades. Però encara hi ha un llarg camí per endavant. Més enllà d’això, somio que la ciència ens permeti mantenir el nostre Planeta com un lloc per viure i envellir amb bona salut», va afegir.

 

Cristina Romera

Cristina Romera Castillo (Jaén, 1982) ha estat reconeguda com a International Rising Talent, un premi que dóna visibilitat a les joves científiques més prometedores. El Premi se li va concedir el 2020, però a causa de la pandèmia se li ha lliurat a la cerimònia d’aquest any.

Romera ha estat guardonada per la seva investigació per comprendre l’impacte del plàstic al cicle del carboni marí i identificar una forma alternativa per a la seva biodegradació.

Potenciat per l’acció de la llum del sol, el plàstic allibera compostos químics a l’aigua de mar que afecten el cicle de carboni i els microorganismes marins. Identificant els bacteris que poden prosperar consumint els compostos esmentats, la doctora s’ha marcat l’objectiu de trobar solucions potencials al desafiament dels residus.

En aquest sentit, la International Rising Talent, ha volgut destacar: «Les dones haurien de fer més soroll i donar més visibilitat a la feina».

“Qualsevol ésser humà pot tenir una ment brillant, independentment del seu gènere o raça, però les oportunitats que experimenta a la vida són crucials per al seu desenvolupament. Aquest reconeixement em dóna l’oportunitat d’ajudar a motivar i inspirar més nenes i dones que volen fer ciència», va manifestar Romera al recollir el premi.

 

Científiques llorejades 2022

Per Àfrica i els Estats Àrabs: Agnès Binagwaho, Professor de Pediatrics i Vice-Chancellor de Global Health Equity University, Kigali, Rwanda.

Per Àsia i El Pacífic: Hailan Hu, Professor i Executiu Director de Neuroscience Center de Zhejiang University School of Medicine, Xina.

Llorejada per Europa: Ángela Nieto, Professor a l’Institut de Neuroscience (CSIC-UMH), Sant Joan d’Alacant, Spain.

Per Amèrica Llatina i El Carib: Maria Guzmán, Directora de la Research Center de Pere Kouri Institute (IPK), Institut de Tropical Medicine, Havana, Cuba.

Per Amèrica del Nord: Katalin Karikó, Adjunct Professor at el Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, United States of America, i Senior Vice President at BioNTech RNA Pharmaceuticals, Philadelphia, United States of America.

Veure les científiques llorejades el 2020 i 2021 

 

International Rising Talents 2022

Àfrica i els Estats Àrabs: Dr. Lina Dahabiyeh, The University of Jordan, Jordan; Dr Ndeye Maty Ndiaye, Cheikh Anta Diop University, Dakar, Senegal; Dr Waad Saftly, Al-Baath University, Syria.

Àsia i El Pacífic: Dr. So Young Choi, Korea Advanced Institute of Science and Technology, South Korea, and Dr Van Thi Thanh Ho, Hochiminh City University of Natural Resources and Environment, Vietnam; Dr Pantana Tor-ngern, Chulalongkorn University, Thailand; Dr. Daria Smirnova, Institute of Applied Physics of the Russian Academy of Sciences, Rússia.

Europa: Dr. Natalia Bruno, National Institute of Optics of the National Research Council, Italy; Dr Karolina Mikulska-Ruminska, Nicolaus Copernicus University, Poland; Dr. Ieva Plikusiene, Vilnius University, Lithuania; Dr Beatriz Villarroel, Stockholm University, Sweden.

Amèrica Llatina i El Carib: Dr. Maria Florència Cayrol, Institute of Biomedical Research – UCA – CONICET, Argentina; Dr Irene del Real, Austral University, Xile.

Amèrica del Nord: Dr. Daphné Lemasquerier, University of Texas at Austin, United States of America; Dr Alison McAfee, University of British Columbia and North Carolina State University, Canadà.

Veure les International Rising Talents 2020 

 

L’ Oréal i les dones científiques

Juan Alonso de Lomas, CEO de L’Oréal Espanya i Portugal, assenyalà en el transcurs de la cerimònia de lliurament de premis: “A L’Oréal creiem fermament en un món amb igualtat d’oportunitats per a totes les persones, però no hi ha dubte de que encara ens queda molt camí per recórrer per aconseguir-ho.
Per això és tan important continuar impulsant iniciatives com For Women in Science, que cada any reconeix dones excepcionals en un camp tan rellevant per al nostre futur com el científic.

Des de L’Oréal estem orgullosos de poder formar part d’aquest programa i, sobretot, de fer-ho de la mà d’un soci com la UNESCO”.

 

París va reunir l’excel·lència científica femenina internacional

Els darrers tres anys han estat dels més difícils per a la ciència en la història recent. Les dones han estat a primera línia, abordant qüestions insòlites relacionades amb el canvi climàtic, les malalties i les crisis sanitàries com la pandèmia de Covid-19.

Tot i ser essencials per afrontar les emergències actuals, les científiques encara no són prou visibles i nombroses.

A partir del 20 de juny del 2022, tota la setmana es va dedicar a fer de París un punt de trobada per a algunes de les ments científiques més destacades del món.

Una sèrie d’esdeveniments van protagonitzar l’agenda, entre els quals va destacar la conferència magistral a la Reial Acadèmia de Ciències Franceses i la tradicional cerimònia de lliurament de premis a la seu de la UNESCO, el 22 de juny per a les International Rising Talents, i 23 de juny per a les llorejades.

L’acte de lliurament dels premis L’Oréal-UNESCO For Women In Science 2022, va ser presentat per la periodista francesa Marie Drucker, i va començar amb el discurs del president de la Fundació L’Oréal, Jean-Paul Agon, i de la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay.

Tots dos van posar en relleu la importància de la cerimònia d’aquest any ja que, per motiu de la pandèmia, les premiades el 2020 i el 2021, recollien els premis en aquest acte. També van voler recordar al món la importància de les dones científiques i la seva feina per al futur de tota la societat.

 

El programa L’Oréal-UNESCO For Women in Science

Des de la seva creació el 1998, el programa que concedeix els premis L’Oréal-UNESCO For Women in Science ha reconegut i recolzat 3.900 dones científiques.

A més, aquesta iniciativa ha involucrat al voltant de 50 institucions científiques d’alt nivell a tot el món. En concret al nostre país, el programa concedeix des de l’any 2006 cinc premis de 15.000€ cadascun per ajudar projectes de recerca desenvolupats per científiques espanyoles.

Durant els 22 anys d’història a Espanya, ha donat suport a un total de 72 científiques espanyoles amb ajudes per valor de més d’1,1 milió d’euros.

Els premis L’Oréal-UNESCO For Women In Science 2022 continuen lluitant perquè el lideratge femení en l’àmbit científic rebi el reconeixement que mereix.

Aquestes investigadores brillants han contribuït significativament als seus camps d’estudi respectius ia trobar solucions eficaces a alguns dels reptes més urgents i urgents a què s’enfronta la societat.

La celebració del lliurament dels premis L’Oréal-UNESCO For Women In Science 2022 és una manera de reconèixer, no només la feina feta durant tota la seva carrera, sinó també els nombrosos obstacles superats al llarg del camí.


Fonts:
UNESCO.org
compromisorse.com – Custommedia
indisa.es
Origen de les imatges:
Imatge principal:
Ángela Nieto: Wikipedia – Il·lustració de Pelopantón
Cristina Romera: Wikipedia
Logo Premis

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya-Internacional: l’Arnold W. Brunner Memorial Prize per a Carme Pinós

Carme Pinós va rebre l’Arnold W. Brunner Memorial Prize, el principal guardó de l’American Academy...

Internacional: La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere celebra el seu 15 aniversari

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere celebra aquest divendres 6 i dissabte...

DAPHNE CARUANA GALIZIA: One step toward Justice!

Per GAMAG Europe. GAMAG Malta. Tuesday 23 February DAPHNE CARUANA GALIZIA: One step toward Justice...