Saturday 23 November 2024

Saturday 23 November 2024

Mèxic: Denuncien desaparició de reportera i el seu fill

 Stephania Rodríguez Cardoso, reportera de la secció policíaca dels diaris Zócalo Saltillo i Calibre 57 a Coahuila, i desapareguda juntament amb el seu fill de dos anys el passat 8 de juny, és la segona dona periodista desapareguda en aquest sexenni. La primera reportera que va desaparèixer, investigació que està per concloure, és María Esther Aguilar Casimbe, periodista del diari Cambio de Michoacán i de qui no se sap res des de l’ 11 de novembre de 2009.

D’acord amb informació difosa per Zócalo Saltillo, la periodista Stephania Rodríguez va ser vista per última vegada durant una reunió amb els seus companys de treball, entre la nit del 7 i la matinada del 8 d’aquest mes. L’endemà no es va presentar a treballar. En no localitzar per telèfon, la seva família va anar a buscar-la al seu domicili, però ella i el seu fill no hi eren i tot estava regirat i la càmera fotogràfica de la comunicadora estava destrossada a terra, tal i com ho descriuen els mitjans loclas. 

La Procuradoria General de la República (PGR), a través de la seva delegació a Coahuila, ha informat que ja s’ha iniciat la investigació prèvia AP/PGR/COAH/SALT-V/224/D/2012 contra els qui resultin responsables del delicte de segrest. A més la Fiscalia Especial per a l’Atenció de Delictes Comeses contra la llibertat d’expressió, dependent de la PGR, ja té coneixement de l’inici de la indagatòria. 

Cal assenyalar que la desaparició va succeir dos dies després que s’informés que 16 congressos locals van aprovar la reforma  de l’article 73 constitucional, amb la qual les autoritats federals podran conèixer i trcatar els delictes comesos contra la llibertat d’expressió. 

Violència contra les dones periodistes 

Segons informació del Programa de Llibertat d’Expressió de CIMAC, en els últims tres anys vuit dones periodistes han ser assassinades, i a més els casos de violència i la forma en què aquesta es perpetra va en augment i intensitat. 

És així que de 2009 a 2011 s’han registrat 80 agressions contra comunicadores, sent 2010 l’any més crític per a les periodistes. Des de començament de 2012 s’han documentat més de 15 casos de diferents tipus de violència contra informadores, els quals són considerats en la Llei general d’Accés de les Dones a una Vida Lliure de Violència. 

Entre els casos reportats hi ha l’assassinat el passat 28 d’abril de la corresponsal del setmanari Proceso a Veracruz, Regina Martínez Pérez, que encara no s’aclareix, i ara la desaparició de Stephania Rodríguez Cardoso. 

El Programa de Llibertat d’Expressió de CIMAC detalla que es tracta de dones generalment reporteres actives laboralment i l’agressió o atac repercuteix en el desenvolupament de les seves famílies. 

A l’estat de Coahuila, de 2006 a la data, s’han registrat almenys nou atacs amb explosius i armes de foc contra instal·lacions de mitjans, i dos periodistes han estat assassinats, un d’ells, Valentín Valdés Espinosa, també reporter de Zócalo Saltillo, trobat mort el 7 de gener de 2010. 

La desaparició de Stephania Rodríguez va pasar un dia després del Dia de la Llibertat d’Expressió i va tenir lloc, segons Article 19, en una de les entitats de major perill per a l’exercici periodístic. També el 2006 va desaparèixer Rafael Ortiz Martínez, reporter del mateix diari. 

“Dol inconclús”

Expertes en el tema de desaparició forçada, com Valeria Moscoso, psicòloga de la Comissió Mexicana de Defensa i Promoció dels Drets Humans, expliquen que és una experiència traumàtica personal, familiar i social amb implicacions greus. Moscoso assegura que la desaparició representa impactes negatius en la vida de la família, atès que aquesta s’enfoca en la recerca del seu familiar i el representa costos emocionals, físics i econòmics. El “dol inacabat”, abunda, és el que el diferencia d’altres violacions als drets humans, i genera en la societat un clima permanent de “terror” que danya el teixit social. 

Clemència Correa, acadèmica del Programa de Drets Humans de la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic, explica que en no existir un victimari concret, no hi ha un càstig social i això repercuteix en el trauma psicosocial i frena processos organitzatius en la societat.  

Organitzacions com Artículo 19, Cencos, la Red Nacional de Periodistas i la Fundación para la Libertad de Expresión, van exigir a les autoritats municipals, estatals i federals una investigació profunda i expeditiva per localitzar la reportera Stephania Rodríguez Cardoso i el seu fill. Així mateix van demanar a la Fiscalía Especial para la Atención de Delitos Cometidos Contra la Libertad de Expresión que actuï de manera expeditiva, per ubicar i salvaguardar la vida i integritat de la periodista i el seu fill.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Barcelona: LECTURA DE TESI DOCTORAL El cos okupat i les autores de còmic / La Independent / Notícies gènere

La doctoranda Mari Carmen Vila, “Marika”, defensarà* la tesi doctoral “El cos okupat: iconografies del...

El 60 per cent dels estudiants madrilenys veuen en la prostitució una forma de llibertat sexual*

Explica Juan José Calderón, psicòleg que treballa a l’associació malaguenya Mujer emancipada, que quan acudeix...

“Propostes de Programa ONU electoral de Progrés per a les dones”

El 5 de maig, la Plataforma Feminista de l’Ateneu de Madrid ha Presentat les...