Sunday 30 June 2024

Sunday 30 June 2024

Compartir

Lliurament de premis DONAM’CINE 2014

 

 

La cineasta colombiana Julieta Penagos, va dedicar el Premi II Concurs de curtmetratges DONAMCINE al programa “Ni reinas ni cenicientas”

Julieta Penagos Peña  va recollir el premi del jurat de la II edició de DONAM’CINE pel seu curtmetratge: “Plazas de Mercado: Mujeres y Ancestro”. La  realitzadora colombiana del programa de TV de Canal Capital: “Ni reinas ni cenicientas”, va fer extenssiu el seu agraïment al seu equip de la televisió de Bogotà per haver pogut realitzar el documental, al jurat que la va votar, així com a Entrepobles, per aquest guardó, el primer que rep fora del seu país.

alt

 

La festa de lliurament de premis va tenir lloc el dimecres 11 de juny, a l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals, Blanquerna de Barcelona, on intervingueren Montse Benito, coordinadora d’Entrepobles, i Yolanda Olmos, que van presentar els premis. Desprès es va veure una selecció dels curts guanyadors. Per part del Jurat hi van ser presents, Rosa Maria Palencia Marta Figueras. (La festa es pot consultar a donamcine, que va penjar l’emisió en streaming  i que va realitzar el servei tècnic a la Blanquerna).

 

alt

 

El primer premi d’aquest Concurs Internacional ha estat de 900 euros. La productora de cine i delegada de CIMA a Catalunya, Marta Figueras, va  presentar el premi de Penagos, tot comentant que: “Plazas de Mercado: Mujeres y Ancestro, realizat entre Mèxic i Colòmbia, era el documental que més valors cinematogràfics i de contingut aportava,  encara que també va felicitar a totes les concursants per “la qualitat i el compromís de tots els curtsmolt destacables, amb el feminisme, i perquè ens demostra que val la pena posar en imatges allò que nosaltres creiem i defensen”. Explicà també que el jurat ha tingut molt en compte, tant en el documental premiat, com en altres destacats què hagin sabut “visibilitzar les dones d’una manera positiva, tot  reconeixent els sabers i  experiències,  transmetent així l’apoderament de tantes i tantes dones que lluiten per la autonomia dels seus projectes de vida  i per extensió de les de les seves famílies i de les seves comunitats”.

 

alt

 

Penagos, que es la primera vegada que visitava Barcelona, és una jove  realitzadora colombiana del programa de TV de Bogotà: “Ni Reinas ni Cenicientas“, des que es va iniciar el 2011, per iniciativa de la Xarxa Colombiana de Periodistes, que presideix Fabiola Calvo, qui també dirigeix aquest magazine setmanal, únic en el seu gènere, ja que està dedicat en exclusiva a visibilitzar les dones de Colòmbia, les seves activitats i propostes. Com experta en el món de l’audiovisual amb perspectiva de gènere es va mostrar molt orgullosa de rebre el premi DONAM CINE i així ho explicava, molt emocionada: “Vaig gravar amb molta il·lusió en el mercat de Villahermosa, a Mèxic, i a Bogotà. Vaig poder  parlar amb dones molt lluitadores que venen als mercats, mantenen les seves famílies, i en molts casos fan una feina semblant a la que van fer les seves mares i àvies. Vaig haver de fer el documental amb molt poc temps per poder-lo presentar a concurs. És un somni haver guanyat, i em sento molt agraïda per haver-lo pogut fer”.

 

 

Parodiar la llei d’avortament i canviar mentalitats

 

alt

 

A més el jurat també va decidir atorgar dues mencions especials de 500 euros cadascuna als curtmetratges de nostre país: “Carta Gràfica a Gallardón, d’Angeles Maeso, pel seu tractament visual brillant i enginyós per a denunciar les retallades dels drets de les dones, en concret el dret a decidir sobre el seu propi cos. Rosa Maria Palencia va ser l’encarregada de parlar d’aquest premi, i va comentar que “encara queda molt per fer per normalitzar i canviar el paper de les dones al cinema, i perquè les noves generacions desenvolupin una mirada de gènere en el que ens envolta, i així ho manifesten al món de l’Audiovisual”.  La guanyadora d’aquesta menció, la cineasta madrilenya Angels Maeso, no va poder venir a Barcelona  a recollir el premi, i  va enviar un missatge de vídeo, en el que va manifestar la seva alegria pel premi “perquè aquest curts necessiten una més gran difusió, i que els pugui veure molta més gent”. 

El mateix premi li va correspondre a la pel·lícula catalana: “Les coses que importen”, que va recollir Gràcia Camps, junt a la seva companya, de feina i vida,  Mery Varó. Elles tenien molt clar que per a impactar amb el tema del “transgènere” calia barrejar ficció i realitat. “La nostra proposta narrativa i visual – explicaven- ens ha  permès deconstruir estereotips, vivenciar i reflexionar sobre la transfobia,  que es veu  encara en moltes de les nostres conductes”.  El premi del públic, valorat en 350 euros, com ja es coneixia per la votació popular,  ha estat per “Waemiyaku- el Tambo”, pel·lícula de Carlina Derks, enviada des de Perú.

altEl projecte DONA’MCINE està impulsat per Entrepobles, ONG dedicada a la cooperació solidària durant més de 25 anys, i per la productora Doble Banda, amb gran experiència en cinema i documentals de contingut social. Les dues organitzacions han format una plataforma virtual que vol potenciar la distribució i visibilització d’audiovisuals amb perspectiva de gènere que no tenen un espai en els mitjans de comunicació tradicionals.

Leonor Miró, va comentar al finalitzar l’acte, que aquesta proyecció es veurà en diversos llocs de Catalunya i d’Espanya on es farà una presentació semblant. Per la seva banda, Marta Figueras també va comentar que els documentals es penjarien a l’espai web de CIMA 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Arriba la pau real i definitiva després de la signatura dels acords de pau?

  Els col·lectius de periodistes Fora de Quadre i Contrast presenten dos reportatges sobre la...

Catalunya: La periodista Mònica Planas, premi Dona i Esport

Ha guanyat en la categoria de "Mitjà de comunicació" per la seva implicació en l'impuls...

Recerca tesi: “Sujetos modernos e intervenciones feministas: género, comunidad e hispanismo en la prensa hispana de Nueva York (1920-1940)”

GRC CREACIÓ I PENSAMENT DE LES DONESLaboratori de tesi sobre dones, comunitat i hispanisme El...