Sunday 24 September 2023

Sunday 24 September 2023

Compartir

Núria de Gispert en relació a la crisi: les dones són les més castigades

 

La representant de CiU presideix de nou el Parlament de Catalunya i es compromet a continuar lluitant per les reivindicacions de les dones

El Parlament de Catalunya va obrir dilluns 17 la seva nova legislatura –la desena des de la Transició- amb l’elecció de Núria de Gispert (CiU) com a presidenta. Ella va dir, en el seu discurs de possessió, que ha pogut confirmar que “les dones són forjadores del present, puntals del benestar, molt més durant la crisi actual, en la qual potser són les més castigades”.

De Gispert, que repeteix en el càrrec, va fer una defensa aferrissada del dret català a decidir, de cara a afavorir l’acord per donar estabilitat al Govern d’Artur Mas entre CiU i ERC. Un discurs que l’oposició de PSC, PP i Ciutadans va considerar poc institucional i massa sobiranista.

 

Nuria_de_gispert_2

 

La nova presidenta, només ser reelegida en la sessió constitutiva de la Cambra, va fer una crida a aconseguir unes “relacions diferents amb Espanya”, i va elogiar la manifestació de l’Onze de Setembre. Aquest gest de De Gispert va donar les pistes per fer pensar que l’acord entre CiU i ERC ja era a punt de tancar-se, tal i com ha succeït.

El Parlament d’aquesta legislatura té una presència del 40% de dones. Una mica menys que en la legislatura anterior. Núria de Gispert, però, en el seu discurs de presa de possessió del càrrec va voler, com ja va fer en la seva primera acceptació fa dos anys, referir-se explícitament a la veu de les dones. Una veu que ella mateixa diu que vol potenciar.

De Gispert es va referir a la il·lusió i la satisfacció que li va fer ser la primera dona que hagi presidit el Parlament de Catalunya, quan va ser elegida per primer cop, i va insistir en que havia volgut contribuir a la “normalització, a tota la societat i al país, del paper de la dona; a eliminar entrebancs i barreres perquè homes i dones tinguin les mateixes oportunitats”.

En la present legislatura, De Gispert va assegurar que vol continuar el “camí cultural i de conservació d’uns valors de la dona que no volem aturar”. La presidenta del Parlament va explicar que durant la novena legislatura va decidir tenir en compte “la veu i la presència, el testimoni de moltes dones, lluitadores i resistents” de tots els sectors, rurals, urbans, empresarials…”.

Núria de Gispert va refermar el seu compromís a “continuar aquesta línia de reivindicació del paper de les dones al nostre país”.

Durant tot el dimarts, la presidenta del Parlament es va reunir amb els presidents dels Grups Parlamentaris de cara a la investidura del President del Govern. Només ERC es va decantar per investir President al líder de CiU, Artur Mas, mentre continuaven les converses de cara a un pacte entre CiU i ERC per garantir la governabilitat. Un pacte que es va aconseguir tancar dimarts al vespre en una reunió entre Oriol Junqueras i Artur Mas. L’escull principal, la consulta sobre la independència, es va esvair del tot, i es va decidir que seria durant l’any 2014; també es van pactar mesures de caire social i econòmic. Tot plegat de cara a la convocatòria del Ple d’Investidura d’Artur Mas abans d’aquest cap de setmana.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Bolívia: Feministes lideren accions contra els feminicidis

A Radio Deseo es revela que feminicides controlen la presó de San Pedro a La...

Andalusia: La Violència estructural, al XXIII Feminario andalús

El XXIII Feminario, que es durà a terme els dies 9 i 10 de novembre...

Carmen Alborch (31.10.1947 -24.10.2018)

  “Cal ser valentes, tenir conviccions fermes, teixir xarxes i seguir els camins de la...