En un escrit publicat al seu bloc, l’eurodiputada socialista dels PSC, que creu que “la dificil situació per la que passen les relacions entre Catalunya i Espanya té repercussions en quasi tots els àmbits i a tots els nivells polítics. També al Parlament Europeu”, ens explica les seves raons per signar la carta: “Fa una setmana se’m va demanar si volia signar una carta dirigida a la Comissària Reding, Vicepresidenta de la Comissió Europea, responsable de la cartera de justícia, drets fonamentals i ciutadania, demanant-li que fes una crida per aturar les amenaces de l’ús de la força com a resolució d’un conflicte dins de la Unio Europea. Perquè per resoldre els nostres conflictes, cal diàleg i deixar les forces de seguretat “en pau”, tant a Espanya com a Catalunya. Aquest és l’objectiu de la carta i no cap altre.
I el perquè de la seva dimissió: “Se m’ha dit que no s’havia d’internacionalitzar el conflicte, però és que la carta no va dirigida a NNUU sinó a una comissària de la UE que justament és responsable dels drets de ciutadania europea.La realitat és que el contingut de la carta s’ha sobredimensionat, s’ha manipulat i s’ha instrumentalitzat de manera que ha creat una forta incomoditat en diferents sectors. Quan dilluns vaig percebre aquesta situació vaig posar el meu càrrec de Secretària General de la Delegació Socialista espanyola a disposició del President de la Delegació, Juan Fernando Lopez Aguilar. I aquest matí (24.10.2012)s’ha acceptat la meva dimissió”.
Hi ho rebla: “La meva opinió és que el moment de crispació que estem vivint fa que una iniciativa, unes declaracions que fa uns mesos es rebrien en la seva importancia real, avui es capgiren del tot. De tal manera que enlloc de preocupar-nos i condemnar les amenaces fetes contra Catalunya, es condemna els signants d’una carta que justament demanen més diàleg i menys visceralitat.”
Finalment, Maria Badia, opina que les reaccions del Regne Unit són una lliçó de democràcia que aniria be aprendre tant des de Espanya com des de Catalunya.