Thursday 26 September 2024

Thursday 26 September 2024

Madrid: “Ni elles muses, ni ells genis” / La Independent / Notícies Gènere

El cicle de conferències “Ni elles muses, ni ells genis” arrenca la seva segona edició a CaixaForum Madrid, l’inici serà el 18 de gener i debuta en el seu homòleg saragossà el proper 29 de març.

L’Asociación Clásicas y Modernas organitza aquestes conferències per reflexionar sobre la desigual repercussió històrica que han patit les companyes de vida d’homes cèlebres. Companyes que també han estat creadores i personalitats extraordinàries. Les seves biografies seran disseccionades per part de prestigioses filòsofes, escriptores, investigadores i artistes.

 

 

 

  

 Imatge:Adán y Eva, por Alberto Durero

El 18 de gener: “Dos filòsofs i la seva voluntat de síntesi: Simone de Beauvoir i Jean Paul Sartre” a càrrec de Geneviève Fraisse, el 25 de gener: “Amors radioactius: Marie Skolodowska-Curie i Pierre Curie” a càrrec de Rosa Montero , 8 de febrer: “María Lejárraga i Gregorio Martínez Sierra” a càrrec de Margarita Borja, 15 de febrer: “Tina Modotti i Edward Weston” a càrrec de Carmen Alborch, 22 de febrer: “Madame de Stäel-Napoleó, ni per tots els béns de fortuna “, a càrrec d’Amelia Valcárcel.

La presentació de les parelles protagonistes d’aquestes conferències han marcat importants fites culturals. En el cas de Simone de Beauvoir i Jean Paul Sartre, que inauguraran el cicle, serà de la mà de Geneviève Fraisse, filòsofa francès i prestigiosa experta en estudis de gènere, que desgranarà el joc de contrastos d’aquesta parella fonamental del segle XX, sota el títol “Dos filòsofs i la seva voluntat de simetria”.

La segona conferència, el dilluns 25 de gener, anirà a càrrec de l’escriptora Rosa Montero, que reflexionarà a “Amors radioactius: Marie Sklodowska-Curie i Pierre Curie” sobre la relació sentimental i professional d’aquesta parella clau per a la ciència contemporània. Marie va superar els convencionalismes d’una època fins a esdevenir l’única dona guardonada amb dos Premis Nobel.

Al febrer, el cicle continua amb “María Lejárraga i Gregorio Martínez Sierra”. La poeta i dramaturga Margarita Borja desvetllarà (el dia 8) com va discórrer un amor que va amagar la propietat intel·lectual de Lejárraga, coaccionada per la seva condició de dona.

La política i escriptora Carmen Alborch abordarà la vida i obra d’una altra dona extraordinària, la fotògrafa i activista italiana Tina Modotti, vinculada professional i sentimentalment al també cèlebre fotògraf americà Edward Weston. Serà el 15 de febrer.

El 22 de febrer, el focus recaurà sobre una personalitat imprescindible del segle XVIII, Madame de Stäel, filòsofa política, assagista i novel·lista. I serà una altra cèlebre filòsofa del nostre país, Amelia Valcárcel, qui reveli la seva importància en el pensament de segles posteriors i quina va ser la seva relació amb l’home més poderós  de llavors, Napoleon.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

En esta revolución no vamos a barrer: La revolución será feminista o no será

Madrid, 07 jun. 11. E-Mujeres/AmecoPress.- Hoy he estado en Sol, quería ver y sobre todo...

Catalunya: Olga Viza, Premi Ofici de Periodista 2022

El lliurament del Premi Ofici de Periodista 2022 a Olga Viza, celebrat a la seu...
tere moll

Deu anys

OPINIÓ Sí, encara que no ho sembli, d’aquí a poc es compliran els primers deu...