La secció europea de l’Aliança Global sobre Mitjans i Gènere, GAMAG, reafirma la seva aposta pel diàleg i la pau al conflicte Rússia-Ucraïna.
Després de l’atac de Rússia a Ucraïna que agreuja el conflicte entre tots dos països, GAMAG Europa (GE) expressa el seu rotund NO a la guerra! i reafirma la seva ferma crida a favor del diàleg i la pau com a elements essencials dels drets humans que la nostra organització defensa. D’acord amb els nostres valors fonamentals, recalquem la importància del dret a la informació i la comunicació de la ciutadania, que exigeix el màxim respecte a la veritat dels fets i que no empara en cap cas –i menys ara– la retòrica i propaganda bel·licistes.
GAMAG Europa considera imprescindible que les i els professionals de la informació puguin informar amb la màxima llibertat i sense pressions sobre el conflicte i el seu context.
Ara més que mai, GAMAG Europa considera imprescindible que les i els professionals de la informació puguin informar amb la màxima llibertat i sense pressions sobre el conflicte i el seu context. L’opinió pública necessita informació veraç i fiable del que passa a Ucraïna, sobretot quan sabem que la guerra mai no és una solució als problemes, sinó que els agreuja i que només provoca destrucció, mort i un immens dolor col·lectiu.
Com a professionals del periodisme i de l’àmbit acadèmic, a GAMAGEuropa defensem la llibertat d’expressió i el relat sense distorsions de la història per construir –amb respecte i sense violència– un món en llibertat on es garanteixin la igualtat, el pluralisme i la diversitat . A GE treballem per la igualtat de gènere ai a través dels mitjans, denunciem la discriminació de les dones i rebutgem amb rotunditat qualsevol representació mediàtica distorsionada que traslladi una imatge deformada de les seves capacitats i aportacions a la societat.
GAMAG Europa aposta rotundament per la pau i alertem contra qualsevol temptació de convertir els mitjans de comunicació en altaveus de propagandes bel·licistes.
Més enllà de les opinions i interpretacions sobre la crisi i els seus arguments geopolítics, més enllà de les anàlisis polítiques i estratègiques sobre l’actuació de Putin, l’OTAN o el Govern ucraïnès, a GAMAG Europa apostem rotundament per la pau i alertem contra qualsevol temptació de convertir els mitjans de comunicació en altaveus de propagandes bel·licistes. Davant la retòrica agressiva, advoquem pel diàleg constructiu. Davant l’insult desqualificador, advoquem pel raonament serè i la comprensió. Davant la desinformació i les notícies falses que han proliferat durant tota la crisi i en totes direccions, advoquem pel rigor periodístic i la informació veraç i contrastada.
Encara que de vegades les nostres crides caiguin en el buit de la irresponsabilitat governamental, cada cop són més, som més, les veus que cridem a la pau. I entre elles destaquen pronunciaments com el que han fet conjuntament dones independents dels Estats Units i Rússia que feia un any que debatien sobre la necessitat del desarmament nuclear. En una carta oberta a polítics, periodistes, dones i homes dels dos països, han exigit que es preservi la pau per poder construir un futur comú i un món millor i més segur. I han llançat una crida especial als mitjans “perquè deixin d’avivar les flames de la guerra” i compleixin la responsabilitat ètica periodística de subratllar l’alt preu en sang i vides humanes dels conflictes bèl·lics.
A GAMAG Europa no ens cansarem de repetir: NO a la guerra!, SÍ al diàleg i a la pau!