Sunday 03 December 2023

Sunday 03 December 2023

Compartir

Milers de manifestants contra la repressió a Oaxaca

 

 

Denuncien que hi ha almenys 22 persones desaparegudes, Defensoria assenyala que en són 11. Almenys hi ha cinc dones, entre detingudes i desaparegudes.

Després dels enfrontaments que es van registrar aquest diumenge entre docents, simpatitzants dels i de les mestres i elements de seguretat federal i estatal, integrants de la Comissió Política del magisteri oaxaqueny van denunciar que tenen el registre de 8 persones mortes, totes habitants de la població d’Asunción Nochixtlán, d’on varen sortir a defensar les i els mestres i l’educació pública.

Així ho ha informat la professora Isabel García en conferència de premsa on, a més, va assegurar que compten amb un registre de 22 persones desaparegudes i 45 ferides de bala, malgrat que les autoritats federals i estatals s’han encarregat de negar que els elements de seguretat realitzessin els operatius amb armes de foc.

Milers de dones i homes van sortir als carrers a manifestar el seu rebuig a la repressió, entre consignes com “contra la repressió, la mobilització”, “el poble unit, mai serà vençut” entre d’altres, els contingents van avançar pels principals carrers de la capital mostrant la seva decepció al govern sortint de Gabino Cué Monteagudo, que va recórrer al mateix que va criticar de l’administració del seu antecessor Ulises Ruiz Ortiz.

 

 

Marcha oaxaca 2

 

 

La marxa que va concloure al Zócalo de la capital i que va tenir una durada aproximada de quatre hores a causa de la seva magnitud, va mostrar el suport que encara té la lluita magisterial, i va comptar amb una important presència de docents, pares i mares de família, estudiantat, així com integrants d’organitzacions socials i simpatitzants del moviment que van exigir la sortida de les forces federals del municipi d’Oaxaca.

Persones detingudes i desaparegudes

D’altra banda, la Defensoria dels Drets Humans del Poble d’Oaxaca va informar que hi ha una llista de 23 persones detingudes i onze desaparegudes. Entre les detingudes hi ha tres dones i entre les desaparegudes també dues. El visitador general de l’DDHPO, Juan Rodríguez Ramos, va sol·licitar no publicar els noms a causa de la situació que es troben aquestes persones.

D’altra banda, activistes van informar que a la ciutat de Mèxic van ser detingudes 17 persones quan acudien a la representació d’Oaxaca a Mèxic per protestar pels violents fets ocorreguts el diumenge passat, 19 de juny en diverses poblacions d’Oaxaca. Les persones detingudes van ser portades davant el jutge cívic de Santa Maria la Ribera.

Són: Amaranta Viridiana Valgallon Salazar, advocada de la UNAM; així com les estudiants Susana Sánchez Flores, Itandehui Rosario Ramírez, María Fernanda Ramírez, Auvin Sánchez, Maria Itzel Hernández Chávez, Karina Rosas Díaz, Yessica Martínez Recillas, Ivonne Avelino Sánchez, María Jimena Cortés Flores, Diego Armando Sánchez Millorada, Tonantzin Lozada Cortés, així com cinc persones més de les que es desconeix el seu nom.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

GAMAG Europe crea ponts amb la zona Àsia Pacífic

Teresa Carreras en un moment de la presentació @Chris Wang L’objectiu és treballar per la...

Vaga Feminista: Sóc home i vull donar suport a la vaga feminista del 8 de Març del 2018: Què puc fer?

      Respostes davant la pregunta freqüent sobre què poden fer els homes que...

El Tribunal Europeu de Drets Humans demana reformes urgents

Segons l’informe presentat per l’IDHC, les mesures aprovades en la declaració de Brighton no han...