Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Nicaragua: Aprovada una llei contra la violencia vers les dones amb limitacions

L’accés a la justícia per a les dones ha estat una exigència històrica a Nicaragua de les associacions de dones, a la qual s’hi han sumat organitzacions globals com Amnistia Internacional, i la Comissió Interamericana de Drets Humans.

 Després de 10 anys d’una onada imparable de violència de gènere que va deixar 800 dones assassinades, el Parlament Nacional de Nicaragua va aprovar una qüestionada Ley Integral de Lucha contra la Violencia hacia la Mujer, que tipifica el delicte de feminicidi i altres crims contra les nicaragüenques. Entratá en vigor d’aquí quatre mesos.

La Llei conté 65 articles relacionats a la protecció de les dones i la sanció als agressors, i estableix també la violència psicològica, patrimonial i institucional, una de les demandes de les organitzacions feministes. La norma compromet a les institucions de l’Estat, com la Policia Nacional, a atendre les denúncies i oferir protecció a les dones per evitar fets lamentables. També obliga l’Estat a sancionar la violència institucional, una altra de les demandes de les agrupacions civils.

Però, el Movimento de Mujeres Maria Elena Cuadra i el Movimento Feminista de Nicaragua han declarat que si be la llei és un éxit de les organitzacions civils queden molt buits i reptes per endavant. I es lamenten que la llei no contempla el paper de les organitzacions de dones, que són les que han portat la lluita contra la violència de gènere al país.

La llei aprovada estableix que les Comissaries de la Dona i Infància de la Policia Nacional rebran les denúncies i portarna tot el procés fins a aconseguir la presó per als agressors.

Maria Teresa Blandón (Movimento Feminista de Nicaragua) opina que l’aprovació de la legislació no garanteix que el poder judicial compleixi amb la sanció i el càstig als agressors, ja que-va precisar-es requereix d’un poder independent i “lamentablement no ho és, actua d’acord amb les elits partidàries  (…) El poder judicial no ha resolt ni un sol recurs dels que van introduir les organitzacions de dones contra la penalització de l’avortament terapèutic.”

Per la presidenta de la Cort Suprema de Justícia, Alba Luz Ramos,l’aprovació d’aquesta llei és “històrica” i un pas transcendental, encara que no l’únic, per a les dones. La màxima autoritat del poder judicial va informar que ja s’estan gestionant recursos a nivell internacional amb les agències de l’ONU, per equipar els jutjats especialitzats que la llei obliga acrear. i que ja s’estan fent postgraus amb els jutges per preparar-los millor en el seu exercici, i després seleccionaran els més idonis per als jutjats especials que atendran la violència contra les dones.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Ni transgènics ni pesticides

El dia 26 de maig es va celebrar a nivell internacional, una marxa contra la...

21 grams. “Adéu-suau” (Isabel-Clara Simó)

Fotografia Facebook Isabel-Clara Simó Per Sílvia Amigó Cuscó. Vilafranca del Penedès Un matí fred del...

Laura Gutman i la construcció de la Biografia Humana

“Un món amorós és possible perquè en qualsevol moment, qualsevol de nosaltres, pot decidir...