Saturday 25 May 2024

Saturday 25 May 2024

Compartir

Oaxaca.Mexic: A Oaxaca està desapareguda una infermera i una altra és agredida al carrer / La Independent / Notícies Gènere

Per Patricia Briseño. SemMéxico 

Una passant d’infermeria va ser agredida a la via pública a Sant Jacinto Amilpas i una altra més es troba desapareguda a Sant Joan Baptista, Tuxtepec.

La Fiscalia General d’Oaxaca, a través de la Unitat de Recerca de Persones Desaparegudes i no localitzades emetre un avís per la desaparició de Itzel González González, infermera, que va desaparèixer el passat 14 d’abril, a la colònia Grajales de Sant Joan Baptista, Tuxtepec, municipi situat a nord de l’entitat.

Itzel González i el dia de la seva desaparició vestia de platja color mostassa amb figures d’alvocat, pantalons de mezclilla color blau fosc, sabates tennis color gris i portava una bossa de mà color cafè fosc. Mesura 1.64 metres d’alçada, és morena, cara rodona i davant àmplia, ulls color cafè, boca i nas regular diu la descripció de DNOL.

Al municipi conurbado a la ciutat d’Oaxaca de Sant Jacinto Amilpas, una passant d’infermeria va ser agredida verbalment i físicament a la via pública per un subjecte desconegut, a l’considerar-la font de contagi de l’coronavirus. L’atac va tenir lloc a la via pública quan la profesionista es disposava a abordar un autobús de passatgers rumb a la clínica on presta els seus serveis, a la perifèria d’Oaxaca.

L’ofensiva a la infermera va succeir la nit de l’14 d’abril passat quan es dirigia a treballar a el Centre de Salut i Serveis Ampliats (CESSA) de la Secretaria de Salut d’Oaxaca, del municipi conurbado de Sant Jacinto Amilpas, segons mitjans socials.

D’acord amb la denúncia publicada per les companyes de la víctima, l’agressor – d’uns 40 anys d’edat- li va cridar: “Sent infermera, hauries d’estar a l’hospital, no al carrer».

La profesionista li va respondre: «estem per brindar els serveis de salut i realitzem tot per poder ajudar a les persones». Després de la rèplica, el desconegut la tir de els cabells a la infermera, “fent-li forts moviments provocant-li un esquinç al coll”, davant la mirada d’altres transeünts que esperaven a la parada de l’autobús, però cap la va defensar.

A l’arribar a el Centre de Salut va ser atesa per les seves companyes, i després enviada casa amb llicència de descans per 10 dies.

La denúncia a la xarxa social Facebook crida els seus col·legues i companys de el sector salut: “extremin mesures, mantinguem-units, tinguin molt de compte. Ja no és segur sortir als carrers amb uniforme! “.

Integrants del Congréso de Estado van aprovar reformar el Codi Penal d’Oaxaca per castigar, fins amb sis anys de presó, la persona que cometi algun delicte contra metges, infermeres i personal sanitari, en general, davant l’emergència sanitària pel COVID-19. La reforma pretén inhibir les agressions físiques i verbals en contra dels professionals de la salut, que lamentablement s’han incrementat en forma gradual des de l’inici de la contingència sanitària.

En el capítol quart sobre delictes comesos contra servidors i funcionaris públics, la reforma afegeix l’Article 187 Bis per penalitzar, “amb més energia” quan les conductes siguin comeses en contra de personal del Sistema Estatal de Salud, en exercici de les seves funcions i ” durant el període que comprengui la declaració d’una emergència sanitària “.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fidem ajuda a la internacionalització de les empreses impulsades per dones

La Comissió d 8217 Internacionalització de FIDEM Fundació Internacional de la Dona Emprenedora va organitzar...

L’equip de Waterpolo femení català és lider mundial

Olga Domenech Olga Domenech Morales capitana de l equip de waterpolo del Club de Natació...

Gènere i ciència: recursos per a una millor integració

La UAB publica un maletí de recursos per millorar la integració de la perspectiva de...