Hayfa Sdiri ha creat una plataforma per a la joventut tunisiana, que connecta a les i els empresaris amb idees, habilitats i donants. “Vull despertar-me un dia i descobrir que la igualtat de gènere és una realitat”, afirma i explica que prefereix no dir d’entrada la seva edat a la gent ja que no solen prendre-la seriosament quan els diu que és una dona molt jove.
Hayfa Sdiri. Photo: UN Women / Emad Karim
“Si mires les lleis escrites a Tunísia, tot apunta a la igualtat. En lloc es diu que les dones no puguin estudiar o treballar. Però hi ha límits. Si et veuen com algú massa atrevida, que tracta de trencar amb estereotips o el sostre de vidre, podries ser un problema”.
Ha creat Entr@crush, un nou tipus de plataforma en línia per a la joventut tunisiana amb projectes empresarials, per poder-se relacionar amb gent amb idees afins, i persones amb perspectiva empresarial. Ofereix cursos d’aprenentatge virtual en diferents temes, des de la gestió i la comptabilitat, fins a la comunicació, per tal de preparar les persones joves i emprenedores.
Reuneix a donants i a joves empresàries i empresaris. És una iniciativa sense ànim de lucre, desenvolupada per només cinc persones i pràcticament sense cap capital. “Hem trobat a persones voluntàries disposades a oferir els seus coneixements gratuïtament”.
Per a les dones que viuen fora de les ciutats, i que no tenen possibilitat de traslladar-s’hi, pot ser una forma de donar el primer pas per aconseguir habilitats i muntar negocis sense haver de viatjar a la ciutat, ja que tot es fa via on line.
“Vull despertar-me un dia i descobrir que la igualtat de gènere és una realitat. Aquest dia, em quedaré fora fins tard. Em vestiré com em doni la gana, sense haver-me de preocupar per ser assetjada. Seré lliure per viure sola si em ve de gust. Guanyaré tants diners com guanya un home”.
*Hayfa Sdiri és una blocaire tunisiana de 19 anys i activista social, que estudia actualment a la Universitat Paris-Dauphine, a França. Va començar la seva activitat cívica a l’edat de 16 anys i va ser una de les primeres persones a liderar i organitzar un seguit de conferències de joves a Tunísia. Es troba entre els 12 agents del canvi del Programa de Lideratge Juvenil, dissenyat i implementat pel PNUD amb el suport d’ONU Dones i la regió àrab, que van estar presents a la seu de les Nacions Unides amb motiu del Fòrum de la Joventut del Consell Econòmic i Social de 2017. La seva tasca, centrada en facilitar l’esperit empresarial i l’empoderament de les persones joves, contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 8, que promou l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a totes i tots, que inclou a les i els joves, l’esperit empresarial i la innovació”.