Friday 22 September 2023

Friday 22 September 2023

Compartir

L’Instituto Estatal de las Mujeres de Tabasco

Fòrum Iberoamericà: La Dona en l’Administració Pública
Reunió amb Marta Lilia López Aguilera, presidenta del Consejo Ciudadano Consultivo del DIF Tabasco i amb
la Dra Leticia del Carme Romero Rodríguez, Directora General de l’IEM de Tabasco

 

P1090153

 

Les ponents convidades per la Professora Marta Lilia López Aguilera – també esposa del governador de Tabasco, i considerada per moltes de les assistents locals al Fòrum com la major impulsora de les polítiques d’igualtat i per a promoció de les dones de l’Estat de Tabasco – vam poder conversar amb ella i amb la Directora de l’Instituto Estatal de las Mujeres (IEM) en un entreacte d’aquest Fòrum organitzat per l’Institut d’Administració Pública de Tabasco.

Després d’una cordial benvinguda i de congratular-nos mútuament per poder compartir aquest espai més privat de reflexió i posada en comú, va cedir la paraula a la Dra Leticia del Carme Romero Rodríguez, Directora General de l’ IEM de Tabasco. Encara que fos aquesta última qui va donar bona part de les explicacions va quedar clara la intensa col·laboració i complicitat entre ambdues. I l’estima i admiració de Leticia del Carme Romero envers Marta Lilia López.

Va ser molt evident que les dues creuen profundament en els seus projectes i així ho manifesten amb entusiasme. Per aconseguir-los no vacil·len a dedicar a la causa tots els seus esforços i a crear el major nombre possible d’aliances tant amb els propis departaments del govern estatal com amb les juntes municipals (ajuntaments). Afirmen comptar també amb l’ajuda inestimable de Inmujeres del Govern de la República Federal.

 

Traient l’Institut de la Dona al carrer contra la violència de gènere

D’acord amb l’explicació de la directora general de l’IEM de Tabasco, la seva principal comesa ha estat  treure Institut al carrer per poder atendre i donar suport al major nombre de dones de Villahermosa i de la resta de municipis de l’Estat. Així gairebé cada dia, de bon matí  recorren tots els punts d’informació i suport on actua l’IMT.

L’atenció a les víctimes de violència de gènere és primordial per a elles, havent-se atès ja més de 9.000 dones a través de les brigades mòbils, comptant amb el suport de 540 persones voluntaries i de les Juntes Municipals.

També hi van homes a les xerrades de sensibilització que promouen i s’ha creat un grup de masculinatats, que dóna un major impuls a l’avanç entre el seu gènere.

 

Aplicant Programes

Un dels seus objectius bàsics és l’educació tant a l’escola com en la família. Per això s’han dotat de 12 historietes, una per a cada etapa de la vida humana, per sensibilitzar i formar per viure una vida en plenitud i no sexista. Són molt conscients que el canvi ha de donar-se a través de les polítiques locals.

Actualment, estan immerses en un projecte tan important com és la construcció del Centro de Justícia de las Mujeres per facilitar-ne l’accés i la rapidesa en les resolucions.

Compten també amb el finançament de Inmujeres del Govern de la República Federal per a la realització de diversos programes.

 

Transversalitat i pressupostos de gènere

A preguntes de la Independent (que coneixem l’experiència de l’Institut Català de les Dones amb el Govern de Catalunya), sobre com es realitza el treball amb els altres departaments governamentals, van contestar afirmativament que sí que hi transversalitat i que s’estableixen pressupostos de gènere a cada departament. S’han reunit 3 vegades per tractar els sistemes conjunts contra la violència i dotar-los de pressupostos amb la resta del Govern. I a partir d’aquestes reunions es desenvolupen altres polítiques.

Se senten doncs molt recolzades pel Govern de l’ Estat. Així com pels municipis ja que actualment treballen directament amb 17 ajuntaments amb les seves respectives presidentes o presidents municipals.

Consideren d’un valor inestimable els cursos per a dones victímes de violència masclista programats i impartits des de la Direcció d’Administració Local.

I important és també el Finançament Federal, per exemple en aquest 2014 per a les campanyes de divulgació de les lleis per a la igualtat i en contra la discriminació de les dones, o l’actual campanya d’alfabetització a través dels programes de difusió oral (programes molt importants per transformar la realitat de l’Estat de Tabasco).

Treballen per l’actualització de la Constitució de Tabaqueña, amb la plasmació dels drets humans primaris, secundaris i terciaris en tota la seva diversitat.

 

Dificultats

El principal problema, i que a més genera molta frustració entre les lidereses encarregades de definir i aplicar les polítiques d’igualtat, és la incongruència que representa la dificultat per acabar els sexennis ja que s’acaben forçosament els programes abans del temps requerit per a la seva implementació.

 

P1090155

 

Més sobre el IEM Tabasco

La Independent va tenir l’oportunitat de parlar una bona estona amb la Dra Leticia del Carme Romero Rodríguez, Directora General de l’ IEM de Tabasco. És una dona molt comunicativa que de seguida va explicar que el seu lloc habitual és l’acadèmia, doctora en Ciències a la Universitat de Tabasco, però que davant la crida de Marta Lilia López Aguilera no podia defugir de cap manera aquest nomenament i la responsabilitat que comporta.

Entusiasta de la feina que s’està fent a l’Estat pels Drets de les Dones no dubta a preguntar i voler saber més sobre altres experiències des de l’administració pública. En concret, poder conèixer i aplicar els millors tallers de formació per al personal relacionat amb Drets Humans de les dones i igualtat d’oportunitats li sembla d’una utilitat extraordinària.

És en aquesta línia que l’IEM assegura assessoria jurídica i psicològica, tallers grupals per a dones víctimes de violència, tallers grupals de masculinitats i capacitació per a la prevenció de la violència contra les dones. Entre els molts i variats tallers que imparteixen, hi ha els de prevenció de la violència a joves, sensibilització en gènere, ciutadania i drets, lideratge, cultura del bon tracte, economia, domini financer, salut i sexualitat, salut i medi ambient, contra el assetjament sexual i assetjament laboral, autoestima, etc.

L’IEM té com a objectiu l’equitat de gènere i igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes. Per això promou el respecte i exercici dels drets de la dona, instrumentant transversalment polítiques públiques amb enfocament de gènere per assolir la igualtat d’oportunitats i l’equitat entre dones i homes. I això és per aconseguir una societat on totes les persones exerceixin els seus drets i gaudeixin d’una ciutadania plena.

 

Mapeig de l’ Estudi sobre violències realizat per l’IEM Tabasco

 

viol fisic  viol psicol

 

 

viol sex a  viol sex b

 

 

viol econ

 

 

IEM Tabasco
Facebook IEM Tabasco
Twitter @IEMTabasco 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: La Generalitat assumirà el 80% de la inversió per a la construcció d’escoles bressol rurals / La Independent / Notícies gènere

El president del Govern, juntament amb el conseller d’Educació, han presentat aquest 8 d’octubre, a...

El Congrés més representatiu de la Història de la democràcia

  Aquestes eleccions han aconseguit passar a la Història per una mica més que pel...

XII Trobada Feminista llatinoamericana i del Carib a Bogotà

Nomenar la dotzena Trobada Feminista Llatinoamericà i del Carib 30 anys de Feminisme Llatinoamericà i...