Monday 24 June 2024

Monday 24 June 2024

Compartir

Postulació d’una dona indígena a la presidència de Mèxic

 

 

En el marc de les activitats del Dia Internacional de la Dona, el proper 17 de març a Barcelona, es realitzarà una videoconferència amb integrants de la Coordinadora Nacional de Dones Indígenes de Mèxic (CONAMI) on donaran a conèixer la seva implicació dins el moviment impulsor perquè una dona indígena sigui candidata independent a la Presidència de Mèxic en els comicis de 2018.

 

 

 

Leticia

 

La videoconferència tindrà lloc a les 18:30 hores a la Casa de la Solidaritat*, a Barcelona, i està organitzada per la Taula per Mèxic, associació que treballa des de la capital catalana per la Pau i la protecció dels Drets Humans a Mèxic.

Les participants nomenades en la videoconferència són originàries de diferents zones mexicanes i són Ernestina Ortiz Peña, Margarita Gutiérrez Romero, Fabiola Del Jurat Mendoza i Dulce Patricia Torres Sandoval, totes integrants de CONAMI; algunes formen part del Consell de mayoras i delegades comunitàries dins el Consell Nacional Indígena (CNI).

Aquest procés per dur a terme de manera independent la candidatura d’una dona indígena que està recolzada per l’Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) i el Congreso Nacional Indígena (CNI) que van consultar a pobles i comunitats de Mèxic per aconseguir aquest acord polític que representaria, sobretot, a moviments socials que lluiten en aquest país contra la despulla de territoris, contra la privatització dels recursos naturals, l’explotació minera, la construcció de preses hidroelèctriques, així com sectors camperols, estudiantils i bases socials que no confien en partits polítics, incloent-hi els d’ “esquerra”.

Per a les integrants de la CONAMI, aquesta postulació perquè una dona indígena encapçali una proposta política en la contesa electoral del 2018 significa un temps de brollar i florir per reconstruir un món on càpiguen molts mons.

“Així com les nostres germanes i germans del CNI-EZLN han manifestat que és el temps dels pobles, de sembrar-nos i reconstruir-nos, nosaltres, des CONAMI, afegim que és el temps de les dones indígenes, de brollar i florir. Són temps dolorosos i amargs, tant a Mèxic com al món, per això és urgent desterrar la violència i la mort amb esperança i dignitat. És per això que la nostra veu i presència com a dones indígenes farà retrunyir la terra en el proper procés electoral a la presidència de Mèxic a el 2018”, indiquen les entitats organitzadores.

Des de la CONAMI assenyalen que aquesta candidatura d’una “germana indígena” representarà la veu col·lectiva dels pobles i organitzacions que, a Mèxic, han vingut treballant i construint des de baix, des d’espais que van construint alternatives per resoldre els grans reptes del país.

Assenyalen que utilitzaran la conjuntura política del “escenari electoral” per mostrar que hi ha altres formes de fer política que no entra en la lògica del poder pel poder, a costa del que sigui, com fan els actuals partits polítics. Sota aquesta lògica, diuen les dones de la CONAMI, no es construeix per a la gent sinó que per contra, es governa sota pràctiques de corrupció, impunitat i violència en perjudici de la ciutadania i contra els seus interessos.

* Casa de la Solidaritat * ubicada al carrer Vistalegre, 15. Barcelona

 

Més informació:

Evento en FB

Taula per Mèxic

Conami

EZLN

CNI

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Paqui Rivero: Les dones davant l’impacte de la reforma laboral

En aquests dies és urgent visibilitzar la situació de les dones i dels sectors més...

Les dones de les tecnologies volem més visibilitat i recolzament

A CTecno (Cercle Tecnològic de Catalunya ) el 3 de març de 2020 es...

S’ha confirmat que Azucena Uresti s’ha acomiadat de Milenio TV de Mèxic

Des d'ahir a la nit, es va confirmar que la periodista Azucena Uresti es va...