Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Compartir

Obrir els ulls i actuar

Tràfic de persones al servei domèstic: una esclavitud oculta a les nostres llars

El fenomen del tràfic de persones amb finalitat d’explotació laboral és una realitat molt invisibilitzada, encara més en el cas del sector del servei domèstic. Aquesta greu violació dels drets humans està poc analitzada, tant en l’àmbit europeu com al nostre país.

 

Partint d’aquesta premissa, i amb la voluntat de contribuir a ampliar el coneixement sobre la situació de les dones víctimes d’aquesta forma de tràfic, l’àrea de recerca de la Fundació SURT ha participat en el projecte europeu Lluita contra el tràfic de dones amb finalitat d’explotació laboral en el servei domèstic, finançat pel Programa de prevenció i lluita contra el crim (ISEC).

Com a cloenda del projecte el passat 21 de maig des de Fundació SURT es va organitzar el seminari “Visibilitzant el tràfic de persones amb finalitat d’explotació laboral en el servei domèstic a l’estat espanyol”.

Després de la inauguració institucional per part de Fina Rubio, presidenta de la Fundació SURT, i Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), les investigadores de l’àrea de recerca de la Fundació SURT – Mar Camarasa, Laura Sales i Amanda Alexanian – vàren presentar els resultats de l’estudi realitzat en el marc del projecte.

Hi hagué una taula rodona d’excepció, amb la participació de la Fiscalia de l’estat, representada per Patricia Fernández Olalla (Fiscal adscrita al Fiscal de Sala Coordinador d’Estrangeria de Madrid); del sindicat UGT, amb Ana María Corral, del Departament de Migracions Confederal; de l’ONG ACCEM, amb la responsable dels programes de lluita contra el tràfic de persones Ane Azkunaga, i amb Madeleine Pol Bravo, del Grup de Dones Immigrants de Sant Cugat. La moderació de la taula va ser a càrrec de la jurista Lorena Garrido, del Grup d’investigació Antígona de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb l’objectiu de tenir el ventall més ampli possible d’actors implicats en l’abordatge d’aquest terrible fenomen, es va convidar com a fila zero a la Fiscalia Provincial de Barcelona, al Grup d’Explotació Laboral de la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans dels Mossos d’Esquadra, l’organització especialitzada en tràfic d’éssers humans SICAR cat, i el sindicat de treballadores de la llar Sindillar.

Entre les ponents hi havia un gran acord sobre el fet que el fenomen és molt més difós del que es pensa, encara que sigui molt desconegut. És un fenomen que té lloc als domicilis, en total “clandestinitat” i amb un marge d’impunitat important. La gran majoria de les víctimes són dones estrangeres, sovint en situació administrativa irregular.

Encara que hi ha hagut avanços legislatius importants en aquests últims anys respecte al tràfic de persones, al seminari es va comentar la necessitat d’augmentar els recursos perquè es pugui avançar en la detecció i identificació de les víctimes. De fet són extremadament escassos els casos identificats de tràfic de persones al servei domèstic al nostre país, i això impedeix a les dones víctimes d’aquesta greu violació dels drets humans, poder accedir a les mesures de protecció i recuperació previstes.

Què es pot fer per avançar en aquest sentit? Les participants van mencionar la necessitat, a escala general, d’una major voluntat política a l’hora de lluitar contra el fenomen específic del tràfic de persones amb finalitat d’explotació laboral. A més a més, es va posar sobre la taula la urgència d’una major formació per part dels i les professionals implicats en la detecció, a més a més d’una major coordinació per part dels actors – públics i privats – encarregats de l’abordatge del fenomen.

Sensibilitzar i responsabilitzar la societat és un altre dels reptes pendents, fonamental perquè es pugui avançar. Tal com van dir les companyes de Sindillar, vivim en una societat on encara avui en dia el treball domèstic i de cura no es valora igual que els altres treballs i on el nivell d’abusos i explotació és extremadament alt.

Aquesta esclavitud es dóna a les llars de les nostres ciutats. És necessari obrir els ulls i actuar, es reclamà.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Formació en protecció de dades per a professionals que atenen dones en situació de violència masclista

A Tarragona, Tortosa, Lleida, Barcelona i Girona El Departament de Benestar Social i Família organitza...

“La hija única” de Guadalupe Nettel

    RESSENYA Guadalupe Nettel (Ciutat de Mèxic, 1973) és l’autora de “La hija única”...

Barcelona: Núria Rius Vernet, que la terra et sigui lleu, companya / Notícies gènere / La Independent

EN MEMÒRIA Núria Rius Vernet, historiadora i amiga de Ca la dona republicana i feminista,...