El bàsquet femení està revolucionat i en peu de guerra. El motiu, una decisió de la FIBA (la Federació Internacional de Bàsquet) que ha decidit que les jugadores a partir d’ara a hauran de portar roba més ajustada per competir a l’eurolliga la propera temporada. La intenció és que les samarretes i pantalons s’adaptin a les formes del cos. És a dir, que marquin més.
La versió oficial de l’organisme basquetbolístic és unificar l’uniforme de les jugadores a nivell internacional i dotar-lo d’identitat pròpia. Jugadores i associacions veuen altres motius.
Les queixes de les afectades no s’han fet esperar. Primer perquè ningú els ha consultat la decisió. És una imposició i no es creuen que sigui qüestió de comoditat o de millora el rendiment. Denuncien que reduir les talles i que els uniformes quedin ajustats és una mesura sexista de discriminació.
Primer perquè només se’ls ha demanat a les jugadores i no als jugadors portar uniformes ajustats. Si millorés el rendiment també els jugadors el portarien. A més, estan d’acord que cal adoptar mesures per potenciar el bàsquet femení però els aficionats han d’anar als pavellons a veure esport i no els seus cossos. Són anys de lluitar i treballar per la igualtat de sexes i ajustar la roba al cos no els sembla la millor manera d’aconseguir-ho.
Una de les entitats que més radical ha estat amb el tema es la organització de consumidors FACUA. El seu portaveu, Juan Sánchez, assegura que “no hi ha cap argument esportiu que justifiqui aquesta decisió. Només es fa per atreure els aficionats amb el morbo de veure les esportistes amb els uniformes ajustats. I això les converteix, d’alguna manera, en objectes sexuals”.
A més de considerar la mesura de la FIBA una proposta sexista i una falta de respecte a les professionals van més enllà. Si es confirma “seria un cas de discriminació laboral i el govern espanyol hauria de prendre mesures perquè s’estaria vulnerant la legislació espanyola vigent en matèria d’igualtat de gènere, concretament la Llei Orgànica 3/22 per la igualtat entre homes i dones. Fins i tot es podrien prendre mesures contra els que volen imposar la decisió”.
Hi ha precedents de jugadores amb uniformes més ajustats, diferents de la samarreta i pantalons de bàsquet als que estem acostumats. Les seleccions d’Austràlia i Brasil ja els han fet servir. Fins i tot la selecció espanyola ho va probar al mundial del 2002 sense gaire entusiasme. A altres esports com al voleibol són del tot habituals. El bàsquet espanyol femení, però, està en contra de la decisió, que afectaria només a l’eurolliga, la màxima competició continental.
Les queixes i les protestes per una mesura que consideren sexista i discriminatòria estan sobre la taula. Veure’m si la FIBA recula o es manté en una decisió que sembla ferma sense haver consultat amb les afectades.