Saturday 20 July 2024

Saturday 20 July 2024

Compartir

NOTA DE PREMSA 18 d’abril 2016: Manifest Barcelona de la VI Trobada de la XIPVG

Manifest de les 157 periodistes amb Visió de Gènere en el marc de la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Barcelona

157 periodistes amb Visió de Gènere, de 27 països i de quatre continents han elaborat el següent manifest fruit de les jornades de treball que s’han dut a terme del 14 al 17 d’abril a Barcelona amb motiu del VI Encontre internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i les reunions prèvies de la Xarxa Mediterrània i GAMAG-Europe.

El manifest consta dels següents punts

Constatem la discriminació i les violències que pateixen les periodistes i comunicadores en el món.
Reclamem una representació no estereotipada de les dones en els continguts informatius, donant veu a les dones i reflectint tota la seva diversitat.

En front l’incompliment de l’apartat J dels Acords de Beijing, sol•licitem la creació de programes feministes i en defensa dels drets de les dones als mitjans, especialment públics, tal i com succeeix amb altres països de la xarxa, com és el cas de la televisió pública colombiana.

Demanem que es combati el tractament estereotipat, discriminatori i racista que s’acostuma a donar a la realitat i a la diversitat de les dones indígenes i migrants. Cal desmuntar tot allò que desvalori l’aportació històrica, la realitat plural i la lluita de les dones indígenes i migrants.

Manifestem el rebut a les guerres que forcen el desplaçament de persones que busquen refugi i reclamem l’apertura de fronteres, ja que emigrar és un dret humà reconegut.

Exigim una major cobertura informativa de la situació de les dones refugiades que les mostri com a protagonistes i es doni visibilitat a les violències a les que es veuen sotmeses. També cal fer esmena a la casi nul.la comunicació de les Institucions Europees sobre la situació de les refugiades.

Denunciem l’augment de la intimidació cibernètica i les amenaces que pateixen les dones periodistes pel simple fet de ser dones exercint la seva professió.

Fem una crida a les empreses periodístiques i de comunicació a actuar contra les informacions de caràcter sexista i amb patrons patriarcals, a més de la creació de manuals d’estil que reforcin la informació i la comunicació amb perspectiva de gènere sobre els drets de les dones.

Treballarem per a fer possible, a través de les xarxes, el “segell amb qualitat de gènere” dirigit a les empreses de comunicació i departaments de premsa i comunicació de les institucions públiques.

Ens comprometem a treballar amb les institucions que estiguin més a prop de la ciutadania europea per aconseguir canvis en els continguts dels mitjans.

Constatem la necessitat d’incentivar la participació de les dones als sindicats generalistes per tal de millorar les condicions de treball de les periodistes. La feminització del periodisme ha contribuït a la seva precarització tot i que els llocs de poder continuen majoritàriament sent per als homes.

Ens comprometem a treballar a través de les noves tecnologies, amb noves formes de comunicació per internet, perquè ens sembla una via de visibilització de les dones així i d’una perspectiva de treball local i global.

Finalment reclamem el compliment dels instruments legals internacionals al servei dels drets de les dones, com el conveni d’Estambul, la Resolució 1325 de l’ONU o el Capítol J de la Plataforma d’Acció de Beijing.

A més del manifest també s’han fet els següents pronunciaments:

Denunciem i rebutgem el maltracte informatiu, esbiaixat, masclista i denigrant cap a la presidenta del Brasil, DilmaRousseff. I exigim que es respecti l’ordre institucional del compliment del mandat de la seva elecció presidencial.
Ens pronunciem a favor d’un judici per feminicidi en el cas d’AnadreaAramayo, filla de la periodista boliviana Helen Álvarez Virreira i denunciem la manca de garanties judicials que s’han observat durant el cas.
Sol•licitem la llibertat per a l’advocada-mediadora ArantzaZulueta, que ha estat clau en el procés de pau del País Basc i que actualment és una de les 46 preses polítiques d’un total de 400 persones preses basques.

Valoració

Després de 4 dies de trobades, amb les reunions prèvies de la Xarxa Mediterrània, GAMAG-Europe i les Jornades Internacionals, MontserrratMinobis, presidenta de la XIPDIC.CAT ha declarat que: “ha estat un èxit de participació i d’organització. El balanç és que n’hem sortit més enfortides i amb l’objectiu de tirar endavant projectes comuns i, com recull el manifest, continuar la lluita global contra la violència i la defensa dels drets de les dones, especialment pel que fa a la cultura de la pau, i la defensa de les dones migrades i refugiades”

Més informació a:
www.genderinjournalism.org
http://genderinjournalism.org/index.html
https://twitter.com/GenderJournal
https://www.facebook.com/VIencuentroRIPVG/

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Internacional: La Marxa Mundial de les Dones i el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua a França

Lluita de dones contra la privatització de l’aigua La Marxa Mundial de les Dones-iniciativa que...

#acampadabarcelona: V de Victoria

El movimiento ha vencido su primer pulso represivo. El intento de desalojo, este viernes 27...

FSM 2013: La lluita contra el canvi climàtic pren el seu espai al Fòrum Social Mundial

Des del Fòrum Social Mundial a Tunísia. Lluitar pel medi ambient no surt gratis. I...