Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

L’Onu preocupada per la criminalització de l’avortament a R. Dominicana

 

El Comitè de Drets Humans de l’Organització de Nacions Unides (ONU) va expressar la seva preocupació per “la total criminalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, amb penes de fins a 20 anys de presó”, i ha indicat que l’Estat dominicà “haurà de revisar la seva legislació al respecte”.


Aquestes recomanacions van ser emeses després de l’avaluació del sisè informe periòdic de la República Dominicana, els dies 16 i 17 d’octubre, mitjançant la qual l’organització va demanar que es despenalitzi l’avortament quan la vida o la salut de la dona o nena embarassada estiguin en risc i quan dur a terme la gestació pugui ocasionar un dany o sofriment substancial, especialment en cas de violació, incest o si el fetus és inviable.

Les declaracions del Comitè de Drets Humans de l’ONU es van produir després de les múltiples denúncies exposades per les defensores dels drets de la dona dominicana, que han ressaltat que la despenalització de l’avortament en situacions extremes “no pot esperar més”, si es té en compte els 35 mil avortaments ocorreguts cada any, xifra que pot ser més gran pel fet que aquesta pràctica es realitza clandestinament.

L’òrgan de l’ONU va especificar que “no s’han d’aplicar sancions penals a dones i nenes que se sotmetin a un avortament ni a proveïdors de serveis mèdics que les assisteixin, ja que aquestes mesures les obligue a recórrer a avortaments insegurs”.

Les i els experts del Comitè entenen que la nació ha de modificar la seva legislació “per garantir l’accés legal, segur i efectiu a la interrupció voluntària de l’embaràs quan la vida o la salut de la dona o nena embarassada estigui en risc”, i sobretot si és el resultat d’una violació o incest o quan la gestació sigui inviable.

Divergències

Malgrat que els avortaments insegurs provoquen el 10 per cent de les morts maternes, segons afirma el Ministerio de Salud Pública, el tema segueix en suspens, a causa de les divergents postures de legisladors, que varen frustrar en l’anterior legislatura ordinària l’aprovació d’un nou Codi Penal que porten anys discutint, i que ha estat vetat en dues ocasions pel president dominicà Danilo Medina, pel fet que manté la penalització de l’avortament en tots els supòsits.

La Unión Democrática de las Mujeres  (Udemu), va publicar un comunicat el passat 28 de setembre, Dia de Acción  Global por el acceso  al Aborto  Legal y Seguro, conegut també com el Dia per la Despenalització i Legalització de l’Avortament, en el qual subratllen que el país se situa en la llista dels pocs que prohibeixen l’avortament en totes les circumstàncies.

“Aquesta penalització provoca discriminació, violència i mort a les dones que necessiten recórrer a un avortament per qualsevol de les següents causals per les quals exigim la seva despenalització: quan corre risc la vida de la dona gestant, si hi ha malformacions congènites incompatibles amb la vida i si és resultat d’una violació o incest”, va explicar la Udemu.

Va recordar, a més, que la mortalitat materna manté a República Dominicana en el quart lloc entre els països amb majors taxes. “El 2017, cada dos dies ha mort una dona embarassada, necessitem lleis que protegeixin la vida i integritat de les dones, no lleis que les segueixin matant”, han advertit.

Per la seva banda, les veus de monsenyor Víctor Masalles i del president del Consejo Dominicáno de la Unidad Evangélica (Codue), Fidel Lorenzo, no es van fer esperar i van rebutjar immediatament la petició de l’Organització de les Nacions Unides per a legislar a favor de l’avortament en tres supòsits, qualificant-la com una ingerència en la sobirania del país.

Tots dos van convergir en denominar com “imposicions” els suggeriments dels organismes internacionals; alhora que altres opinions, com la de l’exdiputat Pelegrín Castell, van considerar que les propostes “haurien de promoure els valors de la família i la vida; no la seva destrucció “.

Simultàniament, les feministes i homes defensors dels drets de les dones dominicanes es van pronunciar a favor de les declaracions de l’ONU, al·legant que el Codi dels Drets Humans no les qualifica com a ingerència.

 




 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Rússia: El Tribunal d’Estrasburg condemna al Govern Rus per la “llei propaganda gai” que prohibeix la promoció de l’homosexualitat / La Independent / Notícies gènere

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat a Rússia, aquest dimarts 20 de...

Rincón de la Victoria. Málaga: Vuit curtmetratges arriben a la final de “Violencia 0”

El Certamen de Curtmetratges “Violencia 0″, organitzat per l’Ajuntament de Rincón de la Victoria (Málaga)...

Camí a la impunitat, Llei de Violència de Gènere

24 dones assassinades en els primers mesos de l’any 2012, i les xifres de dones...