Pas a pas, les egípcies construeixen democràcia i equitat
La “Primavera àrab” ha permès avanços perquè les dones siguin incloses en la vida pública i política en els seus respectius països.
ONU Dones ha publicat un informe en la seva web destacant l’exemple d’Egipte, on fa un any va començar el procés per construir una nació equitativa i incloent entre dones i homes.
Aquest organisme de Nacions Unides celebra que el 2011 a Egipte, per primera vegada en la història d’aquest país, les dones van ser postulades com a candidates, encara que tan sols nou d’elles van ser elegides, constituint només un 2 per cent en l’Assemblea del Poble.
Cal recordar que les egípcies van obtenir el dret al vot el 1956, però els comicis celebrats el novembre passat són les primeres eleccions democràtiques després de la caiguda del règim de Hosni Mubàrak, que va arribar al poder el 1981.
El procés electoral de l’any passat és considerat com el primer a realitzar-se lliurement en la història d’Egipte, ja que la majoria dels seus 80 milions d’habitants no havien exercit el seu dret al vot.
ELS FONAMENTS DE LA LLIBERTAT
ONU Dones reconeix que actualment en aquesta nació àrab “la veu de les dones té una gran absència en el procés de reconstrucció nacional”, encara que es cert que les egípcies organitzades estan treballant per modificar aquesta situació en col·laboració amb aquest organisme de Nacions Unides.
L’informe precisa que s’han realitzat programes per incrementar la capacitat de lideratge i administració de les dones, així com per motivar la seva participació política. El 2011 es va crear el Quadre Nacional de Dones Egípcies, com una eina de lideratge que articula les expectatives de les dones sobre la transició democràtica.
Aquest projecte va unir a diferents grups per discutir fites comunes, i està integrat per al voltant de mig milió de dones i homes, i està avalat per 500 organitzacions civils.
Les sessions de treball i informació que ha realitzat ONU Dones a Egipte han encoratjat la participació política de les dones en la reconstrucció nacional, i les han motivat a utilitzar el servei públic de Ràdio i Televisió per oferir els seus missatges i mantenir a la població informada.
Les organitzacions civils egípcies també han creat una Coalició d’Educació Cívica i Participació de les Dones, amb la qual es pretén construir un mecanisme de monitorització de mitjans per revisar continguts, i informar la població sobre els processos polítics de la nació.
El 2011 es va posar en marxa el projecte Unió de Dones Egípcies, que espera mobilitzar la participació política femenina, i impulsar cinc milions de vots femenins en les pròximes eleccions al Parlament i a la Presidència.
ONU Dones considerar que si bé no s’ha aconseguit la inclusió total de la població femenina, Egipte ha començat un procés de canvi davant el qual les dones han de seguir alçant la veu per aconseguir una transició democràtica i amb equitat.