Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Mèxic: Descarten violència de gènere en agressions contra periodistes

En el seu informe Artículo 19 comptabilitza 34 casos 

Dels 172 atacs a la llibertat d’expressió registrats el 2011, 4 van ser assassinats contra dones periodistes i 30 agressions contra comunicadores o treballadores dels mitjans de comunicació. 

L’informe Silencio Forzado: El Estado Cómplice de la Violencia contra la Prensa  México, elaborat per Artículo 19 sosté que en la majoria dels casos d’agressions contra dones periodistes no van trobar evidències de violència de gènere. 

L’organització especialitzada en llibertat d’expressió detalla que l’increment de la inseguretat i la violència generada per la guerra entre grups del crim organitzat i el govern federal va derivar un augment en agressions contra periodistes.

L’informe precisa que de les 172 agressions nou van ser assassinats de periodistes, dos assassinats de treballadors de mitjans, dues desaparicions de comunicadors i vuit agressions amb arma de foc o explosius contra instal · lacions de mitjans. 

L’informe també revela que Veracruz i el Districte Federal són els territoris amb major nombre d’agressions, la primera amb 29 casos i la segona amb 21. La segueixen Chihuahua amb 15, Coahuila amb 15 i Oaxaca amb 11. 

D’acord amb Artículo 19 la situació de Veracruz mereix especial atenció perquè de 2010 a 2011 les agressions es van incrementar un 200 per cent i perquè aquest territori va ser escenari d’assassinats, desaparicions i atacs a mitjans de comunicació. 

Cal precisar que el juliol passat en aquest territori, va desaparèixer i 48 hores després va ser trobada sense vida el cos de la reportera de la secció policíaca del diari Notiver Yolanda Ordaz de la Cruz. 

L’assassinat de la reportera va ocórrer dies després de l’assassinat del seu cap, el periodista Miguel Ángel López Velazco, qui va ser ultimat al seu domicili amb la seva dona i un dels seus fills. 

Davant d’aquest escenari Articulo 19 critica que els governs federal i estatal no han donat una resposta a aquest problema i va referir que en el millor dels casos s’ha protegit als periodistes en risc, mentre que en altres casos són els funcionaris els qui agredeixen els comunicadors. 

Article 19 també va assenyalar que la Fiscalia Especial per a l’Atenció de Delictes comesos contra la Llibertat d’Expressió (FEADLE), que en sis anys ha tingut dos noms diferents i quatre titulars, només ha exercit acció penal en 27 casos i només ha aconseguit una sentència condemnatòria.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

marta macias 1

Eleccions 2018 a les Cambres de Comerç . Atenció!

OPINIÓ Des de l’associació 50a50 ens encoratgen a participar en les eleccions de les cambres...

ANÀLISI PROGRAMA ERC per FMAC

ERC MÓN DEL TREBALL Elaboració de la llei d’igualtat entre els homes i les...

Catalunya: Les dones migrades fan #VagaFeminista / La Independent / Notícies gènere

Diumenge que ve, 25 de febrer, diverses dones migrades participaran en una assemblea oberta* per...